7 прости причини, поради които малкото коте не иска да се храни

малко коте се храни Снимка: iStock

П о природа котенцата са игриви, любопитни и донякъде капризни създания, но и независими, и всичко това е очарователно за любителите на котки. Макар че вероятно сте купили висококачествена котешка храна и сте очаквали с нетърпение да гледате как вашето мъниче се храни, понякога котенцата извръщат нос към храната, която им се предлага.

Но не се притеснявайте. В тази статия ще обсъдим често срещани причини, поради които гальовният домашен любимец може да не яде храната, която му предлагате и как да подходите в такава ситуация.

1. Купата не е съвсем подходяща

малко коте се храниСнимка: iStock

Понякога проблемът може да не е съвсем в храната, а в други моменти от храненето на котето. Мустаците на гальовните животни са много чувствителни и се използват, за да предоставят на животното информация за околната среда. Ако използвате твърде малка купичка за храна, мустачките на вашето малко коте може да се допират до стените на купичката, когато то се храни. Това може да е достатъчно, за да раздразни котето и да го накара да спре да се храни. Сменете купичката с широка и плитка и вижте дали това ще промени ситуацията.

Dogsandcats.bg

2. Храната не е на правилното място

Котенцата не обичат да се хранят в близост до мястото, където се намира тяхната тоалетна. Ако сте поставили купичката за храна на котето твърде близо до тоалетната му, то може да не яде. Купичката за храна също така трябва да е далеч от местата с интензивно движение в дома ви и да не е поставена на място, където котето не се чувства в безопасност. Котките обичат да се хранят сами и не обичат да бъдат изненадвани или прекъсвани по време на хранене. Обмислете местоположението на чинията за храна на вашето коте и изберете място, което е приятно и тихо, където котето ще се чувства в безопасност.

3. Котето ви изпитва стрес и тревога

Обичайно е котето да изпитва известен стрес и безпокойство, когато е взето от майка си и е поставено в нова среда. Ако котето ви се чувства несигурно в новия си дом, то може да откаже да се храни. От вас зависи да помогнете на мъничето да направи плавен преход към вашия дом.

малко коте се храниСнимка: iStock

Можете да осигурите спокойствие на котката, като я държите далеч от други домашни любимци и намалите нивото на звука у дома. Дайте на котенцето си достатъчно време да изследва новия си дом. Покажете му къде се намират котешката тоалетна и купичката за храна и сложете нещо топло и уютно в котешкото му легло, например пухкаво одеяло или мека играчка, до която да се сгуши.

4. Котето ви е болно

Котенцата са склонни да не ядат, ако не се чувстват добре. Много здравословни проблеми, които могат да доведат до това котенцата да не ядат, включват вътрешни паразити, разстроен стомах и запек. Ако котето ви категорично отказва да яде каквото и да било в продължение на повече от два дни, незабавно потърсете помощ от вашия ветеринарен лекар. Вашият ветеринарен лекар ще прегледа котето и ще изясни причината за липсата на апетит.

5. Котето не е свикнало с храната

Ако сте започнали да храните котето си с храна, с която не е свикнало, то може да откаже да я яде. Важно е да храните котенцата със същата храна, с която са свикнали да се хранят. Ако е възможно, говорете с развъдника, организацията или приюта с каква храна са хранили котето. Малките котенца и порасналите котки не обичат промени в режима на хранене. Ако сменяте храната за котки, правете това постепенно, като смесвате новата храна със старата.

6. Котето ви вече е яло достатъчно

От съществено значение е да знаете колко да храните котето си на всяко хранене, за да не го прехранвате или недохранвате. Възможно е мъничето да не яде обедното си хранене, защото все още е сито и доволно от храната, която е яло сутринта.

малко коте се храниСнимка: iStock

Може би просто давате на котето си повече храна, отколкото то може да поеме. Ето защо е важно да се консултирате с ветеринарния лекар относно храненето на мъничето. Възможно е също така да давате на котето си твърде много лакомства през деня, а с тях не бива да се прекалява.

7. Съдът за храна или мястото за хранене са непочистени

Котенцата, подобно на възрастните представители, не обичат да се хранят от мръсни купички или на непочистени места. Мъркащите приятели са много чисти животни, които предпочитат да ядат и пият от чисти купички. Винаги се уверявайте, че зоната за хранене е чиста и няма залепнала или засъхнала котешка храна. Същото важи и за чинията за храна на котето. Въпреки че ежедневното почистване изисква малко труд от ваша страна, то си заслужава, защото котето ви ще бъде по-щастливо!

Когато котето не иска да яде, често се случва собственикът да търси отговори в самата храна. Може би температурата на храната не е била подходяща, не е била достатъчно влажна или е била с неподходящ вкус. Но както открихме, има и други, по-практични причини, поради които котето ви може да не яде. Надяваме се, че тази статия ще ви помогне да намерите правилното решение!

Виж още