5 медицински причини, поради които котките клатят глава

котка клати глава Снимка: iStock

К отка, която внезапно е започнала да клати непрестанно глава, може да го прави поради медицинско състояние, което би следвало да се провери с ветеринарен лекар.

Независимо дали проблемът е инфекция на ухото или нещо по-сериозно, вие ще искате да стигнете до причината бързо и да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, за да можете да започнете лечение и котката ви да се чувства по-добре възможно най-скоро.

1. Ушни инфекции и ушни акари

Котките могат да се сдобият с ушни инфекции и необичайното клатене на главата често е признак точно на това. Ушните акари за вид паразити, които причиняват интензивен сърбеж и дискомфорт. Пораади тази причина котките започват да клатят странно главата си, за да опитат да облекчат симптомите си.

2. Алергия

Точно като нас, котките могат да страдат от различни видове алергии. При мъркащите животни алергиите могат да възникнат или от контакт, вдишване, полени, храна или насекоми (особено ухапвания от бълхи) и най-често се проявяват като силен сърбеж около главата, шията, ушите и може да включва клатене на главата.

Dogsandcats.bg

Вашият ветеринарен лекар може да предпише лекарства, за да облекчи сърбежа, но също така ще иска да се опита да разбере основния алерген, причиняващ проблема. Ако се видят бълхи или остатъци от бълхи, може да се препоръча специално обезпаразитяващо лекарство. Ако се подозира хранителна алергия, ще е необходима промяна в диетата.

3. Ушни полипи

котка клати главаСнимка: iStock

Котките понякога могат да развият ушни полипи. Това са доброкачествени израстъци, които произлизат от повърхността на средното ухо, външното ухо или носната кухина на котката. Симптомите на полипа варират в зависимост от това къде се намира, но могат да включват:

  • Треперене на главата
  • Чесане по ушите
  • Кихане
  • Накланяне на главата
  • Страхнно движение на очите
  • Шумно дишане
  • Инфекция на ухото
  • Течение от носа или окото

Полипите могат да бъдат ефективно лекувани само чрез хирургично отстраняване.

4. Ухапвания от насекоми

Котките, като естествени хищници, са склонни да получават ухапвания от насекоми, най-вече по лицето и лапите. Мъркащите приятели, които живеят в двор и често гонят всякакви буболечки и насекоми, могат да пострадат и да бъдат ухапани. Някои гальовни животни могат да развият реакция, на ухапаното място, като това може да включва подуване, възпаление, сърбеж или треска. В такава ситуация, ще трябва да заведете котката си на ветеринар.

Вижте още: Токсични ли са насекомите, които котките изяждат

5. Ушен хематом

Хематомът на ухото, не е толкова причина за клатене на главата, колкото е нещо, което може да се случи като следствие от прекомерно клатене на главата. Има редица малки кръвоносните съдове в ушната раковина, и ако котката ви клати глава достатъчно силно, тя рискува да спука един или повече от тези кръвоносни съдове. Когато това се случи, ушната раковина се пълни с кръв и придобива подпухнал вид.

Това състояние никак не е за пренебрегване и изисква медицинска помощ възможно най-скоро.

Както виждате, необичайно движение на главата, сочи към здравословно състояние, което трябва да бъде проверено от вашия ветеринарен лекар. Със сигурност нито едно от тези състояние не е приятно и причинява силен дискомфорт и болка на гальовния приятел, но навременната намеса и лечение със сигурност ще го оправят съвсем скоро!

Вижте още:

Страда ли котката ми от алергия?

Виж още