Как да различаваме котешките ушни акари от ушната кал

котка на преглед Снимка: iStock

М акар и да звучи очевидно, но най-простото „правило“, по което може да се ориентирате относно ушната кал и акарите е, че първата е нещо напълно нормално, докато акарите - не толкова. Ако котката ви има ушни акари, те често изискват ветеринарни грижи. Макар че ушните акари често не са сериозни, те могат да причинят дългосрочни последици, ако не се вземат незабавни мерки.

Понякога е трудно да се направи разлика между ушните акари и ушната кал, когато става въпрос за вашата котка. За щастие има няколко разлики между тези две вещества. Няма причина да водите котката си на ветеринар заради ушна кал, но с ушните акари ситуацията е различна.

Какво представляват ушните акари

Ушните акари са малки буболечки, които живеят в ушния канал на животните, включително и на котките. Те са широко разпространени при болни котки, котенца и такива с увредена имунна система. Въпреки това ушните акари не винаги се появяват поради скрит проблем, а по-скоро самите те са проблемът.

котка на прегледСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

С невъоръжено око не могат да се видят ушните акари. Те са толкова малки, че само микроскоп може да ги засече. Затова няма да ги видите само като погледнете в ухото на котката си. Въпреки това можете да обърнете внимание на другите симптоми на котката си, за да определите дали котката ви има този проблем: Някои от най-често срещаните симптоми на ушните акари могат да бъдат:

  • Постоянно клатене на главата
  • Раздразнен ушен канал
  • Кожата около ухото е възпалена
  • Натрупване на ушна кал
  • Неприятна миризма от ухото
  • Дезориентирани движения
  • Тъмно течение
  • Наклонена глава

Ушна кал при котките

Мяукащите животни обикновено нямат много ушна кал в ушите си. Ако котката има повече ушна кал, това може да е признак за скрит проблем. Това е особено вярно, ако ушната кал е тъмна или миризлива. Дрожди и гъбични инфекции например водят до увеличаване на ушната кал.

Нормалният вид на ухото на котката включва минимално количество ушна кал и бледорозова кожа. Ако ушната кал е прекалено видима или тъмна и миризлива, това е признак за скрит проблем. От съществено значение е да се отбележи, че ушната кал и ушните акари не се изключват непременно. Увеличеното количество ушна кал е признак за ушни акари. Следователно, ако котката ви има много ушна кал, тя може да има ушни акари.

Как да ги различаваме

котка на прегледСнимка: iStock

Ушната кал е съвсем обикновена. Твърде много ушна кал обаче може да бъде нещо лошо. Обикновено тя е признак на основен проблем, който може да включва ушни акари. Затова обикновено не е необходимо да се прави разлика между тези две вещества. Вместо това се опитвате да определите дали ушната кал на котката ви е признак за ушни акари или не.

Котките с ушни акари обикновено имат по-тъмна ушна кал. Това обаче може да е трудно да се разбере, ако никога преди не сте обръщали внимание на ушната кал на котката си. Какво точно означава по-тъмна може да бъде объркващо. Миризмата също е ясен признак за инфекция или ушни акари. Котките без инфекции или ушни акари няма да имат никаква миризма, идваща от ухото им. Тези с ушни акари обаче обикновено ще имат.

Други инфекции също предизвикват миризма, така че това не е само признак за ушни акари. За да се определи точно какво не е наред с ухото на котката, ще ви е необходима ветеринарна помощ, но миризмата от ухото показва, че нещо не е наред.

котка на прегледСнимка: iStock

Инфектираната ушна кал на котката прилича на утайка от кафе. Тя може да мирише лошо и да е с черникав цвят. Ушната кал е по-тъмна, защото е смесена с кожа и кръв от уврежданията, причинени от ушните акари. Когато остане сама, тази кръв и кожа започват да се разлагат, което води до лоша миризма. Ето защо ушната кал може да не е първият признак за ушни акари.

Обикновено ушните акари водят до увреждане, след като са били там известно време. Сърбежът и подобни симптоми ще се появят по-рано. Възпалената кожа около ушната кал обикновено означава наличие на акари. Това обаче не означава непременно ушни акари със сигурност. Възможни са и други инфекции.

Ако забележите някакви признаци, че вашият мяукащ приятел може да има ушни акари, трябва да потърсите ветеринарна помощ. Вашият ветеринарен лекар може да вземе проба от ушите на котката ви и да я разгледа под микроскоп, което ще му помогне да определи основния проблем.

Ушните акари и ушната кал често вървят ръка за ръка. Ушните акари предизвикват увеличаване и промяна на ушната кал на вашата котка поради проблемите с кръвта и кожата, причинени от ушните акари. Обикновено котката с инфекция или ушни акари има по-тъмна и миризлива ушна кал. Тя може да прилича малко на утайка от кафе. В крайна сметка, ако забележите нещо съмнително винаги е добре да се консултирате с ветеринарен лекар, за да сте спокойни.

Вижте още:

Как да почистя ушите на котката ми

Как да се справим с ушните акари при котките

5 медицински причини, поради които котките клатят глава

Виж още