Как да се справим с ушните акари при котките

ушни инфекции при котки Снимка: iStock

У шните акари са често срещан паразит при котките, особено при тези, които живеят на открито. Ако забележите мъркащия си приятел да се чеше усилено и често - шансът да се е заразил е доста голям. Ушните акари са силно заразни за други животни, но хубавото е, че не се пренасят върху хора. Като цяло те не са опасни, нито животозастрашаващи, но могат да предизвикат силен дискомфорт в мъркащия ви спътник и да му докарат сериозна инфекция на ушния канал. Още повече, че те сърбят силно, което може да доведе до толкова упорито чесане, че кръвоносните съдове в ухото да се спукат, а това състояние изисква операция.

Да научим повече за тях и как да защитим гальовния си приятел!

Какво представляват ушните акари

Както казахме, това са малки паразити, които живеят в ушния канал, където се хранят с ушна кал и кожни масла. Срещат се често при котките и причиняват много силни сърбежи. Тяхното присъствие причинява възпаление и може да доведе до вторични ушни инфекции. Яйцата се снасят в ухото и са необходими около три седмици, за да се излюпят и развият възрастни акари, които могат да се размножават.

Докато ушните акари обикновено се намират в ушите, те също могат да се скитат по тялото, причинявайки дразнене и сърбеж на кожата.

Dogsandcats.bg

Признаци, че котката ви има ушни акари

котка се чешеСнимка: Pixabay

Тези паразити се предават от животно на животно. Ако мъркащият ви приятел скита навън, може да бъде заразен от гризач, който е хванала.

Не е трудно да разпознаете ушните акари, тъй като котката ви много ясно ще покаже, че ушите я сърбят. Самите паразити обаче, са много малки и трудно могат да се видят с просто око или ако не ги разпознавате.

Симптомите, за които трябва да следите са:

  • Постоянен сърбеж на ушите, което кара котката да чеше ушите си необичайно силно и често.
  • Странна позиция на главата, обикновено наклонена и леко трепереща.
  • Кървави и възпалени петна около ушите.
  • Образуване на големи количества черен до червеникавокафяв секрет в ухото.
  • Лош мирис на ушите.

Съществуват и други проблеми на ушите, които може да предизвикат отделяне на голямо количество секрет. В никакъв случай не започвайте домашно самолечение, при наличието на някой от изброените симптоми заведете котката си на ветеринарен лекар.

Лечение

ушни инфекции при коткиСнимка: iStock

Когато заведете мъркащия си приятел на ветеринар, той най-вероятно ще вземе проба от ушния секрет. Понякога акарите могат да се видят дори като малки бели петънца, които се движат в ухото, но за да ги видите ще ви трябва лупа. Необходимо е ветеринарният лекар да потвърди, че проблемът са именно те, защото иначе може да става дума за друг вид ушна инфекция.

В зависимост какво е състоянието на котката ви и какво ще предпише ветеринарният лекар, има различни възможности за лечение. Обикновено се започва с цялостно почистване на ушите, за да се изчисти секрета, да се успокои дразненето и да се премахнат част от акарите. След което започват лекарствата - те може да са хапчета, локални лечения върху кожата или капки за уши. Може да се наложи по-продължително лечение и обезпаразитяване докато изчезнат всички паразити и техните яйца.

Ушните акари винаги се наприятни за гальовните приятели, но са доста често срещани. „Хубавото“ е, че лесно можете да си дадете сметка за тях - ако видите, че котката ви се чеше прекалено много - най-вероятно се е заразила и следва да посетите ветеринарния си лекар.

Вижте още:

Котката ми има бълхи - как да се справя

Как да дам лекарство на котката си

Как да почистя ушите на котката ми

Виж още