7 съвета как да накарате котката да сяда в скута ви

котка в скута на стопанин Снимка: iStock

М ечтата на всеки собственик на котка - мъркащият приятел да се настанява удобно в скута му, докато чете книга или пие чай. На практика обаче, това не е толкова често срещано при гальовните домашни животни. Дали някои котки са родени да бъдат гушливи и „котки за скут“, а други не? Е, има какво да се каже за генетиката и котенцата на приятелски настроени, социални котешки родители може да са по-склонни да гледат на скута на човека като на гостоприемно място. Освен това котенцата, отглеждани от приятелски настроени майки котки, обикновено имат предимство, когато става въпрос за социално поведение.

Има и важен период на социализация за котенца на възраст от 3 до 7 седмици, когато честото, нежно галене от страна на хора може да помогне за изграждането на доверие и да увеличи шансовете тези котенца да се чувстват комфортно и да бъдат по-общителни като възрастни.

Не всяка котка обаче иска да бъде котка за скута и някои (въпреки вашите усилия) биха предпочели да седят до вас, а не върху вас и това е напълно нормално. Може да не е точно както сте си представяли, но вместо да бъдете разочаровани, насладете се на уникалните и любящи начини, по които вашата котка показва привързаност и доверие.

Ако искате да опитате да „примамите“ котката си да седне в скута, ви даваме седем съвето, но имайте предвид, че дори това да не я превърне във ваш постоянен приятел в скута, може да помогне за укрепване на връзката между вас.

Dogsandcats.bg

1. Създайте сигурна среда за вашата котка

котка в скута на стопанинСнимка: iStock

За да може една котка да се отпусне, средата наоколо трябва да бъде безопасна и сигурна. Ако у вас има твърде много шум, хора и хаотичност - мъркащият приятел може да не е щастлив и да има нужда от собствено пространство, където да се чувства защитен. Също така - ако това е домакинство с няколко котки, по-плашливите може да не смятат, че е безопасно да излязат от скривалището си и да бъде стоят в скута ви. Оценете условията на живот, за да сте сигурни, че осигурявате последователност, сигурност и комфорт. Това може да означава, че трябва да започнете, като осигурите котешко дърво или няколко скривалища в стаята, така че котката да се чувства достатъчно комфортно, за да остане в същата зона като вас.

2. Покажете на котката, че вие сте нейният човек

Доверието и последователността също са много важни тук. Ако искате скутът ви да бъде място, което котката ви намира за удобно, тогава е от решаващо значение вие ​​да бъдете човекът, около когото котката иска да бъде. Ако физически сте наказали мъркащия приятел с ръцете си поради нежелано поведение или сте го смъмрили, че спи върху мебели, разбираемо е, че тя няма желание да влезе в близък физически контакт с вас. Ако случаят е такъв, вашата работа е да възстановите това доверие чрез последователно, положително обучение.

Ако мъркащият приятел проявява нежелано поведение, разберете основната причина, за да можете да създадете по-приемлива алтернатива, която не включва наказание.

3. Използвайте лакомства

котка в скута на стопанинСнимка: iStock

Когато седите на дивана си и искате гальовния приятел да дойде при вас, можете да го примамите с малко лакомства. Със сигурност котката ви бързо ще се покатери до вас, само при най-малкият мирис на тези вкусотии.

Ако не става толкова лесно - действайте с по-бавни стъпки. Хвърлете едно лакомство на пода точно пред вас. Ако котката ви реагира положително, поставете следващото лакомство на дивана. Приближавайте се, докато можете да поставите лакомство в скута си. През това време не протягайте ръце, за да галите котката си на любимите ѝ места. Дори и да се качи в скута ви, оставете я да почувства, че има пълна свобода и може да си тръгне винаги когато поиска. Това е важна стъпка в изграждането на доверие, ако някога искате тя да се чувства достатъчно сигурна, за да се настани в скута ви в бъдещ момент.

4. Уверете се, че интерпретирате правилно езика на тялото на вашата котка

Може да бъде лесно да се предположи, че котката, която се приближава до вас, иска да се сгуши, но тя всъщност може да се опитва да съобщи нещо друго. Ако тя вокализира или крачи напред-назад пред вас, тя може да иска храна или време за игра или някаква друга форма на внимание. Не е изключено гальовният приятел да иска да играе, а не да спи и да се гушка.

Ако котката ви се опита да се настани в скута ви, но стане неспокойна или проявява поведение като въртене с опашка, потрепване на кожата, мяукане или ушите ѝ се изместват в позиция, наподобяваща крила на самолет, тя може да се раздразни. В щастието си от това, че се е настанила в скута ви, вие може да започнете да я галите прекомерно, а тя може да не иска това в момента и да се ядоса.

Агресията, предизвикана от галене, може лесно да възникне, когато котката се опитва да подремне или просто не иска да бъде стимулирана от многократно галене. Важно е да познавате езика на тялото на вашия мъркащ приятел, за да избегнете подобни ситуации и да сте наясно кога той иска да се гушка и кога - не.

5. Галете котката си по правилния начин

Ако вашата котка се радва на галене и обич, поддържайте я много позитивна, като обръщате внимание на предпочитанията, които може да има. Някои мяукащи приятели предпочитат дълго галене по цялото тяло, докато други - само по любимите им места. Ако котката ви се протегне от скута ви, избягвайте изкушението да я държите за лапите. Котките обикновено не обичат да ги пипат по тях, за наше огромно съжаление.

6. Не лъжете котката си 

Ако се опитвате да научите котката си, че скута ви е безопасно и удобно място, последното нещо, което искате да направите, е да я подмамите, когато скочи там, като използвате това време за прилагане на лекарства или подрязване на ноктите. Има си друг момент за тези процедури и той не бива да съвпада когато учите котката си да сяда в скута ви.

7. Винаги давайте на котката си свободата да се отдалечи

котка в скута на стопанинСнимка: iStock

Ако мяукащият приятел ви започне да мърда или се опитва да се отдалечи или скочи надолу, не спирайте. Ако той знае, че има свободата да идва и да си тръгва, когато пожелае, ще е по-вероятно следващия път да се върне в скута ви. Ако го държите там против волята му, може вече да не гледа на близостта ви като на положително изживяване. Дори котката ви да дойде в скута ви само за няколко секунди, поддържайте преживяването положително и спокойно и я оставете да си тръгне, когато пожелае.

Дори и мъркащият домашен любимец да не обича да сяда върху нас докато си почиваме, това не значи, че не ни цени и не обича нашата компания. Някои мяукащи животни предпочитат да седят до стопаните си или на разстояние, но винаги в същата стая. Всички тези малки действия доказват, че котката ви обича. Ако ѝ харесва да сяда във вас - честито, можем само да ви завиждаме!

Виж още