7 съвета как да спрем котките да ядат кучешка храна

котка и куче храна Снимка: iStock

Ч есто ли наблюдавате котката си да краде от храната на вашето куче? Това не е необичайно поведение при мъркащите животни, тъй като те са склонни да живеят с мисълта, че светът се върти около тях. Независимо дали котката ви е гладна или просто е лакома, има много причини, поради които котката ви не трябва да яде кучешка храна.

Тук ще обсъдим различните начини да спрете темпераментният приятел да спре да краде от храната на кучето.

1. Разделете домашните любимци при хранене

Ако вашето куче и котка са склонни да си пречат по време на хранене, добра идея е да ги разделите. За да направите това успешно, ще трябва да поставите купичките за храна на кучето в съвсем различна част на къщата от тази на вашата котка. Когато дойде време за хранене, уверете се, че нито едно животно няма достъп едно до друго, докато ядат храната си. Можете дори да затворите вратите докато приключат.

2. Не хранете „безплатно“ кучето си

Ако имате котка, която обича да си похапва кучешка храна, тогава може би е добре да контролирате повече кой кога хапва. Вашата котка не трябва да консумира големи количества кучешка храна и ако оставите кучешката храна навън, за да може кучето ви да си хапва, котката ви ще има свободен достъп до колкото и да яде.

Dogsandcats.bg

Кучешката храна не само не е създадена за хранителните нужди на котките, но ако на вашата котка е позволено свободно да се храни с кучешка храна, тя несъмнено ще бъде изложена на риск от затлъстяване, свързано с прекомерната консумация на храна. Уверете се, че отделяте място за вашето куче да яде и да вземе храната, след като свърши.

3. Хранете всички по едно и също време

котка и куче хранаСнимка: iStock

Ако се храните по рутинен график и предлагате храна и на котката, и на кучето си едновременно, това ще намали шансовете котката ви да попадне на кучешката храна. Ако вашето куче бързо поглъща храната си, докато котката ви е заета да яде, може лесно да отстраните проблема.

Имайте предвид, че някои котенца може да станат малко упорити и да се задържат около купата с кучешка храна дори след като вечерята им е била сервирана. Ако това е проблем, трябва да се уверите, че пухкавите съквартиранти са разделени по време на хранене.

4. Уверете се, че котката ви харесва храната си

Има шанс вашата котка да клони повече към кучешката храна, защото я харесва повече. Ако котката ви желае да се отдалечи от храната си и да се отдаде на чинията за вечеря на вашето кученце, опитайте се да намерите храна, която котката ви наистина харесва.

Котките обикновено приемат много добре различни видове мокри храни, така че ако храните котката си само със сухи гранули, опитайте да добавите малко мокра храна към диетата ѝ.

5. Опитайте с автоматични хранилки

Автоматичните хранилки съществуват от известно време, но с бързия растеж на технологиите днес на пазара има някои доста високотехнологични автоматични хранилки. Тези хранилки ви позволяват да контролирате колко храна се разпределя и кога.

Автоматичните хранилки могат да ви помогнат да поддържате нормална рутина на хранене, което също може да помогне да държите котката и кучето далеч от храните им.

6. Съхранявайте храните на недостъпно място

Друг сигурен начин да държите тези котешки лапи далеч от храната на кучето е като храната се съхранява сигурно. Ако имате контейнер или шкаф, които са лесни за отваряне - преместете ги на място, което е недостъпно за домашните любимци. Котките са известни с това, че си проправят път в торбите с храна и със сигурност са достатъчно умни, за да разберат как да отворят определени контейнери.

7. Почиствайте купите след хранене

Не на последно място, уверете се, че почиствате след хранене. Някои кучета могат да оближат купата си сякаш там никога не е имало храна, докато други могат да оставят малко. Уверете се, че почиствате или прибирате останалата храна, тъй като в противен случай може да се окаже в устата на гальовния домашен любимец.

Напомняме, че кучешката храна не е никак здравословна за котките, както и обратното. Макар че и двете животинчета са много обичани домашни любимци от нас, хората, те имат много различни хранителни нужди. Ако често разменят храните си - това може да доведе до здравословни проблеми за всички.

Вижте още:

Основни въпроси относно храненето на котката, които си задавате

Вредна ли е котешката храна за кучето

Защо котките не трябва да се хранят с кучешка храна

Виж още