7 възможни причини, поради които котката ви уринира навсякъде

Котка използва тоалетна Снимка: IStock

У жасът на всеки стопанин на мяукащ домашен любимец е той да започне да уринира или да се изхожда извън тоалетната, и то на различни места в дома. Проблемът е доста сложен и може да доведе до повторно уриниране на същото място, ако не изчистите зоната толкова добре, че да няма и спомен от нея за силното обоняние на домашната ви котка. Няма да излъжем, ако кажем, че това е истинско предизвикателство, но ако сте оборудвани с ензимен препарат от зоомагазин или чистите старателно със сода и оцет, бихте могли да се справите.  

Освен че трябва да почистите старателно пострадалото място, трябва да разберете и каква е причината котката ви изведнъж да започне да уринира на различни места във вашия дом. Даваме ви 7 идеи защо котката ви уринира на различни места в дома, които се надавяме да ви помогнат за разшифроване на загадката. 

1. Медицински проблеми

Ако мяукащият приятел уринира извън тоалетната и това е ново поведение за него, важно е първо да изключите всяка медицинска причина. Често срещани заболявания като инфекция на пикочните пътища, камъни в бъбреците или диабет могат да доведат до необичайно поведение спрямо тоалетната. В такава ситуация - уговорете среща с ветеринарния лекар на вашия домашен любимец възможно най-скоро.

Медицински състояния като диабет и бъбречно заболяване могат да причинят повишена жажда и уриниране. Вашата котка може да не успее да стигне до тоалетната си навреме. От друга страна - ако котката ви уринира толкова много, че постелката им за тоалетна се изразходва бързо - това също тя може да не иска да я използва, защото е мръсна. Каквото и да е заболяването - трябва да го установите час по-скоро, за да помогнете на мяукащия си приятел.

Dogsandcats.bg

2. Проблеми с тоалетната

След като изключите всички належащи медицински проблеми, причиняващи необичайното поведение на мъркащия ви приятел - следва да потърсите други причини. Първото място, на което да “погледнете” е тоалетната - нейното състояние, местоположение, вид постелка и чистота. Котките могат да бъдат много придирчиви към нещата, но вероятно са най-придирчиви към своите тоалетни. Не можем да ги виним, защото ако се поставим на тяхно място - хората също няма да сме щастливи да използваме тоалетна, която е мръсна или неприятна.

Често тоалетната не е достатъчно голяма за вашата котка, особено ако е същата, която са използвали когато мяукащият ви съквартирант е бил малко коте. От друга страна - някои гальовни животни котки предпочитат отворена тоалетна, защото биха имали повече пространство да се завъртят в нея, за разлика от затворената.

Котка използва тоалетнаСнимка: IStock

3. Маркиране на територия

Котките са териториални същества и са склонни към маркиране. Всеки път, когато втрият главата си или плъзнат хълбоците си срещу човек или предмет, те оставят своя аромат и го маркират като свой. Дори надраскването оставя териториална миризма. За съжаление, маркирането на територия с урина може да се превърне в изключително неприятен и упорит навик, от който е трудно да се отървете.

Маркирането на урина в дома често се причинява от внезапно споделяне на пространството с нов домашен любимец или човек, като поведение при чифтосване при некастрирани мъжки котки или като реакция на стрес. Помнете, че уринирането и маркирането с урината са много различни поведения и изискват различни решения. Обикновено уринирането се извършва на хоризонтална повърхност, докато маркирането се извършва на вертикални повърхности, като целта е само да се остави аромат, така че количеството урина минимално.

4. Повторно маркиране

Връщането за маркиране на същото място отново е често срещано при котките. Феромоните в урината маркират мястото като тяхно и те ще се върнат на него отново, когато пожелаят. Продължаващото маркиране на територия може да бъде намалено чрез почистване на зоната бързо и старателно с почистващ препарат на ензимна основа, който разгражда протеините в урината, за да премахне миризмата. След това трябва да направите мястото недостъпно за известно време, ако това е възможно. Почиствайте редовно зоната, защото котките имат много по-мощно обоняние от нас и това, че ние не усещаме миризмата на урина, не означава, че същото се отнася и за домашния ни любимец. 

Случва се някои котки да уринират върху нови предмети или мебели, които току-що сте купили, за да ги маркират с техния аромат. В такава ситуация можете да използвате спрей с отблъскваща миризма или да следите как мяукащият ви приятел се държи около тези предмети. Със сигурност не е приятно, ако купите ново кресло за хола си, но то моментално е маркирано от домашния любимец.

5. Рутинни промени

Котките са създания на навика и рядко приветстват промените в рутината си. Всичко, което нарушава обичайния ритъм на деня им, може да причини стрес. Ароматът на урината им действа успокояващо, защото ги уверява, че са в собственото си безопасно пространство.

Следователно, те са по-склонни да уринират в зони извън тоалетната, за да се обградят с миризмата си.

Въпреки че някои промени в рутината са неизбежни, като например промяна в графика ви на работа, има някои неща, които можете да направите, за да помогнете на вашата котка да се адаптира. Ако разликата е драстична, опитайте се да измислите начин за бавно преминаване и не забравяйте да се обърнете към вашия ветеринарен лекар за насоки, ако е необходимо. Синтетичните успокояващи феромони могат да бъдат полезни по време на промяната.

6. Промени в околната среда

Дори преместването на тоалетната може да доведе до стрес при някои котки, особено при по-възрастен мяукащ приятел, който е свикнал с местоположението на тоалетната си години наред. 

Въвеждането на нов домашен любимец или човек в дома също може да бъде травмиращо за гальовния домашен любимец и да предизвика реакция на стрес, която го накара да уринира извън тоалетната си. 

7. Възрастна котка

Котка използва тоалетнаСнимка: IStock

Мяукащите животни изпитват много от същите ефекти на времето като хората. Сковаността на ставите и артритът могат да накарат някога пъргавия домашен любимец да предпочита да се излежава по-дълго и едвам да се събужда от дрямка. Болката в ставите може да направи по-трудно за вашата възрастна котка да стигне до тоалетната си навреме.

За целта следва да се оборудвате с тоалетна, която е по-ниска, за да може котката ви да я достъпва по-лесно с минимален дискомфорт.

Ако котката ви уринира на различни места в дома трябва първо да проверите дали това поведение не е провокирано поради медицинска причина. Ако мяукащият приятел е в отлично здраве, тогава трябва да включите детективските си умения, за да разберете какво е нещото, което го тормози и кара да пропуска тоалетната си. Причините могат да са най-различни, а в тази статия разгледахме 7 от най-често срещаните. 

Виж още