7 забавни зимни дейности за котки и техните стопани

котка през зимата Снимка: iStock

З имата се възприема по различен начин при хората. Някои обичат да прекарват времето си на открито и да участват в различни зимни дейности, докато други предпочитат да останат вътре на топло и уютно с чаша чай в ръката си.

Но вместо да прекарвате всеки ден на закрито на дивана с мяукащия домашен любимец, свит в скута ви (колкот и приятно да е това), бихте могли да помислите за по-ангажиращи дейности с котката си, особено ако тя обича да бъде активна и да се забавлява. Зимата е времето, когато много хора, наред с домашните си любимци са склонни да станат леко летаргични. Затова някои упражнения и активности може да са полезни както за котката ви, така и за вас, ако чувствате, че сте се застояли прекалено много.

Даваме ви няколко прости начина, по които може да се забавлявате с котката си, като това не е задължително да взимате котката си с вас навън или да карате ски заедно с нея.

1. Просто играйте

котка през зиматаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Използвайте любимите играчки и занимания на вашата котка и играйте с нея веднъж или два пъти на ден, ако можете. Пръчиците от пера и играчките с въдица могат да накарат котката ви да скача и да тича.

Някои котки имат предпочитания по отношение на видовете играчки, които обичат, така че не забравяйте да изпробвате различни, докато намерите такива, на които котката ви реагира. Понякога всичко, от което се нуждаете, е празна кутия!

2. Накарайте котката си да работи за храната си

Има много начини, по които може да дадете на котката си лакомства или да направите времето за хранене по-забавно. Може да опитате хранилка с пъзел, където котката ви ще трябва да мести играчката, за да изпаднат лакомствата.

Може също така да скриете няколко лакомства в различни кътчета у дома. Това може да активира ловния инстинкт на животинчето.

Бавните хранилки могат да забавят котките, които са склонни да поглъщат храната си. Те са страхотни за добавяне на допълнително забавление по време на хранене, но също така допринасят за умствена стимулация и могат да помогнат на котките да запазят теглото си през зимата.

3. Вземете нови котешки мебели

котка през зиматаСнимка: iStock

Котките обичат високите места! Инвестирайте в хубаво високо котешко дърво или помислете за поставяне на рафтове за котки. Те могат да бъдат прикрепени към стената и да позволят на вашата котка да пътува до пространства, които са по-високи.

Този вид котешки мебели ще дадат на вашата котка шанс да драска и изследва и им осигурява места, които ги карат да се чувстват сигурни. За да спестите пари, може да направите свои собствени котешки стълби, рафтове и мостове.

4. Обучение по ходене на каишка

Ако все още не сте обучили котката си да свикне с каишка, това е добър момент да започнете процеса. Поставете нагръдника на мъркащия приятел докато е вътре. Започнете с кратки периоди от време и надграждайте оттам.

След като изглежда, че котката ви се чувства удобно с нагръдника, поставете и каишка и се опитайте да ходите заедно.

Можете да опитате да излезете навън за кратки периоди и да позволите на котката си да изследва снега. Дори няколко крачки на снежния балкон или пространство около вашия блок може да са достатъчни. Не забравяйте, че ако ви е студено, на котката вероятно също ѝ е студено, така че не оставайте навън дълго време. В случай че мъркащият приятел очевидно не се чувства комфортно - запазете разходките за по-топъл момент.

5. Ако котката ви излиза навън - играйте с нея

котка през зиматаСнимка: iStock

Ако живеете в къща или мъркащият приятел обича да излиза на двора и това е нещо съвсем нормално за него - опитайте да се присъедините към игрите му навън. Тичайте с котката си в двора и играйте на криеница. Не всички котки харесват снега, но някои породи (например Норвежките горски котки) изглежда го обичат!

6. Осигурете котешко забавление

Забавно занимание, на което котките изглежда се радват, е да наблюдават птиците и малките животни навън. Поставете котешко дърво, шкаф или хамак до прозорец, срещу който има дърво, където кацат птици. Също така, помислете за бонуса от топла слънчева светлина!

7. Разходка с котка в раница

Ако идеята за забавно зимно занимание с вашата котка включва да я вземете със себе си - може да опитате раница. На пазара вече се предлагат най-различни видове и, ако тези раници до преди няколко години не бяха по джоба ни, сега може да се открият различни варианти на прилични цени. Това е чудесен начин, по който котката ви може да прекара време с вас навън и в същото време да бъде на топло и да почива, ако се измори от ходене.

Когато купувате раница не забравяйте да проверите дали е удобна и за вас. В крайна сметка, вие ще сте тези, които я носите и, ако убива или гърба ви боли - това ще направи разходката много тежка за вас.

котка през зиматаСнимка: iStock

Защитете котката си през зимата

Това е особено важно, ако имате котка, която излиза навън. Освен това някои котки предпочитат да прекарват възможно най-малко време навън. Ако котката ви има тънка, къса козина, трябва да ограничите колко дълго остава навън. Ако има сняг и температурите са под нулата, времето на открито не трябва да се ограничи до най-много един час.

Когато котката ви се върне вътре, избършете лапите ѝ. Това ще премахне мръсотията и излишния сняг, както и сол или лед, които могат да бъдат вредни за лапите на вашата котка, в случай че тя след това ги оближе.

Зимата може да не е толкова тежка, ако опитаме да се забавляваме. Кратка разходка или много игри у дома - може да направят този сезон много по-приятен и раздвижен отколкото часовете прекарани пред телевизора.

Вижте още:

Как да поставим каишка на котка

10 забавни неща, които да направите с котката си през новата година

Виж още