10 забавни неща, които да направите с котката си през новата година

котка и стопанин Снимка: iStock

П ритежаването на котка е специално преживяване, което понякога просто не можете да се изрази с думи. Създаваме силни връзки с нашите котенца и те бързо стават членове на семейството. За съжаление, нашите домашни любимци не са с нас толкова дълго, колкото бихме искали, така че искаме да използваме времето, което имаме, по най-добрия начин.

Наличието на списък за новата година е чудесен начин да се мотивирате да излезете и да правите различни неща, които обичате, вместо да се увличате твърде много от суматохата и да забравяте да се наслаждавате на живота или да обръщате внимание на домашния любимец (а всички знаем, че котките имат нужда от внимание!).

Нашите гальовни приятели може да имат различни възгледи за това какво смятаме за добро прекарване, но те също заслужават най-доброто от живота. Ето защо ви даваме идеи как да се забавлявате с вашия домашен любимец през тази година!

1. Осигурете на котката си повече картонени кутии

котка и стопанинСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Не е тайна, че мяукащите приятели са големи фенове на картонените кутии. Те не само обичат да лежат в тях за комфорта и сигурността да бъдат в затворено пространство, но също така обичат да ги използват като стълбове за драскане и места за игра.

Един от начините да направите това изживяване за мяукащия приятел още по-хубаво е да осигурите повече кутии и да направите цяло картонено убежище! Котките наистина не се нуждаят от много, за да си прекарат добре и да ги забавлявате е много по-лесно, отколкото си мислите.

Това е чудесен начин да ги държите в уюта на собствения им дом, като същевременно им позволявате да участват в някакво приключенско забавление, без да прекъсвате рутината им или да ги стресирате.

2. Изградете външно пространство за котката

Ако имате балкон би било чудесно да го обезопасите и да го превърнете в място, където гальовния приятел да прекарва време в топлите дни.

Има много различни начини, по които можете да проектирате това котешко външно пространство. Ако имате възможност - поставете здрава и мрежа на прозореца, така че да не може да бъде разкъсана от котката ви, и с достатъчно ситни дупки, за да не може тя да се провре. Със сигурност тя ще се забавлява докато гледа птиците навън или кръжащата муха, която влиза през мрежата. Въпреки това - дръжте котката си под око, когато прекарва време на това външно пространство.

котка и стопанинСнимка: iStock

3. Отидете на приключение

Не всички котки са готови за приключение извън къщата, така че имайте това предвид. Много обичайно е да видите кучета навън и да посещават най-вълнуващите дестинации със собствениците си, но не виждате котките да правят това толкова много и има основателна причина.

Котките са щастливи в рутината и се наслаждават на комфорта и сигурността на дома си. Ако вашият гальовен приятел обаче проявява интерес към външния свят и изглежда готов да приключение - защо да не опитате! Помислите да я заведете до някои запомнящи се дестинации, близки или далечни. Уверете се, че сте ѝ поставили микрочип и че носи нашийник с идентификационен етикет, и се подгответе правилно за излет с всички останали основни неща за пътуване с котки.

4. Изпробвайте котешка раница

Може би сте виждали цялата врява около котешки раници, които приличат на балон, които носите на гърба си. Това е чудесен начин, който позволява на вашата котка да пътува удобно до вас и да разглежда всички гледки.

Не всяка котка ще се радва да бъде поставена в тези раници. Просто се запознайте със зоната на комфорт на вашето животинче и се опитайте да я задържите в нея. Тези раници са чудесни за разходки или пътуване до далечни места.

котка и стопанинСнимка: iStock

5. Научете котката си да ходи на каишка

Мисълта да обучавате котката си на каишка може да е била нещо далеч от ума ви, но в някои случаи е възможно. Много гальовни животни се научават да носят каишка и да се разхождат със стопаните си.

Ако смятате, че котката ви е готова, това е чудесен начин да я измъкнете от къщата без целия риск да се разхождате свободно. Обучението на вашата котка с каишка може да обогати живота им и да им позволи да се наслаждават на части от този свят, които иначе биха били забранени.

6. Опитайте някоя нова котешка играчка

Котките са много игриви и активни същества, които ще са повече от доволни, когато имат много играчки, с които да прекарват дните си в игра. Едно от най-добрите неща, които бихте могли да направите през тази година, е да осигурите всички играчки, които биха могли да искат. Това ще им осигури много умствена стимулация, като същевременно ги поддържа във форма и активни.

котка и стопанинСнимка: iStock

Няма недостиг на разнообразие, когато става дума за играчки за котки. Не само можете лесно да ги закупите онлайн или в местен магазин, но има много идеи за играчки за котки „направи си сам“, които можете да съберете сами. Не забравяйте да отделите малко от деня си и да се насладите на играчките заедно. Вашата котка ще хареса, когато се включите в играта и това ще бъде незабравимо изживяване за свързване и за двама ви.

7. Оставете котката си да се наслади на котешка билка

Котешката билка е растение от семейството на ментата, което има активна съставка, наречена непеталактон. Това химично съединение може да накара домашните котки да реагират по много различни начини. Повечето котки ще реагират, като се търкалят, преобръщат, търкат наоколо.

Ефектите са краткотрайни и продължават само няколко минути. Колкото повече вашата котка яде или вдишва, толкова по-силен ще бъде ефектът. Можете да поставите котешка трева в играчки, да я разтриете върху стълбовете за драскане или дори да я поръсите в околната среда, за да им осигурите достъп до това уникално и приятно растение.

8. Оставете котката си да спи при вас

Котките спят средно по 15 часа на ден, така че какъв по-добър начин да се насладите на известно време с котката си от това да участвате в най-честата и любима дейност? Ако се чувствате комфортно мяукащият приятел да спи в леглото при вас - защо да не опитате (ако вече не сте)? Котката ви не само ще обича да се свива и да дремне с вас, но и ще се радва на топлината и компанията.

Многото сън е част от естественото поведение на котката, за разлика от чистия мързел. Продължителният сън позволява на котките да пестят енергия, за да се разхождат на лов по време на будните си часове. Така че, не се чувствайте задължени да водите котката си на много приключения, ако не искате, те ще бъдат напълно щастливи да се свият с вас и да заспят.

9. Хранете котката си с качествена храна

Пътят до сърцето на котката минава през стомаха ѝ и кое коте не заслужава първокласно хранене от време на време? Свикнали сте да им сервирате вечеря редовно, но в този случай можете да направите всичко възможно, за да я направите изключително специална. Защо да не опитате нова храна или да не почерпите гальовния приятел с нещо, което вие хапвате (стига да не е опасно и да не съдържа подправки)?

10. Научете котката си на някой трик

котка и стопанинСнимка: iStock

За голямо съжаление хората си мислят, че гальовните животни не подлежат на обучение, защото ги сравняват с кучетата. Всъщност, котките могат да се обучават, просто трябва да откриете подходящия подход и това, от което мяукащия приятел се мотивира. Защо да не започнете още тази година? Заредете се с любимите лакомства на котката ви, кликер (химикалка също ще свърши работа) и започнете да отделяте време да учите котката си на някой трик - да сяда, да ходи до вас, да дава лапа или да учи името си.

Може да правите куп забавни неща с вашия котешки домашен любимец стига да вложите необходимото време и енергия. Със сигурност ще се изненадате колко котката ви се забавлява и е готова на приключения!

Вижте още:

Мога ли да науча котката да носи играчка обратно на мен

Как да използваме кликер, за да обучим котка

Защо положителният метод на обучение работи при котките

Виж още