8 факта за Сиамските котки, които само истинските фенове знаят

Сиамска котка Снимка: iStock

Н езабавно разпознаваема, Сиамската котка е обичана порода в цял свяг и има защо – тези мъркащи приятели са привързани, интелигентни и поразително красиви същества. Нека да научим още за тази прекрасна порода:

1. Сиамските котки имат богата история

Сиамските котки са едни от най-старите опитомени котки в света! Породата произхожда от Тайланд (известен преди като Сиам) през 14-ти век.

2. Те имат поразителен външен вид

Известни с телата си като на балерина, Сиамските котки са елегантни и гъвкави. Те имат пронизващи сини очи, големи уши и палто, което се среща в няколко различни нюанса.

Сиамска коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

По-голямата част от козината им е в по-светъл цвят с по-тъмни петна около лицето, ушите, краката и опашката.

3. Те са социални котки

Търсите приятел за гушкане? Тези котки няма да ви разочароват. Сиамските котки са обичаща хората порода, която се свързва много тясно със стопаните си. Характерно за тази порода е да следват хората си из къщата и ще се интересуват от това, което собственикът им прави.

Сиамските котки също се радват на компанията на други котки, деца и дори непознати. Тяхното невероятно привързано положение ги прави податливи на тревожност, ако бъдат оставени сами твърде дълго. Тези котки имат силно желание да взаимодействат с някого, поради което често ще ги виждате осиновени по двойки.

4. Сиамските котки са любопитни и умни котки

Изключително любознателни и интелигентни, Сиамските котки могат да се обучават. Те могат да бъдат научени да играят на донасяне на играчка, да дават пет и дори да ходят на каишка. Те също така ще си осигурят собствено забавление, като се разхождат у дома, изследват шкафовете и дори пускат крановете на мивките. Те със сигурност не са скучна порода!

Сиамска коткаСнимка: iStock

5. Те са бъбриви

Ако една Сиамска котка иска нещо, тя няма да се срамува да ви уведоми. Тази порода е изключително вокална и смело ще изрази нуждите си със силно и настоятелно мяукане.

6. Цветът на козината им се влияе от температурата

Отличителните белези на сиамците се определят не само от наследствените гени, но и от температурата.

Родени изцяло бели, сиамските котенца не развиват характерните си белези до около четириседмична възраст. Базираните на температурата пигменти диктуват техните модели - техните торсове обикновено са по-светли (поради по-високата им температура), докато по-студените им крайници придобиват по-тъмен нюанс.

7. Кръстосаните очи и извитите опашки са били обичайни

Въпреки че тези генетични дефекти са били предимно елиминирани от развъдчиците, някога е било обичайно сиамските котки да имат кръстосани очи и извите опашки.

Знаем, разбира се, че тези черти са резултат от генетична мутация. Но те идват и с по-колоритно обяснение: легендата гласи, че сиамска котка е била натоварена със задачата да пази ценна ваза. Отдадена на работата си, котката увива опашка около вазата и я гледа  напрегнато с часове, в резултат на което, остава с леко кръстосани очи, а опашката извита.

8. Сиамските котки някога са били третирани като кралски особи

Сиамска коткаСнимка: iStock

Когато член на кралското семейство в Сиам е умирал, се е смятало, че Сиамска котка ще получи душата му. След това котката ще да прекара остатъка от дните си, наслаждавайки се във величествен храм.

Въпреки че са известни с елегантния си външен вид, тези котки имат повече от това, което се вижда на пръв поглед. Сиамските котки са динамичен домашен любимец - такъв, който е много подходящ за любящ и внимателен собственик.

Виж още