8 причини защо котките са добри домашни любимци

котка у дома Снимка: iStock

К отките и кучетата са вероятно най-разпространените домашни любимци в цял свят. Мяукащите животни са често предпочитани от голям брой хора, защото не изискват ежедневни разходки, живеят вкъщи, малки са на размер (ако не сте горд собственик на Мейн Куун, разбира се), а в голяма част от времето спят и се сливат с интериора на дома.

Ще изброим 8 причини, поради които смело можем да кажем, че котките са предпочитани домашни любимци.

1.Те ще се гушкат във вас на дивана с най-голямо удоволствие

Разбира се, не абсолютно всички котки са толкова привързани, но много голяма част от тези приятели обичат да се разполагат там където сте и вие. Кучетата също са прекрасни компаньони за дивана, докато гледате любим филм.

Хубавото на котките, е че са чудесен спътник, ако сте в настроение да мързелувате.

Dogsandcats.bg

2. Котешката тоалетна е лесна за почистване

Една много сериозна причина, поради която хората избират да котка пред куче е въпросът с тоалетната. Мъркащите приятели не се разхождат навън, а ходят до тоалетна у дома. В този смисъл на котешките родители не е нуждно да правят никакви промени в графика си, за да ги разходят, защото това не е необходимо. Котешката тоалетна се почиства всеки ден с лопатка само за няколко минути.

3. Когато навън вали сняг или дъжд - вие си седите вкъщи

котка у домаСнимка: iStock

Макар че собствениците на кучета се възползват от ежедневни разходки, които са полезни за здравето, в студените дни със сигурност това задължение не е леко. С котките не бива да правим абсолютно нищо и няма значение какво е времето навън.

Разбира се, през зимните месеци трябва да се погрижим те да имат топло одеяло или креватче, където да спят, а през лятото - място на сянка, но тези грижи не отнемат време.

4. Нямате проблеми с насекоми и други вредители

Ясно е, че никой човек на осиновява коте с цел то да убива всички мухи или буболечки, които влизат у дома, но това е бонус. Котките като хищници имат нужда да преследват плячка, така че освен, че ни отървават от това неприятно задължение, те се забавляват докато гонят насекомото, влязло в дома ни.

Единствената опасност в ситуацията е, ако мъркащият ви спътник не е обезпаразитяван и изяде убитото насекомо - да се зарази с паразити, затова не пропускайте редовното обезпаразитяване.

5. Котките се „самопочистват“

Още едно задължение, което можем да си спестим - къпането. Едва ли ще усетите лоша миризма от котка, освен ако няма проблем със здравето си. Мъркащите животни прекарват много голяма част от времето си в почистване на козината.

Някои породи имат нужда от баня на определени периоди. Това често е необходимост при котките с почти никаква козина - като Сфинкс, тъй като банята съдейства да се разнесат оптимално маслата по кожата им. Къпането помага и на дългокосместите представители да повръщат по-рядко космени топки.

6. Котките не са толкова шумни

Макар че някои котки, имат склонността да мяукат по-често и по-силно, все пак не можем да кажем, че са шумни животни. Силното мяукане често е налице при некастрирани гальовни животни, така че ако извършите тази процедура със сигурност ще се намали силният котешки вой.

7. Котките са непукисти

котка у домаСнимка: iStock

Мяукащите животни могат да се стресират от много звуци в домакинството и дори такива, които идват отвън, но в голяма част от ситуациите, те остават напълно безразлични. Разбира се, от друга страна тези приятели са доста любопитни и с всяко наше прибиране у дома, ние, заедно с нашите покупки преминаваме „проверка“, където котката ни трябва да помирише абсолютно всичко ново.

8. Животът с котка не е скъп

Както сме казвали многократно - притежаването на домашен любимец е голяма отговорност. Ако сравняваме мяукащите животни с кучетата - можем да кажем, че първите се отразяват по-малко на бюджета ни. Поради малкия си размер - те се нуждаят от много по-малко храна или лакомства, по-рядко посещават ветеринарен лекар, а когато това се случи - процедурите са по-евтини, просто защото са по-малки и се изискват по-малко консумативи за тях.

Вярно е, че трябва да инвестираме в котешки аксесоари, но голяма част от тези приятели предпочитат да играят с хартиени топчета,  кутии от обувки или пликове, за които не харчим никакви пари.

Макар че котките често се спрягат за непослушни и пакостливи, трябва да отбележим, че това е не само тяхна „грешка“, но и на стопаните им. Мяукащите животни са интелигентни и могат да се дресират. Вярно е, че не можем да ги сравняваме с триковете и командите, на които могат да се обучат кучетата, но гальовните домашни любимци често са подценявани.

Истината е, че с много търпение, правилен подход и последователност - можете да възпитате котката си на добро и лошо. Въпреки всичко, не бива да забравяме, че няма безпроблемни животни и ако сме решили да живеем с мъркащ приятел, трябва да очакваме пакости от време на време.

Вижте още:

5 причини да живеем с котка

Токсични ли са насекомите, които котките изяждат

15 странни неща, в които ще се припознае всеки собственик на котка

Виж още