15 странни неща, в които ще се припознае всеки собственик на котка

котка и собственик Снимка: iStock

Н яма спор, че мъркащите животни могат да се държат много необичайно, непредвидимо и животът с котка може да е истинско приключение всеки ден. За тези животни знаем, че могат да бъдат доста особени, но какво да кажем за собствениците им?

Котешките стопани могат да са не по-малко чудати от гальовните си спътници. Ще изброим 15 странни неща, които котешките родители започват да правят след като заживеят с котка.

1. Държите лапичката на котката си

Признайте си, че обожавате меките лапи на мъркащия си приятел и обичате да ги хващате, все едно държите човешка ръка. Някои собственици могат да стигнат и по-далеч - да поставят ръката си върху лапите на котката и така да гледат телевизия, ако домашният любимец стои мирен, разбира се.

котка и собственикСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Изпитвате истинско удоволствие, когато котката ви прави нещо сладко

Независимо дали спи в странна, очарователна поза, играе с необичаен предмет, завила се е под завивките ви или ви гледа с изплезено езиче - всички се разтапяме от наслада.

3. Търпите изтръпване на крайниците или отказвате да отидете до тоалетна, защото котката ви спи върху вас

Всички умираме от щастие, когато мяукащият приятел седне върху нас и заспи, докато ние работим, четем книга, гледаме телевизия, говорим по телефона или просто си почиваме. Със сигурност много хора ще се припознаят в това, че се страхуват да мръднат, за да не смутят сладкия мъркащ приятел. Стигаме до изтръпване на части на тялото или стискане за тоалетна колкото се можем повече.

4. Не можете да издържите на умолителния котешки поглед и споделяте малко от вашата храна

Разбираме, че се изисква много сила на духа, за да откажем на котка, но е в нейн интерес да не я нагостяваме с нашия обяд. Разбира се, съществуват безвредни човешки храни, които можем да използваме като лакомство, но трябва да сме предпазливи, за да не разстоим корема на гальовния домашен любимец. Също така, просенето за храна е лош навик, който котките много лесно могат да развият, а резултатът от това е - никога няма да можете да се храните на спокойствие. В допълнение мъркащият приятел ще започне да скача върху чинията ви, да краде храната ви и да избягва котешката си храна.

Вижте още: Кои човешки храни са опасни за котките

5. Разговаряте с котката си, сякаш е човек

котка и женаСнимка: iStock

Когато излизате - казвате „Чао!“, когато се прибирате - поздравявате мъркащия приятел, дори го питате „Как мина деня ти?“. Когато кихне, казвате „Наздраве!“ и най-различни учтивости. Ако пък ни се случи да ударим неволно мъркащия си приятел с някоя врата, да го настъпим леко или да го бутнем с крака, закщото той ходи плътно до нас - се чувстваме лошо, веднага му се извиняваме и молим за прошка, макар и да не сме виновни.

6. Търпите всички драскотини и хапания

Дори и гальовният домашен любимец на моменти да не е никак гальовен и да предпочита да играе с нашите ръце и крака и това да е доста болезнено - ние най-гордо си „ближем раните“ от тези „токсични отношения“ и сме твърдо убедени, че котката ни е най-сладкото същество на света.

7. Пускате котката си да спи при вас, въпреки че ще ви събуди

Това е още една форма на мазохизъм, в която можем да пожертваме качеството на съня ни. Колкото и да ни е прекрасно да заспиваме с котката, която в този момент е спокойна, всяка вечер сме напълно наясно, че в един момент (предимно между 04-06ч) тя не просто ще се събуди, а ще вдигне всичко във въздуха. И това се повтаря всеки ден.

8. Позволявате на котката да ви прави компания в банята и тоалетната

Макар че понякога имаме нужда от усамотение, не можем да слушаме жалното котешко мяукане или драскане по вратата, с което домашният любимец „крещи“, че иска да бъде при нас. Вече сме преглътнали срама и сме приели, че рядко можем да имаме лично пространство.

9. Телефонът ви е пълен с котешки снимки

котка и собственикСнимка: iStock

Всичката памет става препълнена от снимки и клипове на гальовния приятел. Разбира се тези снимки не са само за нас, но и за целия свят, от което води следното - социалните ни канали ежедневно са отрупани с котешки снимки.

10. Когато сте навън, котката ви липсва

Искате да носите домашния си любимец навсякъде със себе си, а когато сте навън за по-дълго се питате - как се чувстма котката ми, добре ли, липсвам ли ѝ, дали би искала да дойде с мен.

11. Гушкате я силно, макар че тя не винаги обича това

Мъркащите животни ценят личното си пространство и повечето не обичат да ги вдигаме и гушкаме като бебета. Въпреки това не можем да издържим и го правим.

12. Предпочитате да останете вкъщи с котката си, вместо да излезете с приятели

Много собственици обожават котешката компания и в някои вечери могат да отклонят покана на приятели, защото се чувстват в настроение за уют и избират да си пуснат филм и да се гушкат с мъркащия приятел.

13. Споделяте дивана, бюрото и всяко едно пространство

Мъркащият приятел се е разположил на половината диван - няма проблем, вие ще се сгънете в другия ъгъл, за да не му пречите. Когато работим, също сме принудени да се примирим с по-малко пространство на бюрото си, защото то често е заето от голяма пухкава топка, която иска внимание.

14. Приели сте, че домът ви всъщност е повече на котката ви, отколкото на вас

котка спи сладкоСнимка: Pixabay

Мъркащите животни са териториални и ще направят всичко възможно, за да ви покажат, че този дом и определени зони от него са техни, а не ваши. Вие обаче нямате нищо против и се примирявате с този пухкав шеф у дома.

15. Подарявате ѝ ваша дреха, защото виждате колко много я обича

Захвърляте любимата си жилетка за вкъщи на дивана, но всъщност забелязвате как няколко дни подред котката ви спи само там и никъде другаде. Перете дрехата, но мъркащият приятел продължава да се чувства комфортно върху нея. Изборът е ясен - прощаваме се с жилетката си.

Списъкът може да продължи до безкрай. Истината е, че толкова много обичаме домашните си любимци, че можем да се примирим и откажем от някои неща, за да ги направим щастливи. И има за какво - това животинче носи толкова много любов, пухкавост и забавления в живота ни, че не можем да си представим какво бихме правили без него!

Вижте още:

5 причини да живеем с котка

Котката ми ме събужда през нощта - как да се справя

4 ползи за здравето от притежаването на котка

Виж още