8 странни навика на котките, свързани с тяхната тоалетна

Котка тоалетна Снимка: IStock

Е два ли някой собственик на котка ще се изненада от измеренията на нейните странности. Няма спор - гальовните животни са големи особняци. Те определено имат по-различно виждане за света от нас. Когато става дума навиците им, свързани с тяхната тоалетна - има какво да кажем. В тази статия ще комбинираме 8 странни котешки поведения свързани с тяхната тоалетна!

1. Котките спят в тоалетната си

Любопитно котешко поведение, което едва ли някога ще разберем е този интерес към сън в тоалетната. Предполага се, че котките просто се чувстват спокойни на това място, тъй като то мирише силно на тях. Независимо, че тоалетната е чиста - мъркащият приятел усеща мощно собствената си миризма там, а това автоматично означава, че се чувства спокоен. 

Вижте още: Защо котката ми спи в тоалетната си

2. Триене по външната страна на котешката тоалетна

Котка тоалетнаСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

Гальовните животни се търкат почти навсякъде, като целта на това начинание е да маркират с миризмата си. Няма как котката да не маркира собствената си тоалетна и да не се търка ежедневно в нея, за да затвърди аромата си, макар че за нас това изглежда много странно. 

3. Уриниране в краищата на тоалетната

Мяукащите животни избират и определено място, на което да извършат работите си, а то обикновено е в някой ъгъл на тоалетната. По-рядко можем да видим, че котката ни е уринирала или се е изходила в средата. Ако тоалетната е открита, много котки оставят предните си лапи извън тоалетната, а останалата част от тялото - “вътре” и така вършат работата си. Какво е обяснението - можем само да гадаем. 

4. Всяка тоалетна има различно предназначение

Правилото е да имаме две тоалетни за една котка. Ако го спазвате, може би сте забелязали, че мъркащият приятел уринира в едната и се изхожда в другата. Рядко прави и двете неща на едно място. 

5. Изпражненията остават незаровени

Някога влизали ли сте в банята, за да откриете, че котката ви не е заровила изпражненията си? Да, котките са много чисти, но понякога тези изпражнения просто не се покриват. Причината обаче, не е защото гальовният спътник е немърлив, а защото може би изпраща сигнали до други представители, за да утвърди своето “господство”. Това може да се случи по-често в домове с повече котки. 

6. Внезапен прилив на енергия след изхождане

Някои котки започват да галопират бясно из жилището ни веднага щом се изходят. Предполага се, че тези представители действително усещат как напрежението им се освобождава и затова получават силен прилив на енергия, готови да правят километрични обиколки в апартамента ни. 

Вижте още: Защо котката ми тича напред-назад след като се изходи

7. Тоалетната е чудесно място за игра

Котка тоалетнаСнимка: IStock

Поради някаква причина, котките често носят играчките си в тоалетната и играят с тях вътре. Това разбира се, може ни коства малко повече мръсотия и по-старателно почистване след това, но ако имаме затворена тоалетна - щетите са по-малки. 

Вижте още: Защо котките понякога носят играчките в тоалетната си

8. Дефекиране по едно и също време

Знаете ли, че за някои котки изхождането е групова дейност? След като малките котенца започнат да използват тоалетна, те са склонни всички да го правят едновременно! Макар че повечето мяукащи животни спират да го правят след като пораснат, все пак има такива, които продължават да ходят до тоалетна заедно или да се гледат едно друго. 

Вашата котка прави ли нещо още по-странно свързано с тоалетната си?

Виж още