Защо котката ми спи в тоалетната си

спяща котка Снимка: iStock

Н яма собственик на котка, на когото да не му се е случвало да открие мяукащия си спътник спящ сладко на най-странното място. Мивката в банята, чекмеджето с чорапите, поставката за сушене на съдове или дори тоалетната, са само част от необичайните места, на които можем да срещнем гальовния си домашен любимец.

Няма спор, че когато откриете мяукащия си приятел заспал сладко в тоалетната си, у вас извират разнородни емоции и смесица от смях, въодушевление, изумление и любопиство. Истината е, че могат да съществуват различни причини, които да обясняват защо тоалетната е така привлекателно място за сън. Някои от тях са медицински, други поведенчески.

Медицински причини

Обикновено, преди да задълбаем във възможни поведенчески причини, които обясняват определено котешко поведение, първо трябва да изключим медицинските. С други думи - трябва да разберем дали гальовният ни спътник е в добро здраве преди да правим хипотези защо тоалетната е така примамливо местенце за сън.

спяща коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Възможна медицинска причина е инфекция на пикочните пътища. Ако в урината на мяукащия ви приятел да са се образували специфични минерали, те „кристализират“ урината и образуват камък, по сходен начин на камъни в бъбреците при хората. При това положение пикочният мехур на гальовния спътник е силно раздразнен и създава усещане, че дори и от най-малкото количество урина, котката ви трябва да уринира веднага. В тези случаи мяукащите приятели биха предпочели да прекарват време в тоалетната си, тъй като усещат, че трябва да я използват много често.

По-тежко състояние може да настъпи, ако въпросният камък или кристал се забие в пикочния канал, което води до запушване. Тогава котката ви ще влиза често в тоалетната си в опит да уринира, но няма да успее и ще мяука силно от болка. Това състояние е много опасно и животозастрашаващо, което изисква спешна медицинска помощ.

Ако мяукащият ви приятел не успее да уринира, следва незабавно да го заведете при ветеринарния си лекар или в болница, която работи денонощно, за да може лекарите да отстранят запушването.

Други възможни състояния, които биха накарали мяукащия ви приятел да уринира по-често и съответно да предпочита дори да спи в тоалетната си са проблеми с бъбреците или диабет при по-възрастните котки. Това са все състояния, които „карат“ мяукащия ви спътник да ходи по-често до тоалетна.

Ако всичко е наред с мъркащия ви съквартирант - той не изпитва болка, ходи до тоалетна нормално, не забелязвате да мяука силно или да има странно поведение, то тогава желанието му да спи в тоалетната е въпрос на поведение.

Поведенчески причини

Ако мяукащият ви приятел е подложен на стрес, тоалетната се превръща в сигурно място, което го успокоява, тъй като носи неговия аромат. В случай че наскоро са настъпили промени у дома - осиновили сте втори домашен любимец, преместили сте се в ново жилище, нов човек се е появил наоколо, котката ви трудно приема тези новости и става тревожна.

Тази тенденция за сън в тоалетната може да отшуми след няколко дни, когато гальовния приятел се е успокоил и вече е свикнал с новото нещо. Все пак, ако котката ви упорито в продължение на дълго време спи в тоалетната си, може би е добре да обсъдите това с ветеринарния си лекар или да опитате да я успокоите допълнително като ѝ осигурите по-закътано място, удобно легълце, одеяло или всички тези неща, които миришат на нея и я карат да се чувства комфортно. Продуктите с феромони също биха могли да са полезни и да я накарат да релаксира.

Имайте предвид, че гальовните приятели са мистериозни същества и понякога трудно бихме могли да открием какво точно ги стресира. Това може да е буквално всичко - шум от самолети, коли, асансьора в блока ви, строеж близо до вас и какво ли още не.

Не трябва да забравяме, че котките могат да се свият на кравайче за дрямка на всякакви места. Тоалетната не прави изключение. Тя може да е особено привлекателно място за гальовния ви спътник, тъй като носи неговата си миризма, което на езикът на животните означава, че това е тяхна територия. Ако забелязвате, че това се случва рядко, може би няма за какво да се притеснявате и котката ви просто харесва периодично да прекарва време там. Все пак, ако мяукащият ви спътник има медицински симптоми съчетани с привличане към тоалетната - не се колебайте веднага да потърсите ветеринарния си лекар, за да прегледа мяукащия ви приятел.

Вижте още:

Четири неща, които стресират домашната ви котка

Какво представляват продуктите с феромони и могат ли да успокоят котката ми

Виж още