Защо котката ми тича напред-назад след като се изходи

малки котета и тоалетна Снимка: iStock

М оже и да ви се струва странно, че мъркащият ви приятел сякаш „полудява“ след като се изходи, започва да търчи напред-назад, да се качва върху маси, шкафове и дивани толкова бързо, че погледът ви не може да го проследи. Всъщност, не сте сами, има и много други котешки представители, на които се случва абсобютно същото.

За котки рядко можем да сме категорични, особено за тяхното поведение, но за този ентусиазъм след изхождане има някои теории и възможни обяснения.

Израз на доволство

Това може би е най-логичната и често срещана причина за това щастие след изхождане - котката ви просто се чувства доволна и иска да изрази радостта си с обиколки в жилището ви. Все пак, след като най-вероятно е прекарала половината си ден в сън, със сигурност има натрупана енергия, която с радост ще изразходи.

Инстинкти за оцеляване

малко коте тичаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

В дивата природа гальовните животни стоят далеч от миризмата на екскременти от друго същество, защото трябва да се предразят от по-големите хищници от тях. Макар и да е странно, но е възможно котката ви да мисли, че нейните изпражнения у дома са на друг хищник. В резултат на което тя прави всичко възможно да се скрие от тази „опасност“. Още една теория, която е свързана с дивите представители е, че в природата те се изхождат бързо далеч от леговището си и заравят изпражненията си. След това, те бързо бягат от това място и се връщат в убежището си. Докато бягат обаче, не го правят в права линия директно към скривалището си, а заобикалят, за да заблудят опасните за тях хищници. Има вероятност домашната ви котка да прави същото, вероятно дори без да осъзнава защо. Просто този инстинкт е заложен в нейните гени и още е доста силен, особено при някои представители.

Нерв, отговорен за еуфоричното поведение

Мяукащите приятели имат нерв, който преминава от мозъка през храносмилателния тракт и общо взето обхваща цялото тяло. Той има множество функции, като някои от тях са свързани с намаляване на стрес, страх и тревожност. Някои експерти предполагат, че когато мъркащият приятел се изхожа, може би стимулира този нерв, което води до тази странна еуфория.

Чувство за дискомфорт

малки котета и тоалетнаСнимка: iStock

Ако гальовният ви приятел бяга от тоалетната си веднага щом се изходи, може би изпитва някакъв дискомфорт или болка. Тя може да е свързана със запек или нещо друго. В тази ситуация, може би е добре да поговорите с ветеринарния си лекар, защото може да е признак на някаква болка. Също така, ако на мъркащият ви спътник му няма нищо, има шанс да не харесва тоалетната или постелката си. Котките са много капризни и чувствителни на тема „тоалетна“, така че наблюдавайте дали показва някакви признаци, че тази „еуфория“ всъщност има негативен оттенък, заради самата тоалетна.

Изглежда еуфорията след изхождането при котките не е нещо невиждано и много представители го правят. При малките котета е още по-характерно, защото те са много енергични и игриви. Все пак, ако мъркащият ви приятел изглежда видимо стресиран след като се изака и по никакъв начин не изглежда щастлив, може би не е зле да го наблюдавате известно време и да поговорите с ветеринарния си лекар.

Вижте още:

Как да помогна на котката ми при запек

Защо котката ми спи в тоалетната си

Къде да поставя котешката тоалетна

Виж още