Защо котките понякога носят играчките в тоалетната си

коте и котешка тоалетна Снимка: iStock

З абелязвали ли сте как докато котката ви си играе с някоя мишка, топче или риба, тя обикновено захапва „плячката“ и я носи към някое скришно местенце, където продължава да я ближе, хапе, бута с лапи и крачета или да я разкъсва?

Когато в природата котките хващат плячка, те обикновено отиват на някое скрито място заедно с нея или парче от нея, където да изядат необезпокоявани порцията си. Играчките у дома се възприемат като плячка от гальовните животни, те съвсем логично „копират“ това поведение и носят играчките си на някое затънтено място, където да продължат да играят с тях.

Някои представители обаче, носят играчките си в тоалетната, което може да се разглежда като необичайно поведение. Има ли конкретна причина за това?

Тоалетната е личното пространство на котките

За нас, хората, времето прекарано в тоалетната е уединено и може би единственото място, на което знаем, че можем да бъдем оставени на спокойствие.

Dogsandcats.bg

За котките ситуацията не е много по-различна, макар че причините са други. Котешката тоалетна е място, което силно мирише на мъркащия приятел. Собствената миризма действа изключително успокояващо на котките, защото ги кара да се чувстват защитени, сигурни и на собствена територия. По същия начин, по който ние се чувстваме в нашия дом - уютно и спокойно.

коте и котешка тоалетнаСнимка: iStock

В известен смисъл, котешката тоалетна е неприкосновено място на мъркащия приятел, където той върши работите си, заравя ги, за да се защити и знае, че това място си е негово. Котките могат да носят играчките си там, просто защото чувстват мястото спокойно и им е приятно да играят там, макар и на нас да ни се струва странно.

Това може да е начинът, по който котката ви играе

Както знаем, всички котешки играчки са насочени към това да ангажират мъркащия приятел и да му помагат да тренира и изостря инстинктите си. Когато играят, гальовните животни гонят, преследват, крият се, скачат, хващат плячката и често дори я късат с острите си зъби и нокти.

Някои мъркащи приятели са толкова улисани в игрите, че може да им е удобно да занесат играчката си в тоалетната или около нея без дори да има конкретна причина за това. Често можем да забележим, че гальовните животни обичат да носят „плячката си“ върху дивана, в котешкото дърво или дори леглото ни. Нищо чудно да търсят някое меко място, което да им се стори подходящо за допълнителна игра с „плячката“.

Котките могат дори да крият играчките си в тоалетната

Точно както котката заравя урината и изпражненията си в пясъка в тоалетната, за да не привлече по-големи хищници, някои представители могат да заравят и играчките си там. Ако темпераментният домашен любимец възприема играчката като плячка, то е съвсем логично да иска да я скрие от някой измислен хищник, който не живее във вашия дом, но е в „съзнанието“ на котката ви.

Това поведение не е притеснително, но може да представлява известно неудобство за вас от разнесения пясък извън тоалетната. Все пак, ако котката ви играе вътре, със сигурност разравя постелката си, след което вие трябва да почиствате след това.

На помощ могат да ви дойдат затворените тоалетни, където дори и котките да разравят пясък - по-малко количество ще излиза отвън, защото отворът е по-малък. Въпреки това, ако мъркащият ви спътник не харесва затворена тоалетна - не го притискайте да използва такава.

В случай че мъркащият ви приятел изведнъж започне да крие играчките си в тоалетната, помислете дали не става дума за някакво неразположение. Обикновено котките са склонни да се държат необичайно около тоалетната си, когато са налице проблеми с пикочните пътища или някакво друго стомашно-чревно неразположение. Ако това не е типично поведение за котката ви и имате съмнение, че може да не се чувства добре - не отлагайте часа при ветеринар.

Вижте още:

Защо котките разравят пясък извън тоалетната си и как да ги спрем

Защо някои котки ядат котешката си постелка и как да ги спрем

Основни видове постелки (пясък) за котешка тоалетна

Виж още