5 прости съвета как да „разговаряме“ с котката си

котка и собственик Снимка: iStock

Ч есто си мислим, че гальовните приятели не ни слушат и не се интересуват, ако им говорим. Вярно е, че котките в по-голямата си част не обръщат внимание на това, което им казваме, нито слушат, ако им направим „забележка“, но въпреки това, тези приятели разбират повече отколкото предполагаме.

Особено за хора, които са имали куче, но след това решават да отглеждат котка - контрастът може да е доста голям и да ни е трудно да се присподобим към животинче, което не изпълнява команди. И все пак, има няколко тънкости на общуването с котки и в тази статия ще ви помогнем като ви дадем няколко идеи как да говорите с котката си:

1. Слушайте котката си

Да си добър комуникатор означава преди всичко да си добър слушател. Опознайте езика на тялото на домашния любимец. Наблюдавайте реакциите му на различни стимули. Как изглежда тялото му, когато се взира през прозореца в птица или катерица? Виждали ли сте подобен език на тялото, когато той взаимодейства с вас? Кога беше това? Как изглежда вашата котка, когато дреме на слънчева светлина? Виждали ли сте същия израз друг път? Слушането на вашата котка е много повече свързано със зрението и интуицията, отколкото със слуха.

котка лежиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Зарадвайте котката си „котешка целувка

От разстояние затворете бавно очи и след това ги отворете отново. Това е т.нар. „котешка целувка“ и е начин, по който можете да кажете на котката си „Обичам те“. Разбира се, най-добрия момент да направите това, е когато котката ви е спокойна и отпусната, и ще може да видите как отвръща на любовта ви със същото бавно мигане.

3. Поздравете котката си с носле

Котките често се поздравяват, като докосват носовете си. Можете да повторите това, като седнете или приклекнете, и докоснете котката си нежно по носа. Може дори и да го направите със собствения си нос, но трябва това да се случва, само ако сте напълно сигурни, че мъркащият ви приятел няма да ви одраска. Някои котки не позволяват да им се навлиза в личното пространство, докато други прекарват по цял ден със собствениците си и очакват с нетърпение всеки момент на милувка. Вие познавате домашния си любимец и знаете евентуално би реагирал той.

4. Говорете със спокоен, нисък тон

Котките имат много чувствителен слух, така че ако говорите високо или нервно, те със сигурност ще се притеснят. Доказано е, че гальовните животин не реагират положително на крясъци и викове, защото не разбират какво се случва и стават още по-объркани. Винаги разговаряйте спокойно с гальовния си приятел.

котка и собственик разговарятСнимка: iStock

5. Играйте с котката си и бъдете последователни

Когато котенцата играят, те развиват както социални, така и физически умения. Те се научават до каква степен да използват силата си и тестват границите си. Играта е от съществено значение за гальовните животни, така че в никакъв случай не бива да пренебрегвате това. Отделяйте време на котката си за игра, защото така хем ще се забавлявате, хем ще се сближите.

В заключение можем да кажем, че всеки гальовен приятел има собствен начин на общуване. Най-добрият начин да „разговаряте“ с котката си е да наблюдавате внимателно вашето коте и неговия котешки език.

Всеки малък жест и поглед говорят много и с достатъчно опит ще откриете, че разбирате котешкия език по-добре, отколкото някога сте си представяли.

Вижте още:

Как котките „говорят“ с ушите си

„Слез от масата!“ – котките разбират ли какво им казваме

6 начина, по които котката ви комуникира с вас

Виж още