9 фини знака, че котката ви е раздразнена

ядосана котка Снимка: iStock

К олкото и да искате вашият космат приятел да се наслаждава на компанията ви, да се радва на контакта ви и галенето ви, вероятно това няма да е винаги така. Често котките от спокоен момент на наслада, може да „превключат“ и да ви „смъмрят“ с драскотина или ухапване, при това -  само за част от секундата.

Въпреки това, ако разбирате езика на тялото на вашата котка, може да успеете да забележите промяната в настроението й, преди да е станало твърде късно!

Ако котката ви е раздразнена и иска малко пространство, тя вероятно ще ви даде няколко улики, които ще разгледаме в тази статия. За да ви е по-лесно да ги разпознавате навреме и (по възможност) да се отдръпнете!

1. Котката маха с опашка

Може да забележите, че опашката на вашата котка се движи по-неистово, ако е раздразнена. Може дори да я удря многократно на пода. Висящата опашка не винаги е щастлив знак при котките. Това означава, че или се чувстват много игриви, или са раздразнени. Така или иначе, ако не искате да получите няколко рани от драскотини, най-добре е да стоите настрана!

Dogsandcats.bg

2. Ушите са назад

ядосана коткаСнимка: iStock

Колкото по-назад са ушите на котката, толкова по-раздразнена или дори ядосана е тя.

Забелязвали ли сте някога, че когато котката ви е доволна и любопитна, ушите им често са наклонени напред? Е, обратното също е вярно. Когато се чувстват застрашени, ядосани или раздразнени, ушите може да са обратно, понякога почти плоски до главата им. Тези телесни сигнали които ще ви помогнат да избегнете агресивна среща!

3. Котката е прегърбена

Ако гальовният приятел е показва прегърбен и в напрегната поза на тялото, може да поиска да бъде оставен на мира.

Отпуснатата котка често е издължена и крайниците ѝ са изпънати. Ако котката ви е прегърбена, с къс врат и прибрани крака, това вероятно означава, че се чувства уплашена, раздразнена, неразположена или антисоциална. Разбира се, щастливите котки седят в „поза хляб“ с крайници под тях, за да се топлят. Но ако това е така, вратът им трябва да е издължен и да не изглеждат напрегнати.

4. Зениците ѝ са разширени

Ако очите на вашата котка са като приличат на големи черни дупки, това може да означава, че се чувстват наранени, заплашени от опасност или ядосани. Ето защо е най-добре да им дадете малко пространство, тъй като това може да е знак, че са на път да „избухнат“.

ядосана коткаСнимка: iStock

5. Тя се отдалечава и се крие

Ако една котка се чувства неудобно в дадена ситуация, тя ще направи всичко възможно да я избегне. Това означава, че ако вашата котка е раздразнена, или иска да бъде оставена сама - тя щи ви уводоми.

Ако котката ви ходи или бяга от вас, или се мъчи да се освободи, когато се опитвате да я гушкате, това е повече от ясен знак, че иска да я оставите на спокойствие, така че най-добре се съобразете с това. Ако ѝ дадете място, тя вероятно ще се обърне към вас отново, след като се почувства по-добре.

6. Тя съска

Съскането е един от най-ясните знаци, които котката може да даде, за „стой настрана!“

Повечето котки не съскат веднага, когато са ядосани. Те първо опитват по-фина комуникация. Ако обаче сте пренебрегнали предупрежденията им и сте отказали да им дадете тяхното пространство, котката ви може да почувства, че няма друг избор, освен да ви накаже със съскане или ръмжене. Това води до следващата точка...

7. Тя ръмжи

ядосана коткаСнимка: iStock

Ако съскането не е достатъчно, за да държи някого настрана, котките може да засилят комуникацията с ръмжене или други изяви на мяукане. Ако не сте забелязали признаците, че са раздразнени, и упорито се опитвате да  галите или досаждате на котката си, когато наистина иска да бъде оставена сама, може да я чуете да ръмжи. По-добре се отдръпнете навреме.

8. Тя ви драска

Някои хора смятат, че котките драскат и хапят хората без причина, изведнъж. Ако разбирате и слушате езика на тялото им, рядко се случва котка да се нахвърли и да причини нараняване. От друга страна, ако се почувстват в капан, защото усилията им за комуникация не са чути, може да сте жертвата на махване с лапа.

9. Тя ви хапе

В някои отношения това е най-добрият начин котката да покаже, че е раздразнена. Въпреки това, ако я наблюдавате внимателно за сигнали за настроението ѝ и реагирате навреме, няма да се стига до хапане. Ако изпитва болка, стрес или се страхуват котките може да се почувстват, че нямат друг избор, освен да ви ухапят.

Много хора, които не са собственици на котки, вярват, че котките могат да бъдат неприятни и непредсказуеми, да нанасят драскотини и ухапвания без предварително предупреждение. Въпреки това, нападането обикновено е последна мярка, дори когато котката ви е раздразнена.

За щастие, ако се научите как да четете езика на тялото и да улавяте сигналите й, това ще ви помогне да избегнете всякакви неприятни изненади! От друга страна, ако поведението на вашата котка се е променило и смятате, че може да не се чувства добре, най-добре е да я заведете на ветеринар за преглед, в случай че има медицинска причина.

Виж още