9 причини, поради които котката спи под леглото ви

Котка под легло Снимка: IStock

А ко изглежда, че вашият гальовен приятел е усвоил ново любопитно поведение като например да спи под вашето легло, може би се чудите дали това има някаква причина или е просто поредната котешка мистерия. Всички ще се съгласим, че има толкова много по-удобни места, където котката ви може да подремне следобед – като скъпото котешко легло, в което сте инвестирали.

И все пак, има някои възможни обяснения за това котешко действие, които ще обсъдим в настоящата статия. 

1. Безпокойство

Когато са стресирани, котките са склонни да намират малки, тъмни пространства, където да се скрият, а пространството под мебелите е чудесно място за това. Това е особено вярно, ако нещо е нарушило обичайната им рутина. Промени в домакинството или нещо, което се възприема като заплаха, може да доведе до това котката да се скрие от неприятности.

2. Гости у дома

Ако котката ви се срамува от нови хора, тя може да се скрие докато вашите посетители не си тръгнат. Гостите пристигат с всякакви нови миризми (потенциално включващи други животни) и шумове, които могат да накарат котката ви да се затича под леглото ви.

Dogsandcats.bg

3. Дрямка

Котка под леглоСнимка: IStock

Ако се замислим - това място може да бъде доста уютно за гальовните приятели, а в същото време гарантира спокойствие, което го прави отлично за сън.

4. Приятна температура

През летните месеци това е едно от местата, които са по-хладни в жилището ви, а през зимата - може да е по-топло.

5. Нараняване или здравословен проблем

Когато животното е болно или го боли, то се опитва да скрият, че има проблем възможно най-дълго. Така че, когато вашата котка действително показва признаци на дискомфорт или заболяване, трябва да я заведете на ветеринар.

Другото нещо, което животните правят при тези обстоятелства, е да се крият, тъй като те инстинктивно търсят къде да се защитят. Въпреки че котките са главно хищници, те също са плячка, така че не искат да показват, че са уязвими. Под леглото ще се чувстват на безопасно място за възстановяване.

6. Промени в домакинството

Котките може да се скрият под леглото, защото нещата в дома се променят. Може би се местите или отивате на пътуване и трябва да опаковате. Може би нов съквартирант или член на семейството се е нанесъл. Дори нещо толкова просто като разместването на мебели в стая може да накара някои котки да се скрият.

Котките обичат нещата да остават същите и харесват рутината. Добавянето на нещо ново, като мебели, носи нови и непознати аромати, които могат да накарат котките да се скрият на познато място.

7. Бременност

Ако котката ви е бременна, тя може да се крие под леглото ви, докато преминава през фаза на гнездене. Това обикновено се случва около ден или два преди тя да започне да ражда.

Бременната котка ще търси безопасна и спокойна зона, където може да роди своите котенца. Това може да е в килера, зад дивана или под леглото ви.

8. Сигурно убежище

Котка под леглоСнимка: IStock

Внезапни силни шумове като гръмотевични бури или фойерверки могат да накарат котката ви да се скрие под леглото ви. Ако имате малки деца, котките може да избегнат тези шумни малки същества, като не се виждат под леглото.

9. Нов домашен любимец

Нов домашен любимец също може да накара котката ви да се скрие. Независимо дали е куче или друга котка, “старият“ ви домашен любимец със сигурност ще потърси убежище.

Ако изглежда, че котката ви обича да дреме под леглото ви и не е в беда, няма нищо лошо да я оставите да спи там. Не забравяйте да не я принуждавате да излиза или да ѝ се карате, тъй като това може само да засили поведението.

Създайте удобни за вашата котка зони в къщата, които ще им позволят да избягат от всичко, което може да бъде стресиращо в дома, като котешки дървета, рафтове или всичко, което им позволява да се издигнат високо и далеч. Дайте време на котката си, бъдете търпеливи и я оставете да дойде при вас, когато е готова.

Виж още