9 съвета как да отидем на планина с котката си

разходка в планината с котка Снимка: iStock

Ф изическата активност е отличен начин да поддържате добро здраве за вас и вашата котка още повече когато това се случва в планината! Въпреки това има няколко неща, които трябва да знаете, преди да тръгнете по пътеките с мъркащия си домашен любимец, за да направите изживяването забавно и безопасно и за двама ви. В тази статия ще ви дадем съвети как да се подготвите за разходка в планината с пухкавия котешки приятел!

1. Направете допълнителни ваксинации за котки на открито

Всички котки трябва да получат четири основни ваксинации, включително бяс и котешка панлевкопения (FPL). Ако искате да вземете вашето коте на разходка със себе си, ви препоръчваме да обсъдите нуждите от здравни грижи на вашия домашен любимец с вашия ветеринарен лекар, като се има предвид повишеният риск от излагане на въздействие при излизане на открито.

разходка в планината с коткаСнимка: iStock

2. Превантивно средство срещу бълхи и кърлежи – задължително

Ако котката ви излиза навън дори за кратки периоди, поставянето на обезпаразитяващо лекарство е задължително. Да не говорим, че тя трябва да се обезпаразитява дори и да кротува всъщи. Не е въпросът дали котката ви ще се зарази, а кога. Не забравяйте, че бълхите няма да останат върху котката ви, след като се приберете у дома. Те вероятно ще заразят всяко място, където вашият домашен любимец броди.

Dogsandcats.bg

3. Дръжте котката си на каишка

Освен ако нямате много послушна котка, вероятно е по-добре да сложите каишка, докато се разхождате по пътеките. Нещо може да изплаши вашия домашен любимец и да го накара да избяга от вас. Пътят ви може да се пресече с куче, което не обича котките. Разбира се, могат да се случат много други неща, което прави обезопасяването на вашата котка най-безопасният вариант. Препоръчваме ви да обучите вашия домашен любимец да ходи на каишка, преди да го заведете в планината.

4. Подгответе транспортната чанта

разходка в планината с коткаСнимка: iStock

Несъмнено ще транспортирате котката си до колата, така че имате нужда от транспортна чанта. За разходки в планината би било удобно да инвестирате в раница за домашен любимец. Така може да я вземете със себе си и да приберете гальовния приятел, ако се измори, изплаши или просто иска да си лежи докато вие му показвате красиви гледки.

5. Поставете нашийник и микрочип

Микрочипът е задължителен, тъй като с негова помощ ще може да откриете домашния любимец, в случай че избяга. Нашийникът също е чудесна предпазна мярка. Така човекът, който намери котката ви ще може да се свърже бързо с вас, тъй като сте посочили вашите контакти.

6. Използвайте преносима котешка тоалетна

Макар че в България все още трудно се откриват, може да поръчате преносима котешка тоалетна от външен сайт. Те са проектирани така че да могат да се сгъват, така че няма да заемат излишно място в багажа ви.

7. Не забравяйте водата

разходка в планината с коткаСнимка: iStock

Задължително е да носите вода и пътна купа за вашата котка. Вашият домашен любимец също ще ожаднее по пътеката. Въпреки че котките не пият толкова много, колкото кучетата, те все пак се нуждаят от време на време за почивка, особено ако теренът е неравен и времето топло. На пазара могат да се открият гумени купи за храна и вода, които лесно се сгъват и разгъват.

8. Тренирайте у дома

Струва си да повторите да практикувате у дома, преди да излезете на открито за първото си голямо приключение. Обучете вашия домашен любимец да свикне с каишката. Може също да обмислите да вземете котката си в колата за няколко разходки, така че това преживяване да е по-малко травматично. След това можете да започнете с разходка по познати места в квартала. Тази „генерална репетиция“ ще ви помогне да прецизирате рутината си, преди да отидете на ново място.

9. Проучете маршрута

Преди да заведете гальовния приятел на разходка в планината обмислете внимателно къде да отидете. Най-добре планирайте кратка разходка по пътека, която не е твърде натоварена, за да избегнете твърде много хора и кучета. Ако котката ви се наслаждава и видимо е авантюристично настроена, може да планирате нещо по-продължително и социално.

разходка в планината с коткаСнимка: iStock

Туризмът с вашата котка е прекрасен начин да се насладите на открито и да осигурите желана умствена стимулация за вас и вашия домашен любимец. Малко подготовка и планиране преди пътуването ще направят похода ви задоволителен и за двама ви. Не забравяйте да обезпаразитите котката си, да ѝ поставите каишка и да вземете храна и вода.

Вижте още:

Мога ли да разхождам котката си навън

12 породи котки, които обичат разходките навън

Как безопасно да изведем котката на балкона

Виж още