Цветът на козината влияе ли на личността на котката

Оранжева котка Снимка: IStock

А ко сте бъдещ родител на котка и търсите домашен любимец, който е идеален за вашето семейство, вероятно ще откриете, че две неща ви привличат към котките: външен вид и личност. Може да имате силно предпочитание към една или друга черта, като например много пухкава котка или такава, която е изцяло черна. Или може би планирате просто да посетите приют и котката “сама да ви избере”. Така или иначе, може би се чудите дали цветът на козината на котката оказва влияние върху личността. В тази статия ще видим дали това е така. 

Въпреки че няма солидни доказателства в подкрепа на връзката между цвета на козината и личността, няколко собственици на котки твърдят, че има корелации между двете. Съществуват някои теории: 

  • Белите котки с черни петна са игриви и имат добри характери
  • Черните котки са ориентирани към хората и обичат да играят
  • Костенурковите таби котки са независими и не обичат да си играят с други котки
  • Черно-белите котки имат странен характер

По-игриви ли са белите котки с черни петна?

Котка черно бялоСнимка: IStock

Кой знае защо, но тези мъркащи приятели са спечелили репутацията на игриви личности. Въпреки че това може да е вярно, причината вероятно се дължи на котешкия инстинкт и индивидуалността на животинчето, а не на цвета на козината.

Dogsandcats.bg

Черните котки по-ориентирани ли са към хората?

Черните котки имат репутация сред общността на котките като цвят, който е най-ориентиран към хората. Това е иронично, като се има предвид суеверието, което обгръща черните котки. Въпреки всичко, няма информация дали черните домашни котки са много обичливи спрямо хората. Със сигурност можем да кажем, че тези приятели са много красиви малки пантери с лъскава козина. 

Костенурковите таби котки наистина ли са толкова самостоятелни?

Тези шарени приятели имат репутация, че им отнема повече време, за да се сближат с другите котки в дома и като цяло са по-дръзки. Научните изследвания обаче не подкрепят това.

Какво определя цвета на котешката козина?

Котка костенурково табиСнимка: IStock

Подобно на човешките черти, котешките черти се определят от генетиката. Цветът на козината не е изключение. Нюансите на черно и червено (джинджифил) са доминиращи черти, докато цветове като кремаво и синьо са рецесивни. Котенцата наследяват гени, за да определят цвета на козината от родителите си. Можете да познаете какъв цвят могат да бъдат котенцата, като погледнете цвета на родителите.

Кой е най-редкият цвят на котката?

Докато кафявите кучета са много често срещани, вероятно не сте виждали много кафяви котки. Това е така, защото комбинацията от гени, която води до шоколадовокафява котешка козина, е една от най-трудните комбинации за постигане.

Кой цвят котка е най-дружелюбният?

Оранжевите котки и двуцветните котки имат репутацията на най-дружелюбните. Отново обаче е важно да запомните, че няма връзка между личността и цвета на козината. Ако търсите особено дружелюбна котка, която да доведете в дома си, по-скоро се свържете с организация, която да избере подходящо коте за вас или да отидете в приют и мъничето да ви избере само.

Какво определя личността на котката?

Характерът на котката се определя от редица различни фактори. Някои от най-въздействащите фактори са породата, житейският опит и генетиката.

  • Порода

Породата на котката може да даде някои указания за това какъв характер ще има котката. По същия начин личностните черти, които котката показва, могат да помогнат за идентифициране на породата на котката, ако тя е неизвестна. Именно поради това възникват погрешни схващания за цвета на козината и личността.

Тъй като породата влияе както на външния вид, така и на личността, естествено е собствениците на котки да направят неправилното заключение, че цветът на козината е този, който влияе на външния вид.

Черна коткаСнимка: IStock

  • Житейски опит

Природата срещу възпитанието е гореща тема, когато се обсъжда човешкото поведение и се отнася и за котешкото поведение. Личността на котката отразява житейския опит, който е имала. Така че можете да очаквате котка, която е живяла в дом на насилие, да бъде по-плаха и да ѝ трябва повече време, за да се довери на новите си хора, отколкото котка, която е била в любящ дом.

По същия начин дива котка, която винаги е трябвало да се грижи за себе си, ще бъде по-независима и може да не изисква много от вашето внимание.

Социалният аспект на личността на котката също може да бъде развит от предишен опит. Котка, която е свикнала с домашни любимци и деца от ранна възраст, е по-вероятно да бъде по-спокойна в присъствието на други животни. Възрастна котка, която винаги е била единствен домашен любимец, може да се бори с активността на други животни или да бъде в дом, където има деца.

  • Генетика

Разбира се, генетиката може да повлияе и на личността. Предполага се, че котенцата са по-склонни да наследят личностните черти на баща си. Дори ако никога не са го срещали, те могат да проявят някои аспекти на неговата личност.

Котенцата възприемат личностни черти и от майка си, но е по-вероятно те да бъдат научени чрез наблюдение. Така че котенца, които наблюдават как майка им е любяща към хората, вероятно също ще бъдат приятелски настрояни към хората.

Не е известно защо родителите на котки от цял ​​свят правят подобни заключения относно цвета на козината и характера. Както виждате съществуват много митове свързани с цвета на котешката козина и характера. Това обаче не е доказано и едва ли има истинска връзка между цвета на козината и характера на мяукащите животни. 

Виж още