Да готвим ли за котката си или да купуваме храна от магазина?

котешка храна Снимка: iStock

В ъпреки че на пазара има стотици котешки храни, от които може да избирате, много собственици искат да приготвят домашна котешка храна за своите котки. Дали защото им се струва по-лично или защото вярват, че е по-здравословно, не е необичайно да искаме да готвим за нашите домашни любимци. Има ли забележима разлика между тези две опции? Едното по-здравословно или по-безопасно ли е за вашата котка? Ето какво трябва да знаете:

Котешката храна, купена от магазин

котешка хранаСнимка: iStock

Закупената от магазина котешка храна ви предоставя широка гама от възможности. Храната за котки се предлага в много варианти, включително сухи гранули, хапки, пастет, по-течни храни и др. Ако се интересувате от домашно приготвена или сурова диета за вашата котка, наличните в търговската мрежа храни са по-балансирани в хранително отношение, отколкото повечето хора могат да си направят у дома. Купената от магазина котешка храна има вкусове и съставки, които подхождат дори на най-придирчивите котки. Има и налични формули на всяка цена.

Търговските марки включват рецепти за всички котки, независимо от възрастта, породата и здравословното състояние. Някои формули са предназначени за домашни котки, специфични породи, котки с проблеми с пикочните пътища и котки, които изискват диети с рецепта. С разнообразието от налични консистенции и вкусове можете да намерите нещо, което вашата котка харесва, независимо от нейните предпочитания.

Dogsandcats.bg

Плюсове на котешката храна от търговската мрежа:

  • Напълно балансирана, често от сертифицирана ветеринарни диетолози
  • Предлага се в много консистенции, вкусове и диетични видове
  • Подходяща за всички котки
  • Подлежи на контрол на качеството и разпоредби за безопасност
  • Налична на различни цени

Домашно приготвената котешка храна

котешка хранаСнимка: iStock

Страхотното при домашно приготвената котешка храна е, че можете да персонализирате диетата, за да отговаря на предпочитанията и нуждите на вашата котка. Можете да изберете протеини, които вашата котка харесва, но ще бъдете ограничени до наличните във вашия район. Ако вашата котка обича суха храна, ще ви е трудно да направите нещо подходящо у дома.

Може също така да е трудно да се постигнат различни консистенции на мокра храна. Домашно приготвената котешка храна е предизвикателство за правилно формулиране при ограничен бюджет, така че не е идеална за всекиго.

Домашно приготвената котешка храна може да бъде подходяща, ако сте собственик, който е разговарял със сертифициран ветеринарен диетолог или вашия ветеринарен лекар относно хранителните нужди на вашата котка. Котките, които обичат мокри и месни храни, могат да харесват с домашно приготвена котешка храна. Ако вашата котка е в напреднала възраст или има здравословно състояние, приготвянето на домашна храна ще ви даде гъвкавостта да създадете диета, която отговаря на нейните нужди. Въпреки това е препоръчително да получавате професионална помощ при разработването на диетата, за да отговорите напълно на нуждите на вашата котка и да предотвратите хранителни дефицити.

котешка хранаСнимка: iStock

От колко храна се нуждае котката ми?

Точното количество храна, от което вашата котка се нуждае всеки ден, е изключително променливо в зависимост от нейната възраст, размер, текущо и идеално тегло, ниво на активност и здравословно състояние. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да определите колко трябва да яде вашата котка дневно, но ако я храните с купена от магазина котешка храна, предложенията за хранене на опаковката са чудесна отправна точка за повечето котки.

Независимо от нуждите на вашата котка, ежедневната им диета трябва да се състои от поне 90% качествена и балансирана храна. Не повече от 10% от дневната диета трябва да се състои от лакомства и ако котката ви е с наднормено тегло, тя вероятно се нуждае от значително по-малко от това. Всички остатъци от масата и храната, взета от други домашни любимци, също трябва да се броят.

Като поддържате нисък прием на лакомства, вашата котка ще има по-добър шанс да поддържа здравословно телесно тегло, което помага за предотвратяване на здравословни проблеми, които могат да възникнат при затлъстяване. Лакомствата също обикновено не са толкова богати на хранителни вещества, колкото котешката храна, която трябва да бъде основният източник на хранителни вещества за вашата котка.

котешка хранаСнимка: iStock

В повечето случаи купената от магазина котешка храна е безопасна и хранителна за вашата котка. Въпреки това, домашно приготвената котешка храна също може да бъде здравословна и добра опция, когато се приготвя според специални рецепти и надзор от ветеринарен лекар. Домашните диети могат да бъдат трудни за правилно балансиране и помощта на професионалист е жизненоважна, за да се гарантира, че формулата е пълна.

Виж още