Добри места ли са котешките кафета за котките

котешко кафе Снимка: iStock

В секи любител на котки би бил привлечен от идеята да посети котешко кафене, където може да намери нови пухкави приятели, докато пие любимата си напитка. Въпреки че звучи като фантастична идея и популярността на котешките кафенета нараства, нарастват и въпросите за тяхната етичност и дали е безопасно място за котките. Като цяло, дали едно котешко кафене е добро или не за котки ще зависи от условията в кафенето и грижите, които собствениците полагат за котките.

Какво е котешко кафене?

Котешкото кафене е точно това, което звучи. Функционира като обикновено кафене, където ще се срещнете с приятел за кафе или ще седнете с лаптопа си за няколко часа, но в компанията на котки, които живеят там.

котешко кафеСнимка: iStock

Котките са в кафенето, за да бъдат галени, да играят и да бъдат обожавани, докато вие се наслаждавате на вашето кафе и нещо сладко. Зависи от политиката на кафето, някои изискват такса, други - не. Таксата може да ви осигури около час или повече в кафенето и е в допълнение към разходите за закуски и кафе.

Dogsandcats.bg

Взаимодействието с котките не винаги е гарантирано. Много котки спят през по-голямата част от деня или няма да се чувстват готови да бъдат галени от непознати.  Някои собственици на кафенета с право ще поставят нуждите на котките на първо място и ще изискват клиентите да не ги прекъсват, докато спят, да не ги преследват и да уважават личното им пространство.

Етични ли са котешките кафенета?

Когато са замесени животни, те винаги ще повдигат етични въпроси. С броя на котешките кафета по света околната среда и отношението към местните котки ще варират, но те обикновено се управляват от любители на котки, за които грижите и благосъстоянието им са приоритет.

Дали котешкото кафене е етично или не, не е еднозначен отговор и в края на краищата всеки ще стигне до собственото си заключение. За да определите дали едно място или идея е етично, трябва да вземете предвид доброто и лошото. Що се отнася до котешките кафенета, това ще зависи от отделното кафене.

котешко кафеСнимка: iStock

Въпреки че не е жестоко да имате котка в сграда или в бизнес помещение, котешкото кафене е много различно, защото посетителите идват там специално за котките. Поради това е по-вероятно котенцата да бъдат притеснявани и прехранени. Въпреки това зависи от собственика на кафенето да установи правилата и разпоредбите.

Проблемите с котешките кафенета

Всяко котешко кафене има различни стандарти за това какво е чисто, безопасно и справедливо за котките, които остават там.

Докато кафенетата са отворени, има постоянен поток от хора, които влизат и излизат, което може да е обезпокоително за котките. Повечето гальовни животни обикновено се радват на тиха и спокойна среда, а кафенето не е точно това; едно котешко кафене е по-вероятно да бъде оживено и пълно с хора.

Котките са независими животни, които обикновено не се наслаждават на постоянно внимание. Те се наслаждават и се нуждаят от времето си сами, както и от сигурност, а котешките кафенета обикновено не осигуряват това. Продължителното бръмчене от звуци и хора може да доведе до стрес при някои мъркащи животни.

Някои кафенета са малки, затворени пространства, което повдига въпроса за отглеждането на толкова много котки в ограничено пространство. Ако една котка се разболее, тогава всички котки потенциално се разболяват.

котешко кафеСнимка: iStock

Проблем са и ваксинациите и кастрацията. Ако тези протоколи не се спазват, може да има някои сериозни проблеми. Котките ще започнат да се размножават, добавяйки към популацията бездомни и предотвратими болести могат лесно да се разпространяват сред тях.

Добре управлявани котешки кафенета

С нарастването на популярността на котешките кафенета в много страни се установяват правила и разпоредби. Например в Япония има закон за защита на тези животни и собствениците на котешки кафенета трябва да следват стриктни указания. Много собственици на кафенета също поддържат помещенията си изключително чисти и имат строги правила за посетителите. Правилата и разпоредбите правят околната среда много по-добра за котките. Някои собственици на кафенета също наблюдават котките си за стрес; ако изглеждат нещастни, им се осигурява необходимото уединение.

Някои котки идват от приюти и са настанени в кафенета, както и бездомни котки и изоставени котки. Няколко от тези котки стават любими спътници на персонала на кафенетата, а някои клиенти вероятно също могат да осиновят някое.

Как да разберете дали котките са здрави и в безопасност

Доброто котешко кафене обикновено има строги правила, за да гарантира, че котките са здрави и в безопасност. Въпреки че правилата варират от място на място, един добър набор от правила ще включва забрана за взимане на котките, забрана за фотография със светкавица, забрана за безпокойство на котките, докато спят, забрана за хранене на котките и забрана за причиняване на стрес на котките.

котешко кафеСнимка: iStock

Проверете дали котките в кафенето са налични за осиновяване, отгледани за кафенето или спасени. Ако в кафенето има само родословни котки, е по-вероятно те да подкрепят развъдчици на котки, отколкото приюти.

Обърнете внимание на кафенето за достатъчно пространство. Добрите котешки кафенета трябва да имат достатъчно място, за да могат котките да се скрият и да прекарат спокойно време, когато се чувстват уморени.

Котките трябва да бъдат напълно ваксинирани и кастрирани, за да не се разболяват и да се размножават. Никое котешко кафене не трябва да позволява на котките да се размножават.

Няма солиден отговор дали котешките кафенета са етични. Като цяло повечето кафенета се притежават и управляват от собственици, които обичат котките и се грижат да са здрави и и в безопасност с помощта на строги правила и разпоредби.

Вижте още:

9 породи котки, подходящи за апартаменти

5 грешки при осиновяването на котки, които трябва да избягвате

Кога е „сезонът на котенцата“

Виж още