5 грешки при осиновяването на котки, които трябва да избягвате

осиновяване на котка Снимка: iStock

Н яма спор, че гальовните приятели са чудесни спътници и, ако планирате да се сдобиете с такъв пухкав приятел, със сигурност не сте сигурни как да подходите. Осиновяването на котка може да бъде прекрасно - стига да не правите някои често срещани грешки.

Искаме да ви помогнем да сте готови за много години щастие, когато донесете у дома новата си котка. Затова ви представяме списък от пет грешки според Vetstreet, които хората често правят, когато решат да осиновят котка, така че можете да сте сигурни, че ще ги избегнете.

1. Осиновяване по прищявка

Разбираме ви много добре – виждате това пухкаво малко коте и всичко, което искате да направите, е да го доведете у дома и да се гушкате с него. Кой не би? Въпреки че в крайна сметка може да се окаже страхотно, уверете се, че мислите с ясна глава, когато решите да осиновите нов домашен любимец. Уверете се, че можете да си позволите да се грижите правилно за котката си, че никой от семейството ви не е алергичен. Също така - уверете се, че апартаментът ви е подходящ за отглеждане на домашни любимци. Ако сте под наем - проверете със собствениците дали имат нещо против котката. Не на последно място - уверете се, че начинът ви на живот и бюджет позволяват грижи за домашен любимец.

осиновяване на коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Фокус единствено върху малки котенца

След като сте предвидили бюджет, имате време да се грижите за котка и жилището ви не представлява проблем, идва въпросът с възрастта на мъркащия приятел, който да заживее при вас. Не отхвърляйте идеята да осиновите по-стара котка вместо коте. С възрастна котка може да сте в състояние да знаете какво получавате, що се отнася до ниво на активност, общителност и здраве.

Една възрастна котка вероятно ще изисква по-малко обучение и толерантност, отколкото малко коте, което е много игриво и може да бъде истинско предизвикателство за неопитни стопани. В приютите има и много възрастни котки, които биха приветствали вашите любов и внимание. Те често не са толкова палави като котенцата и може би няма да са толкова пълни с енергия, че да ви държат будни през нощта. И най-хубавото е, че може да спасите живот. Обикновено тези приятели се заседяват доста по-дълго от малките котенца, които са доста по-лесни за осиновяване.

3. Отхвърляне на черните котки

„Ако черна котка пресече пътя ви, това всъщност може да е късмет.“ Ако може да оставите суеверията си настрана, ще видите, че няма от какво да се страхувате за тези красиви малки пантери! Много приюти и спасителни центрове по света дори предлагат отстъпки от таксите за осиновяване на черни домашни любимци, за да противодействат на явлението, че може да отнеме повече време, за да им се намерят домове.

Тези приятели не се различават по абсолютно никакъв начин от котките други цветаве, а на всичкото отгоре изглеждат доста екзотично и елегантно!

4. Не обмисляте как ще се отрази втори домашен любимец

осиновяване на коткаСнимка: iStock

Ако вече имате една котка, куче или друг четириног приятел и обмисляте да добавите нова котка към семейството си, помислете внимателно ефекта, който ще има новото пристигане.

Помислете за миналото и сегашното поведение на вашите настоящи домашни любимци, за да разберете как биха реагирали на нова котка. Ако настоящите ви домашни любимци имат история на агресия или страх около други животни, трябва да преразгледате плана си за осиновяване. Ако смятате, че настоящите ви домашни любимци биха приветствали ново попълнение, попитайте приюта за личността, темперамента и енергийното ниво на котката, която сте харесали, за да определите дали ще е подходяща.

5. Непоемане на истински ангажимент

Имате ли представа какъв може да бъде животът ви през следващите пет до 10 години? Това е сред първите 10 въпроса, които трябва да си зададете, преди да осиновите домашен любимец. Не забравяйте, че здравите котки могат да живеят дълъг живот, така че не искате да направите грешката да осиновите една, без да обмислите дали наистина можете да поемете дългосрочен ангажимент към вашия котешки приятел. Въпреки че котките имат репутация на относително независими, те все пак се нуждаят от вашите грижи, време, любов и привързаност.

Вижте още:

Каква котка да си взема

6 ползи от осиновяване на възрастна котка

5 грешки, които хората правят скоро след осиновяването на коте

Виж още