9 породи котки, подходящи за апартаменти

котка Снимка: iStock

А ко искате да си вземете домашен любимец, докато живеете в апартамент и сте ограничени откъм пространство, котките са един от най-честите избори. Това обаче не означава, че всички породи котки биха се чувствали добре в апартамент. Винаги е по-добре да съжителствате с мъркащ приятел, който не е много разрушителен, спокоен е и се справя добре в по-малки пространства. Котките, които са изключително активни и склонни към унищожение, просто няма да се чувстват добре в апартамент.

За щастие има много породи котки, които се вписват в тези категории.

1. Американска късокосместа

Американските късокосмести котки са едни от най-често срещаните котки в Америка. Сродни са на домашните късокосмести. Тези котки обаче имат родословие и се отглеждат по-внимателно. Обикновено тази порода се смята за доста лесна са отглеждане. Те обичат да се мотаят около хората, въпреки че не са толкова нуждаещи се, колкото някои други породи котки. Докато сте достатъчно у дома, за да задоволите социалните им нужди, те се справят идеално в апартамент.

Те не са много активни, въпреки че не са и напълно бездействащи.

Dogsandcats.bg

2. Британска късокосместа

Британските късокосмести са доста подобни на техните американски братовчеди. Тази порода не изисква много поддръжка и е по-спокойна. Следователно те се справят добре в апартаменти и са добър вариант за работещите стопани, които не са много време вкъщи. Те прекарват голяма част от деня си в излежаване на различни слънчеви и топли места в дома.

3. Бирманска котка

коткаСнимка: iStock

Тези мъркащи приятели са типичните гальовни животни за скута! Те обичат да се мотаят с хората си и винаги са отворени за гушкане. Поради тази причина тези спокойни котки са страхотни варианти за апартаменти. Те не прекарват много време в тичане и не са много активни. Следователно размерът на апартамента няма никакво значение.

Въпреки това, те понякога са игриви, особено като котенца. И все пак, те обикновено се справят добре в апартаменти поради спокойния си характер.

4. Екзотична късокосместа

Екзотичната късокосместа котка всъщност е късокосмест Персиец. Въпреки това, тъй като нямат дълга козина, те не изискват почти толкова грижи. По характер са са доста спокойни и привързани. Те прекарват голяма част от времето си в лежане и са минимално активни и по този начин са страхотни възможности за апартаменти.

Тези котки обаче имат по-високи социални нужди от другите. Те наистина се нуждаят от малко повече внимание от някои други породи котки, така че се уверете, че сте вкъщи поне известно време - те не са най-подходящи за собственици, които са на работа през по-голямата част от деня.

5. Бурманска котка

Бурманците са изключително гальовни и прекарват по-голямата част от времето си в легнало положение. Те не са много активни, така че не се нуждаят от много място. Те обаче се нуждаят от доста обич, за да останат щастливи и не се справят добре много време сами. Следователно те са най-добри в домове с много котки или за собственици, които прекарват голяма част от времето си у дома.

Когато тези котки са активни, те могат да бъдат малко атлетични, така че е най-добре да инвестирате в котешко дърво или две, за да могат да прекарват известно време в катерене всеки ден. Все пак те имат ниски до умерени нива на активност всеки ден, така че обикновено нямат нищо против по-малките апартаменти.

6. Мейн Куун

коткаСнимка: iStock

Въпреки че са по-големи котки, Мейн Куун всъщност са доста лесни и приятелски настроени. Те прекарват по-голямата част от времето си в легнало положение, въпреки че могат да бъдат малко разрушителни, когато поискат. Трябва да ги снабдите с котешки дървета и много стълбове за драскане, както и играчки, за да се забавляват.

Въпреки че тези котки са привързани, те не са толкова нуждаещи се. Следователно те са добър вариант за собственици, които отсъстват през голяма част от времето. Ако прекарвате голяма част от деня си на работа, тази порода може да е най-добрият вариант за вас.

7. Рагдол

Те са невероятни котки, които обичат да прекарват време в скута и искат да се гушкат с вас! Докато им се предоставя достатъчно внимание, те обикновено се справят добре в почти всяка среда.

Те обаче не са толкова мързеливи, колкото другите породи котки в този списък. Те наистина имат умерено енергийно ниво, което означава, че ще прекарат част от времето си в тичане из къщата. Те са игриви, когато са котенца, и някои от тях може да продължат да бъдат игриви в бъдеще.

Те са склонни да следват хората си из къщата и постоянно са под краката им. Те не се справят добре, оставени сами, така че не са най-подходящи за собственици, които ги няма през голяма част от времето.

8. Персийска котка

коткаСнимка: iStock

Персийските котки имат красива дълга козина и са известни със спокойното си поведение. Честно казано, те не правят много, което ги прави чудесни за апартаменти. Те прекарват голяма част от времето си в излежаване из къщата и не са склонни към катерене (или други потенциално разрушителни котешки поведения). Всъщност те вероятно са едни от най-спокойните котки, които някога ще срещнете.

Плюс това, тази порода също е напълно добре да бъде сама. Те наистина харесват хората си, но не се разстройват много, ако останат сами през деня.

Следователно тези котки може да са идеалният вариант за вас, ако работите много и отсъствате от дома.

9. Шотландска клепоуха

Шотландските клепоухи са известни със сгънатите си уши, от които са получили името си. Те са приятелски настроени котки, които са достатъчно спокойни, което ги прави чудесен вариант за апартаменти. Въпреки че могат да бъдат малко активни, те прекарват голяма част от времето си в легнало положение.

Тези котки са интелигентни, така че се нуждаят от прилично количество стимулация. Въпреки това, ако им се дадат достатъчно играчки и внимание, те се справят добре в по-малки жилищни условия. Можете дори да ги обучите да играят на донасяне или да изпълняват други дейности.

И все пак, тъй като тези котки са малко по-ориентирани към хората, те не са чудесен вариант за тези, които ги няма у дома.

Въпреки че котките обикновено са едни от най-добрите животни за живеене в апартамент, не всяка порода котки е подходяща. Много котки са доста активни и се нуждаят от много място, за да тичат. Някои могат да бъдат и доста разрушителни, особено ако са склонни към катерене. Следователно трябва да изберете порода, която е подходяща за вашия начин на живот и среда.

коткаСнимка: iStock

Освен избора на котка, подходяща за апартамент, трябва да вземете предвид и с какво време разполагате. Ако ви няма голяма част от деня, не забравяйте да изберете порода, която е добре да бъде сама вкъщи през по-голямата част от времето. Някои котки са твърде ориентирани към хората за тази цел и са най-щастливи, ако сте вкъщи, за да им правите компания!

Вижте още:

Какво правят котките по цял ден?

10 породи котки, които се срещат в шарен цвят

От колко физически упражнения се нуждаят котките

Виж още