Кога е „сезонът на котенцата“

малки котенца Снимка: iStock

„Сезонът на котенцата“ може да звучи сладко, но всъщност това е моментът, в който се раждат много котила от диви и бездомни котенца, което не е най-прекрасното нещо на света, тъй като много от тях едва ли ще оцелеят за дълго.

По това време, приютите често са затрупани с новородени котенца, някои от които се нуждаят от интензивна грижа. Като цяло това е стресиращ и много зает сезон за неправителствените организации и приютите, които се опитват да се справят с многото „новоизлюпени“ котенца и да намерят за всички домове, където да бъдат обичани. Как  можем да сме полезни в този момент - ще научим в настоящата статия.

Кога е „сезонът на котенцата“?

малки котенцаСнимка: iStock

Чифтосването и съответно раждането на котенца е предизвикано от удължаването на дните, така че можем можем да кажем, че периодът започва в началото на пролетта. Тъй като дните стават по-топли на повечето места, сезонът на котенцата вече е в разгара си и в някои случаи може да продължи до есента. В по-топлите места по света са благоприятни за целогодишно размножаване, така че раждането на котенца може да продължи през цялата година.

Dogsandcats.bg

Чифтосването на котките

Повечето животни се чифтосват и раждат през пролетта поради по-дългите дни и меки температури, което дава достъп до повече храна, което означава по-висок процент на оцеляване на потомството. Но за разлика от други животни, котките могат да продължат да се размножават, докато времето не стане студено.

Тъй като репродуктивният цикъл на женската котка се влияе от по-топлото време и количеството дневна светлина за 24-часов период, при зимното слънцестоене, дните стават по-дълги, и тогава се задейства цикълът на женската и първото разгонване може да се случи още през януари. С период на бременност от около 60 дни, първите котила от сезона на котенцата започват да пристигат около март всяка година.

Това най-често продължава до късната есен, тъй като количеството дневна светлина намалява, котешкият репродуктивен цикъл също намалява.

Помогнете, като стерилизирате или кастрирате вашите котки

На първо място е да се уверите, че вашата котка няма да има нежелани котенца. Това може много лесно да се предотврати, чрез рутинната процедура на кастриране или стерилизиране. Ако сте пропуснали този момент, има голяма вероятност да се сдобиете с мъничета, за които трябва да се погрижите и да им намерите дом.

След като бебетата са отбити и достатъчно големи, те се стерилизират, кастрират и осиновяват. Кралицата също ще бъде стерилизирана и в зависимост от нейния темперамент или потенциал за опитомяване може или да бъде отгледана за социализация, след което осиновена, или върната в района, където е намерена. Често диви възрастни котки, които не са имали положителен контакт с хора през целия си живот, не могат да бъдат успешно опитомени. Програмите за улавяне, стерилизиране, кастрация и връщане са чудесен вариант, с който може да помогнете за кастрирането на котките във вашия район.

Помогнете, като отглеждате осиротели котенца

малки котенцаСнимка: iStock

По време на размножаването на котките, отглеждането на котило от осиротели котенца предлага възнаграждаваща възможност за спасяване на животи. А за любителите на животните това може да бъде прекрасно житейско преживяване и много от тях продължават да отглеждат котенца година след година. Много хора избират да отглеждат майки и бебета заедно. В този случай майката котка се грижи за бебетата си, а вие се грижите за нея.

Или можете да изберете да отглеждате котенца на различни етапи в зависимост от вашите възможности, опит и нивото на грижи, които искате да предоставите.

Ако се интересувате от приемни семейства, помислете за следните групи котенца, които често се нуждаят от помощ:

  • Новородени котенца: Вариращи на възраст от новородени до около четири седмици, тези котенца се нуждаят от хранене с бутилка на всеки четири до шест часа 24/7. Когато едно коте е на около три седмици, то може да започне да издържа до осем часа през нощта без хранене. По принцип само доброволци с опит в отглеждането на котенца са добър вариант да се грижат за тези мъници. Освен това котенцата на тази възраст трябва да бъдат стимулирани да уринират и дефекират на всеки няколко часа.
  • Малко по-големи котенца:​ Тези котенца на четири до шест седмици трябва да бъдат отделени от майка си. На този етап те едва започват да ядат твърда храна, но може да се нуждаят от допълнителни грижи. Това са моментите, в които започват да се учат да ходят до тоалетна на обозначено място.
  • Отбити котенца:​ На възраст от пет до повече от осем седмици и хранещи се с твърда храна, отбитите котенца са най-забавната възрастова група за отглеждане. Със своията енергия и лудории, тези пухкави палавници могат да разтопят сърцето ви и често биват осиновени от приемното си семейство. Котенцата остават в приемни семейства, докато навършат минимум 8 седмици и два килограма, след което са готови да бъдат стерилизирани и кастрирани.
  • Котенца, нуждаещи се от социализация:​ Дивите котенца, които пристигат в приюта, често не са имали почти никакъв контакт преди това с хора. Те трябва да бъдат социализирани, преди да отговарят на условията за осиновяване. С правилно отношение, любов и внимание котенцата на възраст под около четири месеца могат да бъдат социализирани.

Какво да направите, ако намерите котило

малки котенцаСнимка: iStock

Ако намерите котило с котенца на открито, не предполагайте, че са изоставени. Оставете ги където са и ги наблюдавайте от разстояние на всеки два часа за около един ден. Ако изглеждат добре обгрижвани и не са в беда, има вероятност майка им да се върне. Ако кралицата не се върне в рамките на няколко дни, заведете бебетата при вашия ветеринарен лекар за преглед и преценете какво може да се направи за тях.

След като осигурите на котенцата безопасно място, бъдете готови да проследите и да наблюдавате дали майката котка ще се върне в района, където сте намерили котенцата. Ако тя се появи, в по-късен момент може да организирате нейното стерилизиране, за да не се увеличава популацията на котки.

Вижте още:

Как да разпозная, че котката ми е бременна?

Какво се случва в първата седмица от живота на новородено коте

Коя е подходящата възраст за кастриране на котка

Виж още