Етикет във ветеринарната клиника с котка

котка ветеринар Снимка: iStock

В оденето на домашен любимец на ветеринарен лекар може да бъде стресиращо както за мъркащия приятел, така и за собственика. Ако нямате опит с домашни любимци и ви предстои първото посещение при ветеринар с наскоро осиновеното коте, има някои прости правила, които трябва да спазвате.

  • Настаняване, когато пристигнете

Веднага щом пристигнете в клиниката - уведомете персонала кои сте, кой е вашият домашен любимец и информация, в случай че имате записан час. Ако сте за първи път в клиниката - споделете го пред ветеринарите и те ще ви помогнат. Най-вероятно ще създадат ваш профил, където ще присъства информация относно всички процедури и лекарства на вашия мяукащ домашен любимец.

  • Носете котката си в транспортна кутия

котка ветеринарСнимка: iStock

Нашите домашни любимци могат да бъдат чудесни у дома, но когато са под стрес и заедно с други животни - поведението им може да бъде различно. Обикновено спокойната ви котка, може да започне да мяука оглушително и дори да съска. Затова не я изваждайте от транспортната кутия, докато не стане време за прегледа. Дори и да мяука и да се опитвате да я успокоите, ако я изкарате междувременно в чакалнята, може да избяга или да направи някоя пакост в клиниката.

Dogsandcats.bg
  • Не се доближавайте до друг домашен любимец в чакалнята, освен ако не помолите собственика

Котките, по-специално, не обичат да бъдат извън зоната си на комфорт, а чакалнята е стресиращо място с непознати миризми, хора и домашни любимци. Ако искате да поздравите друго животно в чакалнята, попитайте собственика дали можете да го направите. дали е добре.

  • Лакомство, одеяло или играчка в транспортната кутия ще намали стреса при нервни котки

Повечето домашни любимци не се наслаждават на пътуване до ветеринарен лекар, но някои могат да станат изключително превъзбудени, което затруднява правилното им оценяване. Ако имате домашен любимец, който е особено стресиран по време на ветеринарни посещения - погрижете се да го подготвите предварително. Поиграйте у дома преди да излезете и го наградете с лакомство, за да го изморите.

  • Дръжте децата под контрол

Чакалнята и стаите за прегледи не са местата, където децата да тичат и да са шумни. Поговорете с детето си, че за животните посещението на ветеринар може да бъде много стресиращо и децата трябва да помагат на уплашения си домашен любимец, а не да всяват допълнителна паника.

  • Уведомете ветеринарния лекар, ако подозирате, че вашият домашен любимец има заразна болест

Това е учтиво отношение към други домашни любимци, които са в практиката. В случай че гальовния приятел е болен с нещо, което би било заразно за останалите (хора или домашни любимци) - предупредете предварително като звъннете в клиниката.

  • Бъдете уважителни към ветеринарния персонал

котка ветеринарСнимка: iStock

Знам, че това е стресираща ситуация, особено ако домашният любимец е болен или ранен, но нападките срещу ветеринарите или техния персонал няма да помогнат на ситуацията. Проявете разбиране, ако ветеринарният лекар закъснява, защото се грижи за друг пациент.

  • Уведомете персонала, ако искате да обсъдите няколко въпроса

При запазване на час персоналът на клиниката обикновено ще попита каква е целта на посещението. Годишен преглед, последващ преглед за скорошно лечение, например остро или хронично заболяване. Ако трябва да видите ветеринарния лекар за множество проблеми, уведомете персонала, за да могат да планират допълнително време.

  • Предупредете, ако вашият домашен любимец е агресивен

Не излагайте на опасност ветеринарния персонал, като не го предупреждавате за агресивна котка. Както казахме - при повечето гальовни животни това може да е много стресиращ момент и да започнат да се държат агресивно, защото ги е страх от новата среда. От вас зависи да предупредите, ако вашият домашен любимец има история на агресивно поведение, така че те да могат да предприемат стъпки, за да се предпазят.

За да може да извлечете максимума от прегледа при ветеринар - подгответе се предварително. Запишете въпросите си, оплакванията, покажете снимки или видеоклипове на странно котешко поведение. Колкото по-подготвени сте вие и домашният любимец - толкова по-пълноценен би бил прегледа.

Вижте още:

Как да избера ветеринарен лекар за котката ми

3 прости начина да направим транспортната чанта приятно място за котката ни

Каква транспортна чанта да избера за котката ми

Виж още