3 прости начина да направим транспортната чанта приятно място за котката ни

котка в транспортна чанта Снимка: iStock

Г оляма част от домашните котки се ужасяват когато видят извадената транспортна чанта, защото знаят какво ги очаква - преглед при ветеринар. Не можем да ги виним. Това е пътешествие до странно място, изпълнено с непознати миризми да други животни, а на всичкото отгоре включва и преглед, който е силно дискомфортен.

Да накареме котката си да влезе в транспортната чанта може да се окаже една малка борба, а изходът от нея - силно мяукане и негодувание, драскотини по нас и изобщо пътешествието ни до ветеринаря започва с ужас и за двете страни.

Хубавата новина е, че има как да направим този процес малко по-приятен и дори забавен за гальовния спътник. Ето как:

1. Изберете подходящата транспортна чанта

На пазара съществуват най-различни видове аксесоари за пренасяне. Класическата клетка за пренасяне е твърда, пластмасова, и има решетки. Обикновено тя се отваря отгоре или отстрани, където мъркащият приятел може да излезе. Твърдата транспортна чанта е един от най-добрите избори, защото осигурява защита и сигурност при пренасянето, за разлика от клетките тип чанта, които са по-меки. Макар и да са по-удобни, защото можете да ги носите на работо си, все пак те се огъват по-лесно, а това ще създаде дискомфорт на мъркащия приятел.

Dogsandcats.bg

За котка, която се стресира от пренасянето ѝ в чанта, както и от ветеринаря - нестабилна клетка за пренасяне само ще утежни ситуацията.

Все повече и повече набират популярност раниците, които са прозрачни и котката ви може да наблюдава какво се случва навън, докато я пренасяте. Тези чанти са стабилни, не се огъват и са удобни за вас. Като минус бихме могли да отбележим по-високата цена, и по-малкият им размер, което би могло да ги направи неподходящи за по-големите породи.

котка в транспортна чантаСнимка: iStock

2. Направете транспортната чанта част от интериора

Много хора обикновено прибират клетката някъде, за да не пречи и когато изведнъж я извадят - котката бърза да се скрие. Домашният ви любимец свързва този предмет само с негативни усещания и миризми и знае, че щом той се появи наоколо - значи следва нещо неприятно.

Това в никакъв случай не е задължително.

Ако оставите клетката близо до котешкото дърво или на място, което котката ви харесва - ще видите как тя ще влиза и излиза от там, ще играе, дори може да я използва като място за сън.

Понякога клетките не пасват на интериора ни, но винаги можем да я поставим на място, което не се вижда толкова, но мъркащият приятел ще го хареса. Също така можем да изберем цвят, който да отива на дома ни или да я украсим, така че хем да е интерактивна, хем да изглежда чудесно в дома ни.

3. Направете клетката място за игра

Когато играете с мъркащия си приятел - насочвайте играчките в посока на транспортната чанта, хвърлете там играчката или въдицата. След игра, дори можете да поставите лакомство вътре.

Можете да стигнете и по-далеч като събирате там любимите играчки, например или поставите любимо одеяло или ваша дреха, която се е превърнала в легло за котката ви. Така ще започне да се чувства комфортно и дори сам да ходи там, за да се забавлява.

Най-важното е да не бързате в процеса и да бъдете търпеливи. Направете транспортната чанта също толкова забавно място колкото е котешкото дърво или другите играчки. Насърчавайте мъркащия приятел да играе вътре, хвърляйте лакомство и играчки там и поставете любимо одеялце за сън. Със сигурност ще имате успех и ще направите излизанията с котката една идея по-приятни.

Вижте още:

4 идеи за игри, които ще накарат котката ви да се забавлява

7 причини да инвестирате в котешко дърво

Видове котешки играчки

Виж още