Гърчове (епилепсия) при котки

котка на преглед при ветеринар Снимка: iStock

Е пилепсията е мозъчно разстройство, което причинява на засегнатата котка внезапни, неконтролирани, повтарящи се физически атаки, със или без загуба на съзнание. Когато това се случи по неизвестни причини, се говори за идиопатична епилепсия. Състоянието е по-често срещано при кучетата, но съществува и при гальовните животни. Да научим малко повече за състоянието и как можем да помогнем на нашата котка, ако има такъв проблем.

Симптоми на епилепсия при котките

Припадъците при котки обикновено се случват когато мъркащият приятел е изглежда уплашен и замаян, и може или да се скрие, или да потърси внимание при един такъв момент. Котките припадат на една страна. След това тялото им може да се вдърви или те да хапят челюстта си, да отделят обилна слюнка, да уринират, да дефекират, да издават звуци или да „гребат“ с четирите си крайника. Тези пристъпи обикновено продължават между 30 и 90 секунди.

Припадъците най-често се появяват, докато мъркащият приятел си почива или спи, често през нощта или рано сутрин. Повечето мъркащи животни се възстановяват след последиците от припадъка, но трябва да заведете котката си на ветеринар за преглед.

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Обикновено епилептичните припадъци се наблюдават за първи път при котки на възраст от една до четири години. Поведението след припадъка, включва объркване и дезориентация, безцелно лутане, компулсивно поведение, слепота, крачене, повишена жажда или повишен апетит. Възстановяването след припадъка може да бъде незабавно или може да отнеме до 24 часа.

Какви са причините за появата на заболяването при гальовните животни не е известно. Някои случаи на идиопатична епилепсия може да имат генетичен произход.

Поставяне на диагноза

Двата най-важни фактора при диагностицирането на идиопатичната епилепсия са възрастта на началото и моделът на пристъпите (вид и честота). Ако вашата котка има повече от два пристъпа в рамките на първата седмица от началото, вашият ветеринарен лекар вероятно ще обмисли диагноза, различна от идиопатична епилепсия. Ако гърчовете се появят, когато котката е по-млада от една година или по-възрастна от четири години, може да има метаболитен или интракранален (в черепа) произход. Междувременно фокалните гърчове или наличието на неврологични дефицити показват структурно вътречерепно заболяване.

Диагнозата обикновено започва с рутинен кръвен тест, включително пълен брой кръвни клетки, профил на кръвната химия, скрининг на щитовидната жлеза и тестване за вируси като котешка левкемия и котешки СПИН. Вашият ветеринарен лекар може също да препоръча анализ на урината.

Допълнителното тестване може да включва специализирани изследвания на мозъка, като компютърна томография или ЯМР. Може да се препоръча и анализ на гръбначномозъчна течност, събрана чрез гръбначно-мозъчна пункция.

Отглеждане на котка с епилепсия

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

След поставяне на диагноза, ветеринарният лекар ще ми даде насоки как да помогнете на гальовния си приятел, както и колко често да приема лекарствата си и какви да бъдат те. В някои случаи лекарството се поставя в храната един или два пъти на ден.

Като цяло състоянието трябва да се следи, за да може да се коригира лекарството на мяукащия приятел в случай на нужда. Пропуснатите дози могат да бъдат опасни за вашата котка, така че бъдете стриктни. Мъркащите животни с епилепсия трябва да се държат на закрито, за да се избегнат опасности или пропускане на приема на лекарството.

Вижте още:

Анемия при котките

Проблеми с аналната област при котките, които не трябва да пренебрегвате

Виж още