Харесват ли котките охлаждането с климатик

котка и климатик Снимка: iStock

М ного гальовни животни ще се радват на климатик, ако се използва в горещ ден. Той ще им помогне да останат охладени и предотвратява специфични здравословни проблеми, които потенциално могат да бъдат смъртоносни в жегата. В естествена среда много котки ще бъдат неактивни през най-горещите части на деня. Обикновено ще намерят някое хладно място за почивка, докато температурите спаднат, след което ще отидат на лов.

Когато са опитомени, котките не се нуждаят от лов. Те обаче със сигурност ще останат неактивни в горещата част на деня и ще се опитат да запазят енергията си.

Освен това никой не обича да прави неща, ако е твърде горещо.

Имат ли котките нужда от климатик?

Ако през лятото стане много горещо, за котките е лесно да прегреят, ако не им се осигури място, където да се скрият.

Dogsandcats.bg

Дали вашата котка се нуждае от климатик зависи от вашия климат. Ако мъркащият приятел има редовен достъп до прохладна вътрешна зона, вероятно няма да се нуждае от отделна зона навън, която също е климатизирана. Вашата котка просто се нуждае от място, където да се охлади, за да предотврати прегряване. В противен случай е възможно топлинно изтощение и топлинен удар.

Топли или студени стаи обичат котките?

котка и климатикСнимка: iStock

Хората предпочитат различни температури и котките също имат своите предпочитания. Може да предпочетат различни температури по различно време. Ако току-що са дошли от топло място, може да поискат да легнат на по-хладно, за да се охладят и обратното. Зависи главно от ситуацията и желанията на конкретната котка.

Като цяло, мяукащите животни се чувстват най-комфортно между 15-20 градуса. Те обаче могат да се справят с температури в двата края на този спектър. Котките със здравословни проблеми обаче може да не издържат на определени температури. Ако мяукащият ви спътник има основно здравословно състояние, не забравяйте да попитате вашия ветеринарен лекар дали трябва да поддържате температурата от по-висока или по-ниска.

Каква температура може да понесе котката?

Гальовните приятели често издържат добре на високи температури. Когато средната дневна температура е под 5 градуса, обикновено се препоръчва котката да има достъп до топло място. Въпреки че вашата котка все още може да се скита наоколо в този момент за кратки периоди, тя обикновено се нуждае от по-топло място за почивка и затопляне. Колкото по-надолу става от тази точка, толкова по-малко може да понесе вашата котка.

От друга страна след като температурата навън надхвърли 35 градуса, гальовните животни могат да започнат да губят контрол над температурата си. Котките с по-дълга козина няма да могат да понасят дори малко по-ниски температури от тази, тъй като не могат да разсейват топлината толкова добре. Разбира се, изтощителните упражнения при високи температури също могат да причинят сериозни проблеми, затова е добре да осигурите хладно място за гальовния приятел и да го въздържате от движение.

Най-добрият начин да определите дали котката ви прегрява е да проверите за симптоми. Ако мъркащият приятел се задъхва, това не е добър знак. Котките обикновено не се задъхват, освен ако не им се налага. Неспокойното поведение и непрекъснатото мяукане също показват, че котката ви е притеснена и може би ѝ е топло. Раздразнителността може да покаже, че котката ви не си прекарва добре, което понякога може да показва, че вашата котка е прегряла. Летаргия, висок пулс и потни лапи са други често срещани симптоми.

Ако на котката ви стане твърде горещо, можете да я охладите бързо с помощта на мокра кърпа, климатик и много течности. Ако температурата на котката продължава да се покачва, тогава тя може да получи топлинен удар. Това изисква ветеринарна помощ, тъй като котката може да не е в състояние да понижи температурата си без сериозни медицински грижи. Освен това, ако температурата на котката спадне твърде внезапно, тя може да изпита хипотермия. Затова е най-добре да оставите охлаждането на ветеринаря.

котка и климатикСнимка: iStock

Котките страхуват ли се от климатици?

Някои котки може да се страхуват от шума, който издават климатиците. Зависи преди всичко от това дали са били около силни шумове, докато растат. Ако котката ви е отгледана около вашия силен климатик, това вероятно няма да я притеснява толкова много. Въпреки това, ако са осиновени като възрастни, има логика шумът от климатика да ги притеснява.

Ако мъркащият приятел внезапно бъде изложен на силен климатик, той може да се уплаши от него, докато не свикне с шума. При някои котки това никога не се случва. Можете обаче да използвате лакомства, за да помогнете на котката да свикне с шума. Някои мъркащи приятели ще свикнат с шума и без допълнителни стимули.

Винаги наблюдавайте котката си, когато температурата започне да се покачва. Ако вашата котка показва признаци, че ѝ е твърде горещо, като задъхване или потни лапи, тогава тя вероятно се нуждае от климатик, за да се охлади.

Климатикът е чудесно удобство както за нас, така и за домашните ни любимци в жегите. Все пак, ако нямате такъв, може да реагирте по други начини, за да предпазите котката си от жегата. Осигурете ѝ достатъчно студена вода, сенчести и хладни зони в дома (най-често на под с плочки като банята или кухнята), редовно проветряване и течение и спуснати щори.

Виж още