Хибридните котки могат ли да бъдат добри домашни любимци?

котка Савана Снимка: iStock

Х ибридни котки като Савана се превърнаха в интригуващ избор за хора, които искат уникален и див домашен любимец. Въпреки това, дивите тенденции на хибридите могат да ги направят негодни да живеят в стандартна домашна среда.

Какво представляват хибридните котки?

Хибридните котки са изкуствено създадени от развъдчици чрез кръстосване на домашна котка с вид дива котка. Някои от най-често срещаните разновидности включват Бенгалска котка (домашна котка, кръстосана с азиатска леопардова котка) и Савана (домашна котка, кръстосана със сервал).

котка СаванаСнимка: iStock

Дори хибридните котки, обозначени като „домашни“, не са истински опитомени. Домашната Бенгалска котка може да е само хибрид от 4-то поколение – неговият пра-пра-пра-пра-пра-пра-пра-дядо е дива азиатска леопардова котка. Истинското опитомяване, генетичната промяна на животно, за да бъде съвместимо с живота заедно с хората, отнема хиляди поколения. Това означава, че всяка хибридна котка все още има силна дива генетика и диви инстинкти.

Dogsandcats.bg

Какво е да живееш с хибридна котка?

Със своите диви инстинкти, които все още присъстват, хибридните котки са изключително интелигентни и активни, нуждаещи се от постоянна умствена и физическа стимулация. Те трябва да изразходват енергия, която естествено биха изразходвали в лов, преследване и търсене на плячка. Те също така са естествено самотни и много териториални.

котка СаванаСнимка: iStock

Тези черти правят тяхното естествено изразено поведение трудно за справяне в домашна среда. Хибридите могат да бъдат много разрушителни за мебелите, дрехите и други предмети в дома. И мъжките, и женските имат силен инстинкт да маркират територията си и ще разпръскат зловонна миризма около дома. Те обикновено могат да имат проблеми с неизползването на тоалетната и са склонни към насочена от човека агресия. Поради стремежа си към плячка, хибридите често могат да наранят други домашни любимци в дома или квартала, ако излизат навън. Хибридите също са предразположени към здравословни проблеми като болест на раздразнените черва, сърдечни заболявания и възпаление на венците.

Най-добрата среда за такава котка би била затворено пространство извън дома. Това може да е ограден навес, catio в задния ви двор, който е оборудван с всичко необходимо: места за катерене, места за драскане, тоалетни и достатъчно стимули и играчки. Сградата може да бъде свързана към напълно затворена външна зона с повече места за катерене, скриване и изследване. Много хибридни котки също обичат да играят във водни съоръжения. С подходящо местообитание и изобилие от обогатяване, хибридните котки могат да имат добро качество на живот.

котка СаванаСнимка: iStock

Има ли алтернативи?

Притежаването на хибридна котка изисква значително време, усилия и разходи, с които повечето собственици на домашни любимци не могат да се ангажират. Но ако търсите домашен любимец с диви черти, не е нужно да търсите повече от домашната котка, която чака дом в местния ви приют.

Кучетата са били опитомени повече от 15 000 години и можете да видите ефектите от това време, когато сравните разликите между чихуахуа и техните предшественици вълци. Котките, от друга страна, са опитомени само от 9000 години или по-малко и са имали по-малко време да се променят от дивите си предци. ДНК на домашната котка все още е почти идентична с тази на африканската дива котка и те все още показват част от дивостта си.

котка СаванаСнимка: iStock

Важната разлика от дивите хибридни котки е, че нашите домашни котки са имали хиляди години, за да се приспособят към живота в човешки домове и могат да се установят по-лесно, за да бъдат спътникът, който повечето собственици на домашни любимци търсят.

Виж още