Кои играчки за безопасни за котките - няколко прости съвета

котка играе у дома Снимка: iStock

К отенцата обичат играчки и половината от забавлението да имаме коте у дома е да играем с него и неговите играчки. Играчките са здравословни за развиване на умовете на мъркащите животни.

Котенцата, които са лишени от играчки, може да имат трудности да се научат да играят с тях като възрастни.

Както при децата, сега на пазара има различни играчки, предназначени да стимулират интелекта и различните сетива, както и да се харесат на различни възрастови котешки групи. Разбира се, за котките е съвсем нормално да предпочетат да се крият в шкафа ви (и да дебнат) или да намерят пластмасова капачка, която да харесат много повече от скъпата играчка, която току-що сте му подарили. Но бъдете внимателни, преди да го оставите да си играе с предмети, които са намерили из къщата. Много от тях могат да бъдат опасни поради задавяне или токсични при поглъщане.

Dogsandcats.bg

котка играе у домаСнимка: iStock

Как да изберем подходящи играчки за котката

Когато избирате играчка за котка, независимо дали е домашна или купена от магазина, вземете под внимание следното:

  • Много предмети, които хората смятат за традиционни играчки за котенца, също са едни от най-опасните. Връв, панделка, прежда и ластици са забавни за игра, но потенциално много опасни при поглъщане. Те се поглъщат много лесно, защото котките имат езици, покрити с обърнати назад бодли, които затрудняват изплюването на канап, прежда и подобни неща. Такива дълги предмети, ако бъдат погълнати, са склонни да се движат по дължината на червата. Това е животозастрашаващо медицинско състояние, което често изисква операция.
  • Играчките тип въдица (гъвкава пръчка с връв и играчка в края) са много забавни, но трябва да се поставят на недостъпно място, когато не сте там, за да играете с котката си. В противен случай гальовният приятел може сам да се заплете за дългата връв.

котка играе у домаСнимка: iStock

  • Внимавайте с играчките, които давате на вашето коте, които може да имат въжета, прежда, панделки, пера или пластмасови очи или орнаменти по тях. Много космати мишки на пазара имат залепени пластмасови очи и носове. Котето може да ги сдъвче и да ги глътне. Ако купувате такива, премахнете очите и носа, преди да дадете играчката на вашето коте.
  • Котенцата харесват малки плюшени играчки, които могат да носят наоколо като мнима плячка, и по-големи плюшени играчки с приблизително техния размер, с които могат да се преструват, че се бият.
  • Батерийните мишки с дистанционно управление са забавни и за двама ви, но не оставяйте устройства с батерии в тях, където котката ви може да извади батерията.
  • Котенцата обичат да играят в хартиени торби, но се уверете, че торбата не е там, където някой може да я настъпи, без да знае, че вътре има коте. Също така, не позволявайте на вашето коте да си играе с найлонови торбички, тъй като котенцата са склонни да дъвчат и поглъщат найлона.

котка играе у домаСнимка: iStock

  • Топките и играчките не трябва да са достатъчно малки, за да бъдат погълнати. Топките за пинг-понг или голф (тези с дупки) са с добър размер и тегло за котенца. Поставете топките в затворена зона, като например във вана, за максимално забавление. Или поставете една в празна кутия за тъкани, за да може вашето коте да я лови.

И не на последно място - вашите ръце не са играчки! Колкото и примамливо да е да размърдате пръсти и котето ви да се хвърли към тях или да участвате във фалшив бой с ръка срещу котето си, това е лоша практика, която ще ви накара да изглеждате като жертва на нападение на котка котката расте. Няма да мислите, че тази игра е много забавна, след като ноктите и зъбите на вашето коте пораснат.

Каквото и да използвате, играйте с вашето коте. Времето за игра укрепва връзките между вас, които се надяваме да продължат цял живот!

котка играе у домаСнимка: iStock

Виж още