Има ли котки, които обичат водата

котка и вода Снимка: iStock

Е дин класически въпрос, често задаван от любителите на мяукащи животни, а именно - защо котките мразят водата? Има ли такива, които я харесват? Хората сме свикнали автоматично да приемаме, че мъркащите животни не се разбират с водата. Знаем чудесно, че ако се наложи да изкъпем котката си, най-вероятно резултатът ще е голяма борба и сърдито коте.

Може да се изненадате, но в някои случаи домшният любимец може и да се забавлява и дори да си играе с водата. И така - има ли котки, които се „разбират“ с нея?

Козината на котките не е предназначена за вода

котка и водаСнимка: iStock

Една от основните причини котките да не обичат водата е, че козината им не е предназначена за вода като тази на кучето например. Както всеки опитен собственик на котка знае, мяукащите животни прекарват много време в миене на козината. Котките поддържат козината си не само за да я държат чиста, но и като част от общуването им. Техните грапави езици са перфектните инструменти за подстригване и разресване и често ще откриете котка да прекарва мързелив следобед в грижи за козината на слънчево място. За повечето котки именно тази грижа е достатъчна, така че не е необходимо да се потапят във вода, за да се почистят.

Dogsandcats.bg

И пълното намокряне с вода не е съвместимо с палтата на котките, защото те нямат водоустойчива козина като кучетата. Предполага се, че козината на котките не изсъхва много бързо, когато е мокра, така че те може просто да се чувстват неудобно, когато са мокри.

Тъй като мяукащите приятели прекарват толкова много време в грижа за козината, те обикновено не се нуждаят от къпане толкова често, колкото кучетата, което означава, че нямат толкова много възможности да свикнат с времето за къпане. Уверете се, че ги въвеждате бавно в този ритуал, в случай че се налага да ги къпете от време на време.

Въпреки че повечето котки определено не обичат водата, някои породи се справят добре с нея

котка и водаСнимка: iStock

Някои котки наистина обичат водата и с удоволствие ще играят в нея. Някои породи имат т.на. „водоустойчива“ козина - например Турския ван, Турските ангорски котки, Сибирска котка, Мейн куун, Норвежка горска и други. Тези породи се появяват в специфични по-хладни условия или такива с вода, поради което козината им се развива така, че да ги пази от водата и да се мокри трудно.

Бенгалските и Саванските котки са тясно свързани с дивите котки, така че обичат водата, подобно на своите диви братовчеди. И някои котки са свикнали с водата поради местообитанието си. Абисинците например са били корабни котки, така че са свикнали с водата по време на дългите си пътувания.

Котките може да не обичат да ги потапяме, но могат да се забавляват във водата

котка и водаСнимка: iStock

Много собственици на котки са били объркани от факта, че въпреки че тяхното коте би било много разстроено да бъде напълно потопено, те изглежда не могат да държат котките си далеч от водата. Мъркащите приятели са склонни да бъдат очаровани от водата във ваната или от водата, която тече от крана. Може дори да им е приятно да си играят с него, което изглежда нелогично, когато изпаднат в паника веднага щом се намокрят твърде много.

Котките обичат да изследват и наблюдават своя свят, така че често са очаровани от обикновените неща около къщата. Така че не е странно, ако проявяват интерес към водата, която пиете или течащия кран. Просто не обичат да бъдат напълно намокряни.

Въпреки че повечето мъркащи приятели не са от типа домашни любимци, които скачат в басейна, за да преследват играчка, все още има много котки, които толерират и дори се наслаждават на водата. Ако искате котка, която обича водата, можете да изберете една от породите, които се разбират с водата повече от другите. Или, ако просто искате котката ви да се чувства удобно във ваната, просто не забравяйте, че бавното приспособяване и работата, за да направите водата положително изживяване, може да помогне на котката ви да се чувства комфортно.

Виж още