История на черните котки: поглед към тяхното минало

черна котка Снимка:

Ч ерните котки са омагьосващи същества с тъмна козина и хипнотизиращи очи, които сякаш светят в тъмното. Въпреки че черните котки често се свързват с Хелоуин, магьосничество и лош късмет, тези красиви мъркащи животни не винаги са били гледани с недоволство, нито пък хората винаги са променяли пътя си, за да избегнат лошия късмет.

Черните котки имат дълга история, която бихме искали да споделим с вас с помощта на сайта Excited cats. Ще се поровим в миналото на тези котки, за да ви покажем как възприятието на хората за черните котки се е развило през времето.

Древни времена: най-добрите години за черните котки

черна коткаСнимка: iStock

В древността котките от всякакъв вид и цвят са били на почит. Най-забележителното е, че древните египтяни почитали богиня котка на име Бастет, пазителка, която защитавала хората от зли духове и болести.

Dogsandcats.bg

Днес не можете да се разходите из египетски музей, без да видите картини, статуи и древни артефакти, изобразяващи котки във всички размери, цветове и видове. Без съмнение, котките - включително черните - са се радвали на най-добрите си години през древността!

Котките в средните векове

черна коткаСнимка: iStock

През 8 век морските рибари често взимали котки на борда на корабите си, за да помогнат за контролиране на популацията на плъхове. Често котките са били черни, защото са се смятали за талисмани, които са могли да ги предпазят и да помогнат за улавянето на повече риба.

През Средновековието в Европа хората започнали да свързват черните котки с лош късмет.

Тогава хората смятали, че тези гальовни животни, които им пресичат пътя, е знак за предстояща епидемия. Затова хората са отбягвали черните котки и дори са бягали надалеч, когато са виждали някоя такава котка да броди през нощта!

През тези времена някои хора стигат дотам, че обвиняват котките за разпространението на бубонната чума, използвайки това като друго извинение да ги избягват и дори да ги убиват в големи количества. Това е било значителна грешка, тъй като хората по това време не са знаели, че масовото избиване на котки всъщност спомага за ускоряване на разпространението на чумата, защото е имало по-малко живи котки, които да контролират популацията на плъхове, които подхранват болестта.

черна коткаСнимка: iStock

Някои хора са смятали, че черните котки обикалят през нощта, защото са свръхестествени съюзници на вещици или те дори са самите вещици, които са приели нова форма!

По това време в Италия се е смятало, че черна котка, лежаща на леглото на болен човек, е знак, че човекът е на път да умре. Това кара много италианци да избягват черните котки, при което те са били отблъсквани и оплювани, когато се срещат на улицата.

В Западна и Централна Европа историята ни разказва, че хората са запалвали групи котки на церемония, защото котките са били смятани за символи на дявола.

Както можете да видите, Средновековието не е било добро към котките, включително черните котки, които са били свързвани с лош късмет и зло.

Котките в ранната модерна епоха

Модерната ера от 1500 до 1700 г. е време на големи изследвания. Това е моментът, когато корабите, пътуващи из световните океани, превозват котки до далечни земи, включително Америка.

Историческите записи показват, че котките са дошли в Америка със заселниците от Джеймстаун в началото на 1600 г. Тогава обаче животът е бил труден и много заселници са гладували.

черна коткаСнимка: iStock

Тази липса на храна води до това заселниците да ядат каквото намерят, включително… скитащи котки! Видът обаче оцелява и популацията на котки нараства бързо с много котки, които се скитат по улиците на новопостроени общности наблизо и далеч.

Котките в модерната ера

С течение на времето страхът и суеверията около черните котки започват да избледняват. Днес повечето хора в съвременното общество не вярват на всички приказки за чеерните котки. Всъщност има скок в популярността точно на тези тъмни красавици. За щастие, за нашите черни котешки приятели повечето негативни суеверия и вярвания са неверни.

Черните котки със сигурност имат завладяваща история, която е едновременно добра и лоша. Следващият път, когато срещнете черна котка, можете да оцените всички неща, през които са преминали тези красиви малки пантери. Без съмнение, черните котки са красиви същества със златни очи, които са прекрасни домашни любимци!

Вижте още:

Защо някои черни котки изглеждат различно на слънце

Носят ли лош късмет черните котки

12 прекрасни породи черни котки, които искате да вземете у дома

Виж още