Йерархична структура на котешките семейства

две котки Снимка: iStock

А ко у дома имате повече от една или две котки, вероятно с любопитство наблюдавате тяхното поведение, след което сте забелязали, че те сякаш се придържат към установени котешки „социални структури“.

Някои мъркащи животни, които живеят по двойки могат да съжителстват почти безпроблемно и да прекарват голяма част от времето си в гушкане и взаимно миене, но други представители, могат да са си „разделили“ жилището и всяка от тях да има обособена територия.

Спорно е дали котките действително са социален вид

Социален вид е този, чиито членове създават „стабилни взаимоотношения“, както правят кучетата в глутниците си. Години наред учените предполагат, че лъвовете са единствените истински социални котки с йерархична структура. По-късно откриват, че гепардите и котките имат уникални социални структури, а наскоро - че семейството на домашните котки (независимо дали диви или домашни котки) има установена социална йерархия.

Въпреки че някои представители предпочитат самотен начин на живот, други се задоволяват да живеят в малки групи, особено ако всички са кастрирани.

Dogsandcats.bg

Много домашни котки се чувстват прекрасно в компанията на други, особено ако са израснали заедно.

Макар че предците им са били склонни към по-самостоятелен живот, днес домашните котки се смятат са социални животни.

Дивите колонии показват сложна матриархална йерархия

две коткиСнимка: iStock

В годините след тези ранни проучвания учените, изучаващи социалното поведение на котките, са открили, че домашните представители, подобно на лъвовете, определено са социални с установени котешки социални структури, включително сложни матриархални йерархии.

При диви колонии наблюдателите отбелязват, че сродните женски в колониите понякога са свързани толкова тясно, че ще се прибират заедно при раждане, действат като акушерки една за друга и се кърмят взаимно, като котенцата се отглеждат съвместно от всички женски. Майките дори обединяват усилията си, за да прогонят натрапниците и заплахите за колонията, включително да се борят с други котки, които се стремят да убият котенца.

Домашните котки също следват социална йерархия

В домакинствата с няколко мъркащи представители, те също се придържат към йерархична структура, макар че тя може да е по-сложна. Дори и вашите гальовни животни у дома да се разбират, най-вероятно са разпределини дома ви на територии.

Диванът например е за едната котка, а другата предпочита някой стол или леглото ви. Ако нов мъркащ приятел се присъедини към домакинството ви, това води до известни „сътресения“, тъй като тя трябва да се пребори за собствена територия. Това обикновено изисква вече живеещите котки да „прекрояват“ териториите си.

Затова е препоръчително мъркащи животни да се осиновяват заедно или, ако нямате тази възможност защото в по-късен етап сте решили, че искате да живеете с още една котка - трябва внимателно да я изберете спрямо възрастта и характера ѝ. Не на последно място, когато я запознавате с вече „старата“ си домашна котка - трябва това да се случва постепенно.

Котките смесват ароматите си

две коткиСнимка: iStock

Всички знаем как гальовните животни се търкат във всичко, включително и в нас и най-вече - краката ни. Това действие е необходимо, за да разпръснат аромата си и да маркират вас или мебелите ви като „свои“.

Котките, които се разбират, също се търкат една в друга и смесват миризмите си, за да подсилят връзката си. Много лесен начин да определите коя котка е по-високо в домашната йерархия е, да наблюдавате коя се търка по-често и в повече предмети.

Със сигурност любопитството ви се събуди и, ако до този момент не сте долавяли социална йерархия във вашия дом - време е да се замислите. Наблюдавайте вашите мъркащи приятели и техните поведения и ще установите дали са равни или има някоя котка, която е малко по-доминантна от другата.

Вижте още:

Как да запозная котката ми с ново коте

Как да разбера дали котките ми се бият или си играят

Защо някои котки не могат да споделят с други

Виж още