Как да държим мухите далеч от котешката храна

котешка храна Снимка: iStock

М ухите могат да бъдат сериозни вредители в дома. Те са привлечени и от най-малкия намек за храна, включително тази, която хапва мъркащия домашен любимец. Ако оставите храната на котката си навън, тогава може да сте разочаровани да откриете, че мухите са привлечени от нея само няколко часа по-късно.

Разбира се, вашата котка може да не яде храната, след като мухите са започнали да пируват с нея, тъй като гальовните животни имат много чувствително обоняние и са склонни да бъдат придирчиви към храната си.

Поради тази причина е жизненоважно да държите мухите далеч от храната на вашата котка и има различни начини, по които да направите това.

1. Покрийте храната, когато е възможно

котешка хранаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако вашата котка консумира мокра храна, мухите могат да бъдат привлечени много бързо от нея поради по-високото съдържание на влага. Въпреки това, не трябва да оставяте мократа храна навън много дълго, тъй като може да изсъхне. Мократа храна трябва да се дава в определени часове и след това да се прибира, ако котката ви не я е изяла. Може да отнеме известно време на вашата котка, за да свикне с планираното хранене, но с повече усилия - ще може да се адаптира.

2. Изберете ново местоположение

Повечето мухи влизат през външните врати и често се срещат в кухнята, където се намира повечето храна. Ето защо, ако искате да предпазите мухите от храната на вашата котка, трябва да я поставите далеч от тези места.

Въпреки че може да изглежда естествено да храните котката си в кухнята, може да се окаже, че има други зони в дома ви, които да са по-подходящи.

Добре е да избягвате много топли зони, особено ако са на пряка слънчева светлина. Сенчестите части на дома са чудесен вариант за хранене на вашата котка. Слънчевата светлина може да нагрее храната и да я направи „по-воняща“, отколкото обикновено, привличайки повече мухи. Това така тя ще се развали по-бързо, ако гальовният приятел не я е изял веднага.

Разбира се, хранете котката си на закрито, когато е възможно. Външните зони обикновено имат много повече мухи и какви ли не други гадини, отколкото вътре в дома ви, така че могат да привлекат много мухи много бързо.

3. Поддържайте зоната чиста

котешка хранаСнимка: iStock

Мухите са привлечени от мръсни места. Затова трябва да поддържате стаята, в която храните котката си, чиста.

Не забравяйте да изхвърлите храната, когато се развали. Мократа храна се разваля след около половин час, затова ако видите, че котката ви не я яде - може да я приберете в хладилника. Ако е твърде късно - просто я изхвърлете. Не пропускайте да измивате веднага (по възможност) купите на котката си след като е приключила с хапването.

Има много начини, по които можете да предпазите мухите от храната на вашата котка. За предпочитане е храната на вашата котка да не е навън много дълго. Сухата храна трае малко по-дълго от мократа храна и обикновено не привлича гадини поради ниското съдържание на влага. Мократа храна обаче трябва да се оставя за кратко време.

Вижте още:

Как да изберем подходящи купи за храна и вода за котката

Колко често трябва да почистваме купите за храна на котката

Основни принадлежности, които ви трябват преди да осиновите коте

Виж още