Как да изберем подходящи купи за храна и вода за котката

котка купи за храна и вода Снимка: iStock

К упуването на купи за храна и вода за вашата котка не е просто да изберете най-сладкия модел, който ви харесва на вас. В тази статия ще ви подскажем за някои важни съображения, върху които да помислите, преди да направите избор.

Пластмасови купи

Въпреки че пластмасовите купи като цяло са здрави, те имат няколко недостатъка. Първо, много котки имат алергия към пластмаса и развиват състояние на кожата на брадичката си, наподобяващо акне. Второ, пластмасата е склонна да се нарязва и драска и тези малки пукнатини се превръщат в благоприятна среда за микроби. Препръчително е да избягвате пластмасата, а ако не можете - сменяйте купите с нови щом забележите, че са захабени.

котка купи за храна и водаСнимка: iStock

Безопасни материали за съдове за котешка храна

Неръждаемата стомана е нечуплива, здрава, подходяща за съдомиялна машина и безвредна за котките. Купите от неръждаема стомана, заедно с керамичните, се препоръчват от повечето ветеринарни лекари.

Dogsandcats.bg

  • Поддържайте купите чисти

Котките не обичат да ядат или пият от мръсни купи и съдове. Дори сухата храна има достатъчно влага и мазнина в себе си, за да остави филм в съда. Опитайте се да изплаквате купичките със суха храна всеки ден и да ги пускате в съдомиялната поне на всеки няколко дни или да ги измивате по-старателно. Купичките, използвани за мокра храна от консерва, трябва да се мият ежедневно в съдомиялна машина или с топла вода и веро.

  • Размер и форма

Купите трябва да са достатъчно големи, за да поберат порция котешка храна с размер на хранене (една до две чаши). Формата не е толкова важна, освен купите с прави страни е по-малко вероятно да се преобърнат и да направят бъркотия. Също така, се забелязва, че котките не харесват малки и твърде дълбоки купи, защото когато завират глава в тях, те постоянно нагъват мустаците си. Това причинява дискомфорт, тъй като котешките мустаци са чувствителни и действат като антени, за да предадат информация на мяукащите животни за средата наоколо.

  • Използвайте подложка за купи

Тези постелки са много удобни, защото служат за стабилизиране на купите, както и за улавяне на храната, която мъркащият приятел изважда извън купите. Също така пазят чисто около купите и не позволяват храната да пада на земята, където не е толкова хигиенично за котките да се хранят.

Автоматични хранилки

котка купи за храна и водаСнимка: iStock

Всички сме имали спешни случаи, когато трябва да отсъствате през нощта или да се забавим след работа. Съществуват такива, които пускат постоянно храна, което не е добра опция за лакоми котки, които сякаш имат бездънни стомаси, защото това води до „безплатно хранене“. Все пак, ако нямате друг избор - тези хранилки са вариант.

По-модерните видове имат таймер, който можете да настроите на определена честота, в която мъркащия домашен любимец да получава храната си. Недостатъкът на тези хранилки е, че са скъпи и могат да се ползват само за суха храна. Въпреки всичко, за няколко дни, в които ви се налага да отсъствате - биха били удачен вариант.

Изборът на подходящите купи за храна и вода е много важен и не бива да пренебрегвате значението му. Изберете купи с подходящ размер и материал, а не се концентрирайте в цвета им. Разбира се, с керамичните няма да имате този проблем, тъй като те се предлагат в най-различни цветове и форми, така че можете хем вие да се забавлявате, хем да откриете подходящи за котката ви купи.

Вижте още:

Основни принадлежности, които ви трябват преди да осиновите коте

Колко често трябва да почистваме купите за храна на котката

Защо котката ми се храни на друго място, а не от купата

Виж още