Как да държите котка извън определена стая?

котка гледа през открехната врата Снимка: iStock

Н езависимо дали имате спалня, която искате да държите непокътната от вашата котка, страдате от алергия, искате котката далеч от кухнята или банята, всички имаме помощение в дома, което бихме искали да не бъде обитавано от мяукащия спътник по една или друга причина. Въпросът е, че гальовните животни не харесват затворени врати и може да се окаже истинско предизвикателство да научите вашата, че определена стая е забранена за нейните любопитни лапи.

Със сигурност не сте първите, които се сблъсквате с този проблем, така че ви даваме няколко възможни решения, които да опитате:

1. Затворете вратата

Звучи просто, но не можете да очаквате котката ви да се научи да не влиза в пространство без физически бариери. Това се случва особено, ако котката ви вярва, че зад затворената врата има нещо интересно.

котка гледа през открехната вратаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Наблюдавайте реакцията на вашата котка, тъй като тя може да не приема „не“ за отговор. Някои котки са хитри и се научават да отварят затворени врати, така че не подценявайте интелигентността на мъркащия спътник. Някои хора трябва да стигнат до това да заключат вратата или да направят това малко по-трудно за котката си.

2. Други физически бариери

Може да поставите някоя мебел, перде, мрежа или нещо друго, за да възпрепятствате котката да се промъкне през вратата, когато я отваряте, за да влезете или излезете от „забранената“ стая. Единствено се погрижите това препятствие да не пречи повече на вас отколкото на котката ви, все пак знаем колко са маневрени.

3. Създайте буферна зона

Ако котката ви държи будни през нощта, мяука и драска вратата на спалнята ви, имате нужда от буферна зона. Това е прост принцип - поддържайте известно разстояние между вашата котка и вратата. Ако има коридор или друга стая, която също може да действа като зона забранена за мъркащия приятел, за да може той да е по-далеч. и да държи котката ви малко по-далеч, може да откриете, че тя е по-малко мотивирана да влезе в стаята.

Надеждата е, че вашата котка в крайна сметка ще научи, че не е позволена в стаята и ще спре да пита. Това също е страхотна стратегия за котки, които обичат да се стрелват покрай тях, когато отворим врата - допълнително ниво на защита, за да ги спре да влизат в забранени пространства.

4. Направете другите стаи по-привлекателни

котка гледа през открехната вратаСнимка: iStock

Ключът към разрешаването на проблема е да определите защо вашата котка е толкова мотивирана да влезе в стаята. Трябва да мислите като детектив. Котката ви обича ли слънчевия перваз на прозореца, иска ли да се свие на възглавница с вашия аромат...? Разберете защо вашата котка иска да влезе конкретно в тази стая и се опитайте да пресъздадете тази среда другаде.

5. Направете стаята по-малко подходяща за котки

Почистили сте стаята и сте създали удобни за котки пространства в останалата част от дома си, но все пак трябва да направите тази стая по-малко привлекателна. Ако вашата котка влезе, трябва да ѝ покажете, че има по-добри места, където да прекарва времето си! Блокирайте всички скривалища, премахнете меките мебели или ги покрийте с нещо по-малко удобно и премахнете всички играчки или източници на храна.

Някои хора предлагат да се използват възпиращи средства за миризма или звук. Котките мразят определени миризми, така че можете да опитате домашен репелент за котки или пък миризма на цитруси.

6. Отвлечете вниманието на котката

Разсейването може да бъде отличен инструмент, ако често ви се налага да влизате в забранено пространство. Малки лакомства и играчки другаде осигуряват на котката ви положителни стимули, че всъщност хубавите неща са далеч от тази забранена стая.

7. Бъдете последователни

За да избегнете объркването на котката си, най-добре е въпросната стая да бъде винаги забранена. Ако не сте последователни и в един момент позволявате на котката си да влезе, а друг път не - тя ще се обърка.

Вашата котка никога няма да се научи да стои извън стаята, ако я пускате вътре от време на време. Трябва да решите кое от двете избирате. Това зона без котки ли е и вече не е част от нейната територия, или им е разрешен достъп, когато пожелаят? Неволният подход рядко е успешен и е объркващ за вашата котка.

котка гледа през открехната вратаСнимка: iStock

Не е лесно да държите котката си извън определена стая в дома и може да се почувствате виновни, че „гоните“ котката си. Но ако имате причина да не позволявате на гальовния приятел да бъде наоколо - бъдете силни и последователни. Котката ви след време ще се научи, че тази стая е забранена и сама ще спре да проявява интерес. В крайна сметка вашата котка ще разбере, че има много по-добри места в дома ви и че не пропуска нищо зад забранената врата.

Виж още