Какво се върти в главата на котката ми – факти за котешкия мозък

умна котка Снимка: iStock

К акво се случва в главата на гальовните домашни любимци със сигурност е въпрос, който занимава всички собственици. Не можем да отречем, че тези животни са толкова непредвидими, че всеки ден възбуждат любопитството ни и действително бихме искали да знаем за какво мислят!

Въпросът за котешкия мозък, заедно с поведението на тези приятели е тема, която занимава учени по цял свят. За съжаление има доста малко изследвания за този котешки орган, сравнение с кучетата, защото с мяукащите животни трудно може да се излезе наглава и съответно – трудно се работи с тях. Все пак какво знаем до момента за мозъка на котките?

1. Котешкият мозък е сравнително по-малък от нашия и кучешкия

Според съотношението на мозъчната маса към телесната, мозъкът на гальовните домашни любимци, заема под 1% от общата телесна маса. За сравнение, човешките мозъци заемат около 2% от общата ни телесна маса, а при кучетата – около 1,2%. Това обаче няма отношение когато става дума за интелигентност.

Наблюдава се, че мозъкът на котките е структурно по-сложен от този на кучетата и всъщност в някои отношения прилича на човешкия.

Dogsandcats.bg

2. Котките разбират от знаци и жестове

Доколко мъркащите животни разпознават човешките думи е спорно, но от друга страна, те със сигурност се водят повече по езика на тялото. Предполага се, че гальовните домашни любимци могат да разбират човешки жестове и са склонни да ги следват, за да ... намерят храна, разбира се.

котка дебне плячкаСнимка: Pixabay

Изследователи правят експеримент с котки, като поставят две затворени купи пред тях – едната пълна с храна, другата празна. Мъркащите приятели не знаят в коя има храна и в коя няма. В експеримента собствениците им посочват купата с храна и котките действително следват сигнала, след което получават наградата си – вкусна порция.

Естествено, няма гаранция, че това винаги работи. Всеки собственик на котка знае, че понякога колкото и да се опитваме да насочим гальовните животни в някоя посока или за нещо – често претърпяваме провал.

3. Котките помнят мястото на изчезващите предмети

Гальовните животни са безупречни ловци и това се дължи на концепцията „постоянство на обекта“, която ние, хората също имаме. Това е разбирането, че когато даден предмет изчезне от полезрението ни, той продължава да съществува. Например, ако приберем химикалка в чекмеджето си – ние знаем, че химикалката не изчезва от света, а продължава да съществува в чекмеджето, макар и да не я виждаме.

Тази концепция звучи доста очевидна за хората, но всъщност не всички животни я разбират. Бебетата също имат нужда от време, за да се научат.

Със сигурност сте забелязали, че когато котката ви гони играчка, която се плъзва под някоя мебел, след това тя седи известно време и чака играчката да се появи отново. Това е показател, че гальовните приятели осъзнават, че когато даден обект се скрие – той продължава да съществува. Вероятно тази концепция работи когато става дума за плячка, но все пак котките я разбират и в друг контекст.

Виждали сме многобройни пъти как мъркащият ни приятел опитва всячески да се напъха под дивана и докато се чудим какво толкова прави там, успява да изкара играчка, която е вкарал там преди няколко дни, а вие сте забравили за нея.

4. Котките имат представа за времето

умна коткаСнимка: Pixabay

Много мъркащи приятели будят стопаните си сутрин като започнат да мяукат силно, или да драскат по затворената врата, когато наближи време за храна. Как те знаят, че е време за закуска? Макар да няма много изследвания в тази област, със сигурност всеки собственик на котка, може да потвърди, че тези приятели имат представа за времето и знаят кога получават храната си.

5. Котките се учат чрез наблюдение

Ако живеете с котка, то вие сте под едно постоянно наблюдение, така че не ви трябва да участвате в Big Brother. Гальовните животни ни следят доста внимателно и знаят повече за нас отколкото предполагаме. Те отлично знаят, че от хладилника изваждате храна (макар и не за тях, но това не значи, че не могат да си откраднат малко), а също така са напълно наясно къде държите тяхната храна.

6. Котките са активни по тъмно

Мозъкът на тези приятели им казва да станат по-активни на зазоряване и здрач, които са основните часове за лов. Ако се чудите, защо мъркащият ви спътник „полудява“ в 04:00ч през нощта и обръща къщата на пух и прах, просто това е отлично време за лов, така че е съвсем в реда на нещата да гонят сенки и невидима плячка.

От друга страна, мозъците им никога няма да им кажат да спрат да ловуват, само защото вече са хапнали. Тези животни са хищници и не могат да си позволят да прекратят лова, дори и да са сити. При някои домашни котки този инстинкт все още е доста силен, „завещан“ от дивите им предци.

Все още имаме много да учим как работи мозъкът на тези мистични същества. Понякога трудно можем да разберем как те възприемат света и защо правят всички странни неща, които сме виждали. Със сигурност до момента можем да кажем едно – тези животни не са никак глупави, макар понякога да изглежда така.

Вижте още:

Колко точно са умни котките

Виж още