Как да накараме котката да заобича новата си играчка

котка играчки Снимка: iStock

К отешките играчки са форма на обогатяване на ежедневието на гальовните домашни любимци. Винаги е хубаво да имате разнообразни неща, които да ги занимават, независимо дали играят сами, с вас или си имат друг котешки или кучешки другар.

Играчките са начин да подобрите жизненото пространство на вашата котка, насърчавайки здравословни упражнения, мозъчна дейност и умения за социализация. Ако наскоро сте изхвърлили любимата играчка на вашия мъркащ приятел (защото вече не сте имали избор) и сте купили нова, може да срещнете трудности да накарате котката да си играе с нея. Някои гальовни животни могат да бъдат упорити в приемането на непознати неща, други мъркащи спътници са уплашени, трети скептични, а знаем, че котките като цяло не вярват в промяната.

Затова ви даваме няколо съвета как да помогнете на мъркащия домашен любимец да хареса новата си играчка.

котка играчкиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

1. Играйте с тях!

Ако техният човек се интересува от предмета, тези животинчета са по-склонни да приемат новото. Когато представяте новата играчка на вашата котка, прекарайте няколко минути в игра с тях, за да видят, че новият аксесоар не е опасен и вие го харесвате.

2. Примамете котката си с котешка билка

Повечето мяукащи животни не могат да откажат примамливата сила на коча билка. Ако натъркате малко коча трева върху външната страна на играчката, може да „прелъстите“ мъркащия спътник с тази миризма да и той да прояви интерес към новата си играчка.

3. Оставете котката да подуши и разучи играчката

Понякога е най-добре да оставите вашата котка да разследва. Поставете новата играчка на пода и наблюдавайте мяукащия приятел. Котките са любопитни същества и едва ли ще останат безразлични към новия предмет у дома. А ако се доближат и забележат, че той блести, шуми и изобщо изглежда забавен - може да започнат да играят.

4. Не притискайте котката

Ако гальовният приятел проявява малък интерес в началото, не се опитвайте да го насилвате. Вероятно ще се отпусне когато е готов за това. Може да опитате да поиграете с котката си и новата играчка на следващия ден.

котка играчкиСнимка: iStock

Ако се окаже, че това е неуспешна играчка, ще знаете по-добре следващия път. Съвсем нормално е да опитвате различни видове играчки, докато откриете какво се харесва на котката ви.

Видове играчки, които да опитате

На пазара има тонове играчки, които да разнообразяват ежедневието на повечето домашни котки.

  • Развлечения за самостоятелна игра

Играчките за самостоятелна игра са тези, с които вашата котка може да играе самостоятелно. Те не се нуждаят от други спътници или вашето присъствие, за да се забавляват. Това може да бъдат мишки, пълнени играчки с коча билка, стълбове за драскане, топчета, пъзели, тунели и други.

  • Игра за две котки

Мъркащите животни могат да споделят много играчки, дори такива, които осигуряват самостоятелна игра. Но ето няколко забавни дейности, в които могат да участват заедно - катерене по котешки дървета, котешки тунели, висящи играчки и други.

  • Игра със стопанина

Има най-различни видове играчки, на които можете да се наслаждавате заедно с вашия котешки приятел - дори и такива, които човек може да изобрети сам - хартиени топчета, коркови тапи (ако закачите на тях пера - още по-добре), въдици и дори да подмятате мишки, топчета и други неща.

котка играчкиСнимка: iStock

Повечето котки няма да имат проблеми с играта с нова играчка - особено ако имате игрива котка, готова да накъса всичко, което ѝ попадне. Но понякога вашето коте може да се нуждае от малко стимул и „убеждаване“ и можете да помогнете да хареса играчката си.

Не забравяйте, че не винаги е нужно да харчите пари за нови играчки. В интернет има много идеи за котешки играчки, които може да изобретите сами, а котката ви може и сама да ви даде идеи, когато видите на какви предмети се радва (стига те да са безопасни).

Вижте още:

Колко време трябва да отделям на котката ми за игра

Защо преждата не е безопасна играчка за котки

Видове котешки играчки

Виж още