Как да накарате котката си да прекарва повече време с вас

домашна котка Снимка: iStock

Е дно от най-големите удоволствия от притежанието на домашен любимец е неговата компания. Довеждането на котка в дома ви е огромна отговорност, противопоставена на радостта от приятелството на животното. Уви, изглежда, че някои котки игнорират стопаните си.

Ако отговаряте на всички нужди на вашата котка като част от ежедневието, тя ще ви търси по-често. Създайте си навик да храните, да се грижите, галите и разресвате котката си в определени часове. Тези дейности ще станат акцентите в деня на вашата котка и скоро ще можете да разчитате, че тя ви ще иска да прекарва повече време с вас.

Не го приемайте лично, ако котката ви не иска да прекарва много време с вас. Мъркащите животни винаги следват собствения си ритъм. Осигурявайки всичко, от което котката ви се нуждае, е по-вероятно тя да ви потърси.

домашна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките обичат ли да прекарват времето си с хората

Гальовните животни имат репутацията на студени, отдалечени животни, които са безразлични към стопаните си. Това е мит. Въпреки че те са безспорно независими, това не трябва да се бърка с безразличието към хората.

Проучване, публикувано в Behavioural Processes, потвърждава, че котките се радват на човешкия контакт, често повече от храненето. Всеки, който е живял с котка, разбира, че това говори много.

Уви, много хора все още твърдят, че котката им ги мрази. Това че една котка не прекарва цял ден с вас, не означава, че не обича да прекарва изобщо време с вас.

Котката ми обича ли да прекарва време с мен?

Ако вашата котка прекарва известно време с вас, е може да се предположи, че тя се радва на вашата компания. Котките не правят нищо, което не искат. Ако гальовния спътник се обърне към вас за грижа или внимание, това е знак, че ви харесва.

Признаците, че вашата котка обича да прекарва време с вас, включват:

 • Приближава се към вас за галене
 • Мъркане във вашата компания
 • Миене и близане близо до вас
 • Донасяне на подаръци (дори ако са нежелани, като мъртва плячка)
 • Настоява да спи с теб

Котката ми прекарва по-малко време с мен

Има много причини, поради които гальовният приятел може да прекарва по-малко време със собственика. Задайте си следните въпроси, за да определите дали може да сте отговорни за нежеланието на вашата котка да прекарва време с вас:

домашна коткаСнимка: iStock

 • Склонни ли сте да пипате котката си ненужно, често да я вдигате от земята и да влизате в личното ѝ пространство, когато тя не иска?
 • Общувате ли с котката си само когато е наложително?
 • Има ли някаква причина, поради която вашата котка би ви асоциирала със силни звуци, които не харесва?
 • Променило ли се е нещо във вашите условия на живот, като например нов човек или животно се нанася в дома?
 • Правили ли сте скоро някакви промени в себе си или в дома си, като например смяна на парфюм или закупуване на нови мебели?

Това са всички често срещани причини котката да прекарва по-малко време със собствениците и основните домове. Тези проблеми могат да бъдат разрешени, тъй като, когато е възможно, трябва да положите усилия за това. Коригирането ще укрепи връзката ви с вашата котка.

Не се самообвинявайте веднага, ако котката ви прекарва по-малко време с вас. Когато котенцата станат възрастни те са склонни да бъдат по-самостоятелни, тъй като това е тяхната природа.

Да убедим котката си да прекарва повече време с нас

На теория е лесно да накараш една котка да иска да прекарва повече време със собственика. Просто задоволявайте всичките ѝ нужди през цялото време. Разбира се, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, особено когато се управляват желанията на такива непостоянни животни.

домашна коткаСнимка: iStock

Ако искате да убедите котката си да ви търси по-често, направете следните стъпки:

 • Оставете котката да се приближи до вас и да поиска внимание, а не обратното.
 • Поддържайте дома си подходящ за котки. Това означава поддържане на идеална температура, предлагане на пространство и територия и избягване на силни, внезапни шумове.
 • Поддържайте последователен, надежден график. Котките може и да не носят ръчен часовник, но те разбират времето по свой начин. Вашата котка ще очаква храна и внимание в определени часове
 • Поддържайте чист дом и неутрален аромат, доколкото е възможно. Котките не харесват интензивни аромати или нечиста среда, особено от тоалетната.
 • Помогнете на вашата котка да задоволи инстинктите си и стимулирайте и петте им сетива, но само когато желае.

Също така не пропускайте и следните котешки дейности:

 • Играйте с котката си
 • Награждавайте я с лакомства, когато заслужава
 • Осигурете на котката си кутии и достатъчно забавления, че да се чувства стимулирана у дома
 • Почиствайте всеки ден тоалетната ѝ

Колко време трябва да прекарвам с котката си

Както е установено, всички котки имат различни нужди. Някои ще бъдат развълнувани да прекарват всеки буден момент със своите собственици. Други ще останат яростно независими, търсейки човешка компания само в определени часове.

Колко време трябва да прекарате с котката си ще зависи от редица фактори. Те включват:

 • Възраст – по-младите котки са по-склонни да търсят компания, както и по-възрастните котки, които са малко по-тревожни и податливи на болести.
 • Темперамент – нервните котки вероятно ще се нуждаят от малко повече компания, отколкото уверени, волеви котка.
 • Персона – не можете да промените общото поведение на котката. Някои котки винаги ще бъдат по-независими от други.

Котките оценяват времето, прекарано с хората, по качеството пред количеството. Да се научите как да се забавлявате с котката си означава, че е много по-вероятно да се насладите на положителна връзка, независимо колко часа прекарвате в една и съща близост.

Умереността е ключова по всички въпроси, свързани с притежанието на котка, включително времето, прекарано заедно. Ако една котка никога не ви напуска, тя може да стане зависима от вас. Това ще направи котката плашеща, нервна и прилепваща.

домашна коткаСнимка: iStock

Котките могат да открият и разберат човешките емоции. Това е част от това, което прави връзката между собственика и домашния любимец толкова силна. Все пак може да има обратен ефект. Разтревожен собственик може да запечата това безпокойство върху преди това уверена котка.

Само вие ще знаете дали връзката ви с вашата котка е здрава и функционална. Ако откриете рязка или внезапна промяна в поведението на вашия домашен любимец, помислете дали това се дължи на прекарването на повече време заедно. Котката ви може да възприема емоциите ви.

Може да отнеме време, за да убедите котка да прекарва време с вас и процесът не може да бъде прибързан. Опитът да принудите котка да се наслаждава на вашата компания ще има обратен ефект. Проявете търпение и разбиране към желанията и нуждите на вашата котка и ще се радвате на по-голямо дружество.

Виж още