Как да намалим количеството котешки пърхот у дома

котка у дома Снимка: iStock

К отешкият пърхот носи алергени със себе си и хората, които са алергични към котки, често изпитват дискомфорт около котка с малко повече пърхот. Ако във вашето домакинство има котка, може да се изкушите да изолирате гальовния домашен любимец от спалнята или от определени части на дома, за да изпитате облекчение. Дали това ще помогне и облекчава ли симптомите на хора, които страдат от леки форми на алергии и живят с домашните си любимци - ще научим сега.

Може ли котешкият пърхот да преминава през вашите вентилационните отвори

Отговорът е да - котешкият пърхот може да премине през вашите въздуховоди. Колкото и обезсърчаваща да е тази новина, не се отказвайте още. Въпреки че пърхотът може да пътува, все още има начини, по които можете да се борите с него. Като намалите натрупването на пърхот и управлявате производството на пърхот на вашата котка, можете да работите за намаляване на напрежението върху вашите алергии.

Как да намалим натрупването на котешки пърхот у дома

Чудесен начин да сведете до минимум разпространението на пърхот е да намалите количеството. Ще ви дадем няколко съвета, които си струва да опитате:

  • Почиствайте често къщата си

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Пърхотът ще се натрупа по-лесно в къща, която не се почиства често. Като почиствате редовно дома си, предотвратявате натрупването му в по-големи количества. Това може да помогне за облекчаване на алергиите, тъй като ще има по-малко алергени във въздуха, на които да реагирате.

  • Почиствайте меката мебел и килимите

Мека мебел, възглавници, одеяла ... всичко това са все места, на които котешкият пърхот и козина могат да се задържат дълго време и да ви карат да кихате. Колкото по-често ги почиствате или перете - толкова по-добре. Килимите съща са прекрасно място, което задържа козина или бактерии. Ако котката ви пуска твърде много косми и пърхот - помислете дали не е по-добре да ги премахнете, в случай че кихате прекалено много.

  • Минимизирайте безпорядъка в къщата

Колкото и тъжно да е, някои от вашите дрънкулки и украшения може да ви създават проблеми. Ако котешкият пърхот прониква в малки пукнатини или труднодостъпни места поради много предмети във вашия дом, той може да се натрупва и да ви кара да имате повече реакции. Подреждането на вещите ви, както и редовното почистване на прах може да помогнат значително.

  • Ограничете домашния си любимец в определени зони в къщата

Въпреки че ограничаването на котката ви от определени зони в дома не е гаранция, че на тези места няма да се натрупа пърхот, то все пак може да помогне. Ако местата в дома ви са склонни да събират пърхот по-бързо, може да попречите на котката си да влиза в тези зони. Ако можете да сведете до минимум контакта на вашата котка с тези места, може да успеете да намалите натрупването в дома ви.

  • Използвайте пречистватели за въздух

котка у домаСнимка: iStock

На пазара можем да открием най-различни пречистватели за въздух с различни функции. Потърсете такъв вид, който отговаря на вашите нужди - да улавя пърхот и косми от домашни любимци и да е подходящ за размера на вашите помещения.

Как да управлявате пърхота на вашата котка

Въпреки че няма да можете напълно да спрете котката си да произвежда пърхот, има неща, които може да направите, за да намалите производството му:

  • Променете диетата на вашата котка (след консултация с ветеринар)

Ако вашата котка произвежда много пърхот, причината може да е нейната диета. Ако храната, която вашата котка яде, няма достатъчно високо съдържание на здравословни мазнини, кожата ѝ може да изсъхне и да се лющи. Добавките с омега 3 мастни киселини във висококачествената котешка храна храна са чудесен начин за насърчаване на здрава кожа и козина на мяукащия домашен любимец, а това може да намали прекомерното производство на пърхот. Не забравяйте обаче за да се консултирате с ветеринарен лекар, за да препоръча подходящ вид храна.

  • Къпане

Измиването на вашата котка може да премахне пърхота от кожата и козината ѝ. Освен това може да поддържа кожата на гальовния приятел овлажнена, което да намали образувания пърхот.

котка у домаСнимка: iStock

  • Разресвайте козината редовно

Редовното разресване на вашата котка е неразделна част от нейното поддържано здраве. Това ще помогне за премахване на пърхота от козината и за поддържане на кожата и козината здрави.

Въпреки че котешкият пърхот може да пътува из дома, това не означава, че не можете да имате котка, докато се справяте с алергиите. Докато предприемате предпазни мерки за намаляване на натрупването и производството на пърхот, трябва да можете да управлявате алергиите си, докато живеете с котка. И все пак - ако алергичните реакции продължават да бъдат силни и ситуацията ви да се влошава - консултирайте се алерголог.

Вижте още:

Опасна ли е котешката козина за хората

Котките причиняват ли астма на стопаните си

Котките знаят ли когато хората имат алергия към тях

Виж още