Котките причиняват ли астма на стопаните си

котка и стопанин с алергия Снимка: iStock

К отките са страхотни домашни любимци, но може би не съвсем, ако имате астма. Освен че са често срещан алерген, тези приятели могат да предизвикат астматични пристъпи при някои хора, което би могла до бъде опасно. Въпреки това, не всички хора с астма се задължително реагират на котки.

Често срещана ситуация е хората да развият алергия към домашния си любимец след известно съжителство с него. Астмата не е изключена, но би могло да се случи доста рядко. Наблюдава се, че повечето малки деца, които растат с котки са по-малко склонни да развият алергия в последствие, но както казахме - не е невъзможно.

Какво предизвиква астматични пристъпи

Пристъпите на астма, предизвикани от домашни любимци, обикновено идват от комбинация от алергии и астма, която причинява влошаване на вече съществуващото състояние. Това може да включва затруднено дишане, стягане в гърдите и кашлица. Може също да се случи заедно със симптоми на алергия като сърбеж.

Обикновено пристъпите на астма, предизвикани от котка, се задействат от излагане на слюнка, котешка козина или урината на мъркащия приятел. Протеин, наречен Fel D1, е най-честият източник на алергии, които хората развиват към мъркащите животни.

Dogsandcats.bg

Има ли безопасни породи котки за хора с астма

котка и стопанин с алергияСнимка: iStock

Тъй като някои протеини са свързани с алергии при котки, някои породи котки е по-малко вероятно да причинят астматични пристъпи:

Астма и съжителство с котка

Пристъпите на астма често могат да бъдат управлявани чрез комбинация от лекарства и промени в начина на живот, които могат да ви помогнат да живеете с котката си. Това включва приемане на лекарства за алергия и използване на инхалатор, но също така поддържане на домашната среда възможно най-чиста. Въздушните филтри, честото почистване с прахосмукачка, къпането на вашата котка (от време на време), смяната на дрехите след гушкане и поддържането на забранена за котки зона (например спалнята) може да направи възможно съжителството с мяукащ домашен любимец.

Въпреки всичко е препоръчително да се конкултирате с вашия лекар, тъй като не бива да правите жертви за здравето си. Ако имате астма, котките може да не са най-добрият избор за домашен любимец за вас.

Вижте още:

Котките знаят ли когато хората имат алергия към тях

9 хипоалергенни котки за хора с алергии

Виж още