Как да намалим стреса от Коледните празници за нашата котка

Коледа с котка Снимка: iStock

П разниците са радостно време за нас, хората - украси, празненства, подаръци и специални традиции. Прекарваме повече време със семейството и приятелите си, празнуваме с много смях и, разбира се, твърде много храна. Празненствата са толкова забавни и ние ги очакваме с нетърпение всяка година.

Това обаче е човешкият възглед за тези специални времена. Вашата котка също харесва ли тези празници? Вероятно не.

Нашите котешки приятели са добре известни с това, че мразят промяната - всякаква промяна. Котките лесно се стресират и тревожат, а всички нови гледки, звуци и хора, които празниците носят, често могат да създадат нещастие за вашето коте.

Какво вашата котка иска да знаете

Коледната украса може да ви доставя радост, но със сигурност вдигате много шум докато я вадите и поставяте, особено ако има камбанки, музика или други звуци. В съзнанието на вашата котка те не принадлежат в къщата ѝ и декорациите често миришат странно, тъй като са опаковани през цялата година. Те не миришат като останалите неща в къщата и това може да бъде малко плашещо за мяукащия спътник. Най-голямата несправедливост е, че сте донесли всичко това в пространството на вашата котка, след което сте ѝ се ядосали, когато се е опитала да проучи (или дори да опита) тези неща.

Dogsandcats.bg

Коледа с коткаСнимка: iStock

Какво да кажем за всички хора, които посещават вашия дом? За вас те са приятели и семейство, но за териториалния домашен любимец, те са натрапници. Някои дни групи от тези натрапници нахлуват в нейната територия едновременно! Повечето гости със сигурност ще искат да се сближат с мъркащия спътник и да го погалят, но ако той не е много социален и в този момент на иска да го докосват - със сигурност няма да се почувства добре.

Освен всичко това, понякога котките ни получават много по-малко внимание от нас през този сезон, тъй като фокусът ни се измества към всички неща, които трябва да направим, за да се подготвим и след това да отпразнуваме празника. Не е изключено котката се отегчава и се чувства самотна, чувствайки, че нейните ресурси (включително и вас) са отнети.

Затова не бива да пропускаме да помислим за домашния любимец - как можем да го включим в празненствата или как да му осигурим спокойствие, ако котката ни е плашлива и не обича хора, нови неща и излишен шум.

Лесни начини за премахване на стреса на котката по време на празници

Какво можем да направим, за да помогнем на нашите котешки приятели да останат без стрес, за да могат и те да се насладят на празничните тържества?

Ето няколко прости стъпки, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за вашата котка, вашите гости и празничните тържества:

  • Украсявайте бавно

Когато изнасяте декорации от мястото, където са били скрити през цялата година - подходете плавно. Изведете ги по няколко наведнъж и оставете котката си да ги подуши. Когато започнете да отваряте кутиите, оставете котето да погледне, подуши и види съдържанието (разбира се, ако е безопасно). Това ще забави процеса за вас, но ще помогне на котката ви да почувства, че нещата не са извън нейния контрол.

  • Осигурете на котето собствено място

Коледа с коткаСнимка: iStock

Ако организирате голямо парти с хора, които идват и си отиват, създайте „безопасна стая“ за вашата котка – тихо място, където тя може да се отпусне. Осигурете безопасна стая за вашата котка с удобни постелки, тоалетна, храна и вода. Поставянето на котката ви в друга стая зад затворена врата също ще предотврати случайно бягство навън, когато гостите ви идват и си отиват.

  • Бъдете учтиви

Ако имате гости, които прекарват нощта, помолете ги да не бързат след котката и да не я принуждават да взаимодейства. Вместо това оставете тя първа да се приближи до тях.

  • Отделете време на котката си

Отделете време да гушкате и играете с котката си в началото на деня, преди да пристигнат гостите, и в края на деня, когато всичко е тихо. Подарете й някои вкусни екстри и може би нова играчка или две, така че празникът да се чувства щастлив и без стрес и за нея.

Празниците трябва да бъдат време на радост за всички във вашето домакинство, включително вашата котка. Предприемането на стъпки, за да се гарантира, че котката ви остава обичайно свободна от стрес, ще помогне за намаляване на стреса и за вас, така че и вие, и котето да можете да празнувате с радост.

Вижте още:

Коледни растения, които са токсични за котките

Защо подаряването на домашен любимец за Коледа е лоша идея

4 причини защо котките харесват толкова много коледни елхи

Виж още