Коледни растения, които са токсични за котките

котка и коледни цветя Снимка: iStock

Т олкова много растения са токсични за котките, затова трябва да сте много внимателни да ги държите извън обсега на котката си или дори извън къщата като цяло, но празниците могат да накарат някои от нас да забравят. Особено когато видят в магазина красивата Коледна звезда, трудно могат да се въздържат. Въпреки това, трябва да сме внимателни и да мислим за домашния си любимец, тъй като той е важна пухкава и много сладка част от нашето семейство!

Кои са най-често срещаните цветя, които свързваме с Коледа, но трябва да държим далеч от котките?

1. Коледната елха

Освен всички опасности от орнаментите, кукичките за декорации, светлините и гирляндите и цялата украса на дървото, съществува реална опасност за вашата котка от поглъщане на иглички.

котка и коледни цветяСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Водата във водоема също е опасна за котките. Сокът от дървото, който се утаява в резервоара, е токсичен, както и всички консерванти за дърво, използвани за удължаване живота на отсеченото дърво. Някои хора поставят аспирин във водата, за да запазят живота на дървото, а това е силно токсично за котките и може да бъде фатално. Покрийте резервоара за вода с мрежа, така че все още да можете да поливате дървото, но котката да няма достъп до течността.

Дори ако имате изкуствено дърво, не сте извън съвсем в безопасност по отношение на токсичността, ако котката ви обича да дъвче клоните на дървото. Поглъщането на изкуствените игли и пластмаса може да причини стомашни проблеми и дори запушване на червата.

Напръскайте клоните на дърветата с горчив продукт против дъвчене, предназначен за растения. Това може да помогне да държите любопитния домашен любимец далеч.

2. Коледна звезда

Някога се смяташе, че е смъртоносна за котките, сега е известно, че коледната звезда е леко токсична. Поглъщането може да причини дразнене на устата, хранопровода и стомаха. Ако растението е било третирано с пестициди, нивото на токсичност се повишава.

3. Холи и имел

котка и коледни цветяСнимка: iStock

И двете са изключително токсични. Имелът може да причини екстремни чревни проблеми и дори да сериозно спадане на кръвното налягане. И двете растения могат да причинят проблеми с дишането и силна коремна болка. При поглъщане на голямо количество от растението могат да настъпят гърчове и дори смърт. Уверете се, че всички растения от холи се държат далеч от обсега на котката. Бъдете внимателни към горските плодове, които могат да паднат от растението, тъй като те са също толкова токсични. Холи е любим център в много домове по време на празниците, но ако имате домашни любимци, не си струва риска.

4. Лилии

Популярно е тези луковици да се подаряват, но те са силно отровни. Има много различни видове лилии. Всички части на растението лилия като отровни. Някои видове по-опасни от други, но за да бъдете най-безопасни, най-добре е да се уверите, че котката ви няма достъп до никакво растение лилия.

5. Амарилис

котка и коледни цветяСнимка: iStock

Това красиво растение е силно токсично и поглъщането може да причини диария, повръщане, лигавене и коремна болка. В по-тежки случаи могат да се появят тремор и конвулсии. Луковицата на растението е дори по-токсична от листата.

6. Коледен кактус

Въпреки че не е наистина токсично, поглъщането на растението може да причини леко стомашно дразнене и повръщане.

Може да мислите, че сте поставили растение извън обсега, но решителна или любопитна ще може без проблеми да се изкачи или скочи по-високо, отколкото очаквате. Ако имате палава котка, която нищо не я спира - по-добре не рискувайте и заложете на по-малко украса или просто поставете растенията някъде, където котката ви със сигурност не влиза. Не си струва целият риск, само за да украсите дома си. Винаги може да сте изобретателни, така че да пренесете коледния дух у дома без да застрашавате живота на мяукащия си спътник.

Вижте още:

Кои растения са отровни за котките

Има ли цветя и растения, които са безопасни за котките

Отровно ли е цветето коледна звезда за котките

Виж още