4 причини защо котките харесват толкова много коледни елхи

котка и коледна елха Снимка: iStock

К оледа е време, в което семейството и приятелите да се съберат и да отпразнуват празника. Домашните животни също са важен член на семейството и те също празнуват с нас! Разбира се, няма как да се насладят на шоколад или вкусните ястия, но за сметка на това можем да им подготвим любими лакомсва или храна, която знаем, че обожават.

Докато котките едва ли се вълнуват от празника, има нещо, което няма как да не остане незабелязано от тях - коледната елха. Въпреки че някои котки (може би единици) може да се отдръпват от големите елхи, повечето ще се опитат да се катерят по клоните и да си прекарват страхотно, удряйки подаръците и украшенията. Какви са причините гальовните животни толкова да обичат коледните елхи и да ни създават толкова неприятности по време на празниците?

1. Любопитство към новото

Не е изненадващо, че котката ще забележи всякакви промени в домашната си среда, особено около празниците. Мъркащите приятели са естествено изследователски животни, така че всичко ново в заобикалящата ги среда вероятно ще предизвика интереса им. Това включва неща като нова коледна украса, гирлянди, орнаменти и други. Така че е неизбежно вашата котка да забележи нови неща в къщата, особено нещо толкова голямо, блестящо, пълно с играчкии и толкова интересно като коледната елха.

котка и коледна елхаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Възможност за катерене

Както всичко друго, котките обичат височините и предпочитат да се катерят по високи, листни дървета в дивата природа. Независимо дали е истинско или не, коледното дърво е идеалното котешко дърво за мъркащия приятел. Това им дава страхотна възможност да наблюдават какво се случва в дома. Те с радост ще зарежат старото си котешко дърво в полза на новото, тъй като коледните елхи имат много клони, на които да кацнат, и игли, в които да се скрият, което го прави перфектен котешки „апартамент“.

3. Нови играчки за игра

Много котки намират за неустоимо да играят с украсата на коледните елхи, особено тези, които са блестящи. Вашата котка може много да се забавлява, играейки с лъскави топки, отразяващи светлините на вашето дърво. Подобен ефект се създава от сърма, тъй като създава илюзията, че вашата котка може да се хвърли върху малката плячка, която се крие в дървото, и да я преследва.

Декорациите често имат струни или жици, които котката може да хване и издърпа, което може да бъде доста забавно за котката. Това обаче може да бъде опасно, тъй като тези жици са електрически кабели на коледните лампички и това може да е опасност за мяукащия приятел. Затова трябва да помислите как да ги обезопасите. Може например, да поставите коледните лампи нависоко около прозорците, където мъркащият приятел не достига.

4. Точене на нокти

Котките са известни с острите си нокти, които използват за драскане и катерене. На коледните елхи те могат да изострят ноктите си, като надраскат повърхността на дървото. Заострените нокти действат като куки, които помагат на котката да се движи по дървото по-бързо и по-ефективно.

Съвети за безопасност на котката по време на коледните празници

Въпреки че може да е забавно да гледате как мяукащият палавник се катери и изследва вашето коледната елха, вероятно е най-добре да го държите далеч от нея. Има вероятност котката да погълне малки предмети, причинявайки запушване на храносмилателния тракт.

котка и коледна елхаСнимка: iStock

Има и опасности, свързани с коледните светлини. Мъркащите животни обичат да дъвчат кабели, но това не е всичко. Стъклените или твърдите крушки на лампичките могат да наранят котката, ако тя сдъвче лампичките и ги счупи със зъбите си. Декоративните коледни дървета пък могат да бъдат токсични, ако котката ви дъвче техните клони. Да не говорим за игличките, които може да погълне.

Може да бъде предизвикателство да украсите дома си за коледните празници без мъркащият приятел да яде и гони украсата, но не се отказвайте. Поставете елхата на високо и недостъпно място, а може да подсилите нейната защита, като я напръскате със спрей за отблъскване. С малко повече креативност, със сигурност ще успеете да украсите дома си за празниците и украсата ви няма да бъде изядена или още по-лошо - да причини проблем на гальовния спътник.

Вижте още:

Как да спасим коледната елха от домашната си котка

Виж още