Защо подаряването на домашен любимец за Коледа е лоша идея

котка Коледа Снимка: iStock

С наближаването на Коледа и всички са свършили покупките си, има едно нещо, което никога не трябва да бъде в списъка за подаръци: да изненадате някого с домашен любимец като подарък. Въпреки че първоначално може да изглежда като красив жест да подарите на наскоро овдовялата си леля малко коте или да изненадате приятеля си с първия домашен любимец, но всичко това може да не завърши добре за животното.

Твърде много домашни любимци, подарени като изненадващи подаръци през декември, се озовават в приюти скоро след Нова година.

Нека да разгледаме причините, поради които домашните любимци не трябва да се дават като изненадващи подаръци:

Dogsandcats.bg

1. Може да нарушите специалната връзка между животното и собственика

Трябва да има връзка между новия родител и животното. Само защото мислите, че някой може да харесва оранжеви котки, не означава, че оранжевата котка, която сте избрали, е правилната. Когато решите да се сдобиете с домашен любимец, обикновено прекарвате известно време в приюта в търсене, докато сърцето ви каже, че сте намерили домашния любимец за вас. Да не говорим, че животинчетата често сами избират стопаните си. Ако спасявате животно, вие все още вземате собствено решение относно тази емоционална връзка.

2. Това е вечен дом

котка КоледаСнимка: iStock

Получателят на домашния любимец може да е много щастлив първоначално, но неподготвен за доживотния ангажимент. Колко пъти сте виждали някой да е развълнуван от изненадата да получи кученце или коте за Коледа, но след това новостта изчезва, когато животното порасне и вече не е толкова „сладко“. Или пък след първата беля - ходене до тоалетна извън нея, драскане на мебелите или друг проблем.

Получателят може също да не е подготвен за грижите през целия живот, от които животното ще се нуждае. Може би си мислите, че красивото Персийско коте би било страхотна изненада, но ако получателят не е в състояние или не желае да извършва необходимото ежедневно разресване на козината, котката ще страда.

Кученцата и котенцата, подарени като изненадващи подаръци, в много случаи могат да се окажат на открито, след като пораснат. Може да имате определени вярвания за това как трябва да се грижат за животните и получателят може да има много различни възгледи, които биха могли да повлияят на връзката ви. Например, ако смятате, че котките трябва да живеят изключително на закрито и установите, че котката, която сте подарили на ваш приятел, има достъп на открито в оживен квартал, това може да създаде търкания.

Животът на много животни, дадени като подаръци, може да завърши самотен. Изненадането на някого с подарък може да достави временна радост, но дългосрочно нещастие както за новия родител, така и за домашния любимец.

3. Липса на подготовка

Преди да бъде доведен домашен любимец, домът трябва да се пригоди за него. Едва ли вие ще купите абсолютно всичко, от което първоначално се нуждае един домашен любимец, а инвестицията не е много малка. Когато котето заживее у дома, то трябва да има приготвени тоалетна, постелка към нея, купи за храна и вода, играчки, храна и котешко дърво, легло или кутия. Домът трябва да е обезопасен - всички малки предмети да са прибрани и всяко нещо, което потенциално би наранило котето - да бъде отстранено. Това е сложна организация, която много би затруднила някого, ако изведнъж му подарите коте.

4. Има финансова отговорност

Дори ако придобиете домашен любимец, който е имал първия кръг от ваксинации или дори пълния комплект, ще има финансова отговорност за поддържане на здравето на домашния любимец през целия живот. В допълнение към храната и консумативите за домашни любимци ще има ветеринарни разходи. Получателят може да не е в състояние или да не иска да инвестира в поддържането на грижите за животното.

котка КоледаСнимка: iStock

Независимо дали купувате домашен любимец или го осиновявате безплатно, това животно ще изисква доживотен финансов ангажимент. Да изненадате някой, който е финансово неспособен или не желае да се грижи за домашен любимец. Много хора действително искат домашни любимци, но след време се отказват, поради разходи или ангажимент. Затова не е добра идея да се месите и да правите нещата още по-сложни с поставен свършен факт и подарък домашен любимец.

5. Промяна в начина на живот

Животът с домашен любимец води до промяна в начина на живот. Някой, който живее сам, всъщност може да предпочете това и да не иска отговорността да се грижи за животно. Домашните любимци се нуждаят от рутина и получателят може да не иска да живее по този начин и може да предпочете сегашния си начин на живот.

Довеждането на домашен любимец вкъщи ще означава пълна зависимост от родителя на домашния любимец за храна, вода, здравеопазване, щастие, безопасност и приятелство.

Хората често грешат, като си мислят, че котката би била добър подарък, поради впечатлението, че не изисква поддръжка.

В резултат на това котката може да се окаже самотна и да не получи достатъчно обогатяване, за да се чувства истински щастлива.

Вместо да подарявате домашен любимец и да рискувате живота на мъркащото приятелче, както и да причините неудобство на получателят, за Коледа може да направите други неща, като например:

  • Направете парично дарение на вашия местен приют
  • Предоставете артикул от списъка с желания на приюта
  • Дарете одеяла, хавлии, препарат за пране, колички за домашни любимци, храна и друго
  • Грижете се животно в приют
  • Отделете времето си като доброволец
  • Осиновете виртуално домашен любимец

Вижте още:

Отровно ли е цветето коледна звезда за котките

5 идеи за котешки коледни играчки и аксесоари

4 причини защо котките харесват толкова много коледни елхи

Виж още