Как да намеря изгубено у дома коте

скрита котка у дома Снимка: iStock

З аглавието може да звучи смешно, но всеки собственик, на когото това се е случвало - знае какъв страх и напрежение може да е това. Когато осиновите мъничко коте, на 2-3 месеца и го доведете за първи път в новия дом, бъдете сигурни, че ще се скрие на място, за което дори няма да предположите.

Довеждането на ново коте у дома е вълнуващо преживяване за вас, но не е никак леко за животинчето. То е откъснато от майката си, братята и сестрите и попада на тотално ново място, с нови миризми и нови хора. Мъркащото приятелче със сигурност ще се скрие веднага и това е нормална реакция. Някъде зад мебелите, под дивана, леглото, в пералнята…

Как да подходим обаче, ако се обърнем за миг, котето изчезне и не успяваме да го намерим? С малко детективски умения и храна, може би ще успеете да откриете скритото коте.

Не изпадайте в паника и пригответе храна

скрита котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Важно е да запазите спокойствие и да не се притеснявате. Знаем, че тази ситуация може да бъде много стресова, ако в продължение на час търсите мъничето, но помнете, че то със сигурност ще огладнее в някакъв момент. Заредете купичките с храна, като можете дори да ги разпръснете на няколко места из апартамента, за да видите дали някоя ще се окаже по-празна в даден момент.

Можете и да разклатите кутиите с храна, защото котето ще чуе познат звук от котешка храна и това би могло да го накара да излезе.

Проверете под мебелите, както и вътре в тях

Котенцата са много малки, а на всичкото отгоре и много пластични. Не се учудвайте, ако ги намерите в някоя пролука между мебели, където не сте предполагали, че могат да се поберат. Все пак, започнете търсенето под всички мебели, където смятате, че животинчето би могло да се скрие - под леглото, под дивана, под кувертюрите, възглавниците... Не пропускайте зад мебели и шкафове, особено ако сте отваряли някой от тях докато котето е било около вас, защото може да се е шмугнало незабелязано. Също така, ако ако вратите на някои ваши мебели се отварят лесно - биха били много добро скривалище.

Подходете внимателно към търсенето, особено ако отваряте и затваряте врати, за да не нараните мъничето. Разместването на мебели не е препоръчително поради същата причина.

Проверете около уредите

скрита котка у домаСнимка: iStock

Домакинските уреди, както и телевизори, компютри, рутери и т.н. излъчват топлина, а котките обичат това. Те могат да се скрият зад компютъра, защото той е топъл, а освен това мястото най-вероятно е тясно, което осигурява защита на котето. Мястото зад хладилника също не бива да се изпуска, защото там също е топло, тъмно и тясно - идеално място за уплашено коте.

Ако кухненските ви шкафове имат крачета или подозирате, че от някоя страна, котето може да се пъхне под тях - проверете и там. Пералнята и кошът за пране са също много обичани места от котките, не само когато са малки и изплашени, а и по принцип.

Помислете за малки пространства, ниши или дупки в дома

Ако няма и следа от мъркащия приятел, сигурни сте, че не сте отворили прозорците - помислете за някакви места във вашия дом, където котето може да се скрие. Мястото, където стоят водомерите или някоя дупка, която води до тръби. Ще се изумите как котките се крият навсякъде и могат много лесно да се заклещят в някой малък отвор или между тръби.

За да избегнете подобни ситуации, особено ако домът ви е голям и местата за криене са най-различни - можете да обособите определено пространство, в което котето да пребивава първите дни. Това може да са една или две стаи и коридор, без да го пускате навсякъде. Така то постепенно ще привикне към новото място, също така ще ви е под око, за да научите какъв характер има - дали се крие или пък играе и изучава всичко наоколо.

Вижте още:

Как да подготвим дома си преди да осиновим коте

Колко време отнема на котките да свикнат в новия си дом

5 грешки, които хората правят скоро след осиновяването на коте

Виж още