Как да науча котката ми да ползва друг вид котешка постелка

котешка тоалетна Снимка: iStock

Т емата за котките и тяхната тоалетна е много съществена както за нас, така и за тях. Тези приятели могат да са много капризни относно тоалетната си и постелката, а ние – можем да си навлечем много неприятности, ако неглижираме това.

Проблемите с ползването на тоалетната са едни от най-често срещаните при котките и ситуацията може да бъде доста чувствителна. Много котки се ядосват на стопаните си поради някаква причина и решават да го демонстрират като изберат някое друго място в апартамента за извършване на физиологична нужда.

Други пък – не желаят да ползват тоалетната си, ако тя е мръсна или на неподходящо място.

Все пак, ако ви се налага да смените вида на постелката поради някаква причина, това е възможно, стига да го направите бавно и плавно.

Dogsandcats.bg

Как да науча котката ми да ползва друг вид постелка

Ако сте осиновили ново коте или сте взели някое, живяло в приемен дом преди това – то със сигурност е свикнало на един вид тоалетна и постелка, а вие у дома имате други. Няма за какво да се притеснявате, защото макар и котките да са трудни характери, те са възприемчиви и адаптивни. Можете да научите мъркащия приятел да ползва друг вид постелка с няколко стъпки.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Като за начало – купете малко количество или помолете организацията, предния дом или хората, които са гледали котето преди вас да ви дадат, ако нямате възможност да инвестирате в цял нов пакет, който след това няма и да изхабите.

Поставете постелката в двете тоалетни на мъркащия ви приятел. Това е хубаво за коте, което току що прекрачва прага на вашия дом и всичко му е ново. Тоалетната и постелката, на които е свикнало са хубав знак, тъй като са му познати. Важно поне един или два дни котето да позва тази постелка. Така, ще се убедите и, че ползва тоалетните по предназначение и свиква с тях.

Когато вече постелката е за смяна започнете плавен преход – смесете двата вида постелки. Можете да го направите само с едната тоалетна, а в другата да оставите изцяло тази, на която то е свикнало. Изчакайте да видите дали мъркащият приятел използва тоалетната с „микс“ от постелки.

С всяко почистване на тоалетната премахвайте все по-голямо количество от старата постелка и слагайте повече нова.

Можете да опитате и още нещо – оставете в едната тоалетна старата постелка, а в другата – новата. Със сигурност в началото то ще използва тази, на която е свикнало, но скоро ще се научи и на новата. В зависимост от котето и как то се чувства процесът може да се случи само за седмица.

Ако мъркащият ви приятел е стресиран и му отнема повече време да се адартира към новия дом, новите си стопани и правила – не го притискайте и бъдете търпеливи. Може да се наложи да използвате по-дълго предишния вид постелка, но стига да ги подменяте плавно – резултатът би трябвало да е сполучлив.

Как да науча котката ми от постелка да мине на тоалетна без

В случай, че използвате тоалетна тип леген със сито, без постелка, можете да научите мяукащия приятел на нея. Процесът е същият, който описахме по-горе, но с разликата, че с всяко почистване на тоалетната, премахвате все по-голямо и по-гоямо количество постелка без да добавяте нова докато накрая останете без никаква, но мъркащият ви приятел е свикнал и ползва тоалетната си въпреки това.

Макар и да са особени, силно темпераментни и изискващи своето животни, котките са много адаптивни. Когато правите промени, просто трябва да ги правите плавно и с търпение. Разбира се, ако става дума за бебе коте – задачата е много по-лесна от възрастна котка, която с години е ползвала един вид постелка, но не е невъзможно. Не забравяйте най-важното – винаги хвалете и поощрявайте с лакомство домашния си любимец, когато е разбрал какво се е изисквало от него и се е държал положително.

Вижте още:

Как да се справим с миризмата на котешката тоалетна

Каква котка да си взема

Виж още