Как да неутрализираме миризмата на котка в дома

почистване на дома и котка Снимка: iStock

М акар че мяукащите животни са доста чисти животни, трудно можем да се отървем от миризмата на животно в дома. В крайна сметка гальовните животни ходят до тоалетна вътре, тичат, скачат и също така са живо същество, което оставя своите следи.  Дори и да сте свикнали с миризмата на котки, гостите ви със сигурност ще я забележат, щом влязат през вратата.

Котешките отпадъци като урина, изпражнения и повръщане могат да бъдат източник на някои отвратителни миризми и петна. Но дори и без тях миризмата на котки може да идва от излишния пърхот и козина в дома. Има много какво да направите, за да подобрите условията си на живот и да се уверите, че във вашия дом е достатъчно чисто.

1. Почистване на петна от котката

почистване на дома и коткаСнимка: iStock

Ако сте установили замърсено място в апартамента си, искате да се заемете с него директно. Най-добре е да почистите петното от домашен любимец възможно най-скоро. Разбира се, това невинаги е възможно, тъй като много мръсотии или остатъци от маркиране с урина могат да останат незабелязани за известно време или пък може да откриете стари петна.

Dogsandcats.bg

За почистване на петна помислете за:

  • Търговски почистващ препарат безопасен за домашни любимци
  • Сапун за съдове и топла вода
  • Оцет, топла вода и сода

2. Спрейове на ензимна основа

Що се отнася до почистването на петна от котешка урина, ние препоръчваме да използвате спрей на ензимна основа. Тези почистващи препарати разграждат киселините в петната от домашни любимци и неутрализират бактериите. Този процес напълно разрушава петното и миризмата, а не просто ги покрива. Това означава, че может да елиминирате правилно миризмата на петното, така че вероятността котката ви отново да замърси тази област е много по-малка.

3. Проветряване на апартамента

За да забележите веднага разликата в миризмата в апартамента си, трябва да проветрявате пространството достатъчно често. Излъчваните миризми ще се натрупват във въздуха в затворените помещения и миризмата само ще се влошава.

почистване на дома и коткаСнимка: iStock

Отварянето на прозорците и вратите може да насърчи въздушния поток в апартамента ви, като придвижи частиците на миризмата нагоре и надалеч. Може да увеличите въздушния поток, като използвате вентилатор в топлите месеци. Добрата вентилация не само ще помогне за контролиране на миризмата, но и за контролиране на количеството пърхот и козина, които се натрупват в домовете с домашни любимци.

4. Не забравяйте прахосмукачката и мопа

Правилно извършеното седмично почистване може да сведе до минимум миризмата на котка в апартамента ви. Често почистваме подовете си с прахосмукачка и моп, но често забравяме за почистването на праха.

Преди да почистите подовете си, избършете праха от всички мебели и не забравяйте труднодостъпните места. Прахът и пърхотът могат да се утаяват на най-странните места и ако се натрупват с течение на времето, могат да допринесат за миризмата на домашни любимци в дома.

Помислете дали да не инвестирате в прахосмукачка с приставки за домани любимци или пък робот, който да може да пускате редовно, за да не губите твърде много от времето си да почиствате с прахосмукачка.

5. Почиствайте старателно и мебелите

Няма как да ограничим гальовните животни от любимия диван, на който те се гушкат заедно с нас. Още повече, че мяукащите приятели правят каквото си поискат в домовете ни, включително да се търкалят по диваните, леглата и изобщо навсякъде, където си поискат. Тяхната активност върху мебелите може да остави след себе си козина и пърхот, така че дълбокото почистване на мебелите е задължително.

Използвайте ръчна прахосмукачка или обикновена прахосмукачка с приставка с четка, за да почистите всички меки мебели. Всички мебели със свалящи се калъфи, като диваните, могат да се изперат.

6. Не забравяйте и килимите, а ако може ги отстранете

почистване на дома и коткаСнимка: iStock

Ако разполагате със собствена машина за почистване на килими, чудесно! Честото ѝ използване ще ви помогне да запазите котешките миризми надалеч. Но не всички от нас разполагат с този уред, така че наемането му е чудесна алтернатива.

Машините за почистване на килими наистина могат да се справят с мръсотията и да вдигнат всякакви неща от килима, за които прахосмукачката ви не може и да мечтае. Ако източникът на котешката миризма е в килима ви, той няма да има шанс при добро почистване.

Ако във вашия дом е достатъчно топло и може да си позволите да нямате килим - това е най-добрата и ефективна опция.

7. Използвайте пречиствател за въздуха

Пречиствателите на въздух са предназначени да филтрират въздуха и да изтеглят нежеланите частици от него. В домове с домашни любимци пречиствателите на въздуха могат да намалят количеството на праха и пърхота във въздуха и да предотвратят тяхното утаяване в килима и мебелите.

Те не само ще спомогнат за поддържането на свежестта в апартамента ви, но и могат да ви помогнат да дишате по-лесно с по-свеж въздух за вас и вашето семейство.

почистване на дома и коткаСнимка: iStock

Макар че животът с домашен любимец е голямо щастие и радост, все пак изисква определени грижи, за да поддържате чистота и здравето на вас и семейството ви. За целта е добре да почиствате редовно дома от котешкия пърхот и козина, да проверявате достатъчно често и да почиствате петната от урина (ако има такива) веднага щом ги откриете.

Често най-добрият начин да се отървете ефективно от миризмата на котка е да използвате няколко тактики едновременно. В малки пространства като апартаментите миризмите често попадат на най-различни места и се задържат дълго време, така че многостранният подход може да ви помогне в битката.

Вижте още:

Как да почистим котешката урина

Колко мръсни са котешките лапи

Как да се справим с миризмата на котешката тоалетна

Виж още